Eddie Keogh - EOS-1D X Mark II

eddie_keogh.jpg

Faceţi cunoştinţă cu protagoniştii acţiunii

Frits van Eldik

Urmăriţi filmul

„Această cameră este făcută pentru modul meu de lucru...”

Fotograful de evenimente de automobilism, Frits van Eldik este unul dintre cei mai buni la nivel mondial privind surprinderea subiecţilor în mişcare rapidă. Cu un stil distinct, care a fost rafinat de-a lungul anilor de experienţă, această cameră trebuie să fie la fel de rapidă pe cât este şi fotograful. Cum se simte oare camera EOS-1D X Mark II în mâinile lui? Acesta împărtăşeşte părerile privind viteza de focalizare a camerei şi despre capacitatea acesteia de a surprinde absolut fiecare moment...

Frits van Eldik

„Este pur şi simplu excelentă!" exclamă Frits. Acest iniţiat al obiectivelor pentru evenimentele de automobilism este greu de impresionat, dar astăzi radiază de bucurie. Tocmai s-a întors de la o şedinţă foto organizată la Race Resort Ascari, un circuit privat de lângă Malaga, în Spania, unde camera EOS-1D X Mark II a fost pusă la încercare în faţa unor maşini extrem de rapide.

„Viteza este cuvântul cheie care defineşte această cameră, atât în ceea ce priveşte frecvenţa cadrelor, cât şi focalizarea automată. Este uimitoare,” spune el. „Şi calitatea imaginii este, de asemenea, fantastică”. Chiar şi în cazul fotografierii spre soare, cantitatea detaliilor din umbră este incredibilă. Calitatea fişierului este uimitoare, iar acel senzor superb de 20,2 MP, cu intervalul său dinamic înalt este extraordinar”.

În domeniul de activitate al lui Frits totul ţine de viteză, de aceea acesta a fost cel mai mult impresionat de capacitatea camerei EOS-1D X Mark II de a-şi regla claritatea mai rapid decât un Ferrari. La rafală maximă, cu 14 cadre cu expunere perfectă şi cu o claritate impresionantă surprinse în fiecare secundă, nu este de mirare că olandezul are motiv să sărbătorească incredibila performanţă Canon.

„La testarea camerei pentru această şedinţă, am văzut din rafalele de imagini pe care le realizam că toate aveau o claritate perfectă,” admite el. „Acest lucru a fost uimitor. Sentimentul resimţit atunci când camera realizează o rafală atât de rapid este pur şi simplu incredibil. Şi când începi să fotografiezi, realizezi instantaneu faptul că orice ai fotografia va ieşi foarte clar, că focalizarea automată îşi face treaba şi se focalizează pe subiectul în mişcare astfel încât să te poţi concentra pe compoziţie. Deci da, te poţi baza pe cameră mult mai mult decât în trecut; ştii foarte bine că poate face exact lucrul pentru care a fost construită.”

Faster workflow, sharper screen

Flux de lucru mai rapid şi ecran mai clar

Cu o astfel de viteză impresionantă la fotografierea în rafală Frits poate avea încredere deplină că poate utiliza camera pentru compoziţie şi fotografiere Live View. Dar, cu adaptorul WiFi suplimentar WFT-E8, acesta a mai făcut un pas înainte. „O mai folosesc şi pentru declanşarea de pe tabletă, atunci când am camera montată la distanţă, pe maşină cu o consolă”, a explicat acesta. „Obţii imediat dimensiunea corespunzătoare a imaginii pe tabletă, ceea ce uşurează verificarea focalizării şi compoziţiei.”

Frits a remarcat imediat o îmbunătăţire la ecranul modelului EOS-1D X Mark II, care este mult mai bun faţă de cel de pe EOS-1D X, datorită celor 1,62 milioane de pixeli. Frits a declarat: „Poţi într-adevăr verifica foarte uşor claritatea pe spatele camerei cu o precizie foarte mare, ceea ce îmi îmbunătăţeşte considerabil fluxul de lucru, şi asta înseamnă că nu trebuie să aştept până ajung la un laptop pentru a verifica claritatea imaginilor. Pot face acest lucru în timp ce fotografiez, astfel că această mică îmbunătățire îmi uşurează viaţa cu 100 la sută.”

Un deliciu în condiţii de luminozitate scăzută

Cum Frits este obişnuit să lucreze în tot felul de condiţii de iluminat, a fost important să recreăm o zi normală de lucru la circuitul Ascari, ceea ce a presupus o trezire foarte matinală...

„Dimineaţa devreme aşteptam să răsară soarele şi fotografiam la 16.000 ISO când lumina începea să se reflecte pe maşini. Acesta este adesea tipul meu preferat de lumină şi îmi aduce aminte de răsăritul soarelui la evenimentul meu automobilistic de 24 de ore preferat, Le Mans. Când m-am uitat la imagini, deja aveam un zâmbet pe buze înainte de micul dejun!”, spuse râzând.

„Îmi amintesc momentul când am testat EOS-1D X în urmă cu câţiva ani, dar nu am ajuns atât de sus cu valoarea ISO. Acum, cu acest senzor nou pot s-o măresc oricât de mult, fără să-mi mai fac griji în privinţa calităţii. Creşterea latitudinii şi îmbunătăţirea performanţei ISO chiar deschide noi posibilităţi creative, în special atunci când fotografiez tot timpul zilei.”

„M-am simţit foarte familiar cu camera”, afirmă el. „Sistemul de meniuri este identic cu cel al EOS-1D X şi m-am simţit foarte comod când am folosit camera cu obiectivele mele. Am fotografiat cu tot ce am avut, de la EF14mm pe consolă şi până la EF400mm şi chiar cu EF200-400mm cu zoom, cu extensie integrată de 1,4x. Toate obiectivele au funcţionat foarte bine."

„Iar acest lucru îmi aduce în minte un alt subiect,” continuă Frits. „Cele 61 de puncte de focalizare automată la setarea de f/8 de pe această cameră, împreună cu punctele de focalizare iluminate în roşu, aprinse permanent. Aceste două îmbunătăţiri sunt foarte utile pentru un fotograf ca mine. Lucrez cu multe obiective lungi şi îmi place să folosesc şi extensii, aşa că este foarte util să pot folosi focalizarea automată cu aceste instrumente, iar în condiţii de lumină redusă punctele roşii de focalizare fac viaţa mai uşoară când trebuie să vezi zonele de focalizare automată.”

Focalizare performantă

„Vorbind despre focalizarea automată, trebuie să spun faptul că şi urmărirea focalizării este mult îmbunătăţită,” explică acesta. „Când o maşină se apropie cu mare viteză, în mod normal provocarea era să o menţin focalizată când trecea prin faţa mea şi se îndepărta. Dar nu mai este o problemă, cu această cameră şi punctele ei extinse de focalizare automată. În momentul în care focalizezi pe subiect, rămâi focalizat în continuu pe subiect.

„Pot configura această cameră exact aşa cum vreau eu. Am făcut mici reglaje la sensibilitatea urmăririi focalizării datorită setărilor de caz din meniu; le-am reglat aşa cum îmi place mie şi nu am nicio plângere de făcut cu privire la funcţionarea acestora. Camera este complet personalizabilă. Îmi face viaţa mai uşoară, iar în munca mea acesta este un lucru bun!”

„De îndată ce am început să fotografiez cu această cameră, am ştiut că vreau să o păstrez. EOS-1D X Mark II este făcută pentru modul meu de lucru. Am folosit camerele din seria EOS-1 de la începutul carierei mele, de la camera cu film EOS-1V şi până la modelele actuale. Le-am folosit pe toate, iar aceasta este de departe cea mai bună."

„Inginerii de la Canon chiar îi ascultă pe profesionişti,” concluzionează Frits. „Când m-au întrebat ce anume trebuie să ştie să facă o cameră, am fost încântat să văd că mi-au ascultat doleanţele. De îndată ce începi să vorbeşti despre ceva cu Canon, se retrag şi dezvoltă o soluţie şi devin astfel şi mai buni! Îmi place enorm dorinţa lor de reuşită şi de autodepăşire. Se potriveşte cu dorinţele mele.”

Mai multe despre fotograf

Vizualizare profil complet