Eddie Keogh - EOS-1D X Mark II

eddie_keogh.jpg

Faceţi cunoştinţă cu protagoniştii acţiunii

Eddie Keogh

Urmăriţi filmul

„L-aş putea utiliza imediat. Este atât de bun.”

Eddie Keogh este un fotograf sportiv de top, care lucrează regulat ca freelancer pentru agenţia foto Reuters. Este, de asemenea, membru al programului Canon Ambassador, fiind un bun cunoscător al sistemului EOS şi, de asemenea, unul dintre primii utilizatori ai aparatului EOS-1D X Mark II. Acesta ne vorbeşte despre avantajele oferite de acest model în ceea ce priveşte viteza şi fotografierea în condiţii de iluminare redusă.

Eddie Keogh

Provocarea lui Eddie a fost de a testa modelul EOS-1D X Mark II la Lee Valley VeloPark din Londra – legendarul velodrom construit pentru Jocurile Olimpice de la Londra şi scena triumfului din vara lui 2012 al echipelor britanice conduse de Sir Chris Hoy şi Victoria Pendleton. Din întâmplare, 2012 a fost şi anul în care Eddie şi-a primit camera originală EOS-1D X, aşa încât locul era cum nu se poate mai potrivit pentru testarea înlocuitorului acesteia. Dar se va ridica, oare, acesta la înălţimea aşteptărilor? Îi vom da legătura lui Eddie...

„Din secunda în care l-am avut în mână, am ştiut că era excelent”, spune el. „Manevrarea inspiră încredere şi se simte mai bine ca niciodată în mână. De fiecare dată când Canon lansează o nouă cameră, mă întreb: „cum poate fi mai bună decât ultima?”. Însă, acum, evoluţia este una semnificativă.”

„Intenţionam să merg la velodrom şi să fotografiez cursele de ciclism de sală”, spune el. „Fusesem acolo în trecut, la Campionatul Mondial şi Jocurile Paralimpice, deci cunoşteam locul. Şi ce alt loc ar fi fost mai bun pentru a testa această cameră? Lumina era dificilă, deci capturarea unor subiecţi aflaţi în mişcare rapidă, în interior, cu lumină insuficientă şi timp mic de expunere, a fost o provocare. Testam capacităţile camerei în două direcţii diferite şi ştiam asta foarte bine. Dar, dată fiind sensibilitatea ISO impresionantă a senzorului, am descoperit că fotografiile la ISO 3200 aveau aceeaşi calitate cu cele pe care le obţineam în trecut cu ISO 1600 pe camera EOS-1D X."

Eddie Keogh

„M-am simţit foarte confortabil în timp ce utilizam camera”, îşi aminteşte el. „Cel mai mult mi-a plăcut continuitatea dintre acest model şi vechiul meu EOS-1D X. Dacă aş primi abia acum această cameră, aş putea merge la lucru cu ea chiar mâine, fără nicio problemă.”

Eddie era deosebit de interesat de progresele legate de viteza de focalizare automată şi de urmărire. „Am avut şansa de a testa focalizarea cu urmărire, fotografiind cicliştii pe măsură ce se apropiau de mine, prinzându-i complet în cadru, iar apoi surprinzându-le doar jumătatea superioară a corpului atunci când treceau pe lângă mine”, îşi aminteşte el. „Cu rafalele de 14 cps, fiecare cadru era clar. Şi, în plus, claritatea era uniformă. Am observat cadrele pe spatele camerei şi fiecare dintre acestea era focalizat. Nu am ratat niciun cadru. Nu are sens să ai o viteză maximă de 14 cps [cu AF/AE] dacă zece cadre din paisprezece nu sunt focalizate corect...”

Eddie continuă: „În plus, se fixează puţin mai repede pe subiect. Vorbim de câteva nanosecunde, dar să fim serioşi – o nanosecundă poate face diferenţa dintre o minge aflată chiar în vârful piciorului unui jucător sau la cincisprezece centimetri distanţă. Acest moment durează doar a mia parte dintr-o secundă şi apoi dispare – acestea sunt vitezele cu care lucrăm. Acesta este motivul pentru care EOS-1D X Mark II reprezintă un important pas în viitor. Are o memorie tampon excelentă, iar procesoarele Dual DIGIC 6+ au performanţe incredibile în ciuda cantităţii mari de date.”

„Dacă un echipament este mai bun, mai rapid şi mai uşor de utilizat, atunci îmi face munca mai uşoară”, râde el. „Îmi aduc aminte de cardurile CompactFlash de 64 MB de pe vremuri şi de vitezele foarte mici de scriere. Dacă aş folosi aşa ceva pentru o rafală de 14 cps, ar trebui să aştept apoi o zi întreagă! Deci cardul CFast integrat este într-adevăr un avantaj. Cu modelul EOS-1D X Mark II, aveţi o memorie tampon de 170 de fişiere RAW, care este incredibilă. Ultimul lucru care vrei să ţi se întâmple ca fotograf este să ratezi un cadru nu din vina ta, ci din cauza memoriei tampon pline sau a unui procesor prea lent. Camera trebuie să fie performantă, iar modelul EOS-1D X Mark II, cu procesoare super-rapide şi memoria tampon încăpătoare, va fi, fără îndoială, binevenit.”

Un avantaj clar şi bine definit

Experienţele fotografice ale lui Eddie au fost oglindite şi pe spatele camerei, când a sosit timpul să îşi verifice imaginile. „Ecranul din spate e fantastic, cu rezoluţia sa de 1,6 milioane de pixeli”, spune el. „Este o îmbunătăţire clară faţă de EOS-1D X. Dat fiind că, în prezent, lucrez foarte mult cu afişajul camerei, faptul de a vedea o imagine mai clară este un avantaj important. Deseori, sunt la un meci şi trebuie să verific rapid claritatea unei imagini. Iar noul ecran face ca acest lucru să fie posibil.”

„În plus, modelul EOS-1D X Mark II are o nouă funcţie cu adevărat avantajoasă”, spune el. „Este vorba despre funcţia de decupare şi trimitere. E fantastică pentru fotografii ca mine, care se ocupă de sport. Poţi selecta o fotografie deja capturată şi o poţi decupa chiar pe cameră, care apoi o salvează ca imagine diferită, în format JPEG. În sport, 95 la sută dintre fotografii sunt decupate. Se întâmplă foarte rar ca o fotografie sportivă să fie trimisă clientului nedecupată, deci această funcţie este foarte valoroasă şi economiseşte extrem de mult timp.”

Eddie continuă: „Uneori, ca fotografi, ne interesează foarte mult cum vor fi utilizate fotografiile noastre odată ce nu se mai află sub controlul nostru, iar decuparea poate crea sau distruge impactul unei imagini. Aşa stând lucrurile, capacitatea unui fotograf de a îşi decupa imaginea cât timp aceasta se află pe cameră, înainte de a o trimite, este binevenită.”

La fel şi adăugarea funcţiei GPS integrate, pentru prima dată pe o cameră DSLR din seria EOS-1D. Eddie explică: „În realitate, este o funcţie foarte importantă. De exemplu, dacă există mulţi fotografi care trimit serii de fotografii ale unui gol, EOS-1D X Mark II ne permite să ne asigurăm că ora golului coincide exact cu ora la care a fost realizată fotografia. Prin urmare, nu mai există incertitudini legate de originalitatea sau precizia unei imagini. De asemenea, nu mai este necesară reglarea manuală a ceasului camerei. Cu EOS-1D X Mark II, am certitudinea că ce s-a întâmplat pe teren şi ce am înregistrat prin obiectiv sunt unul şi acelaşi lucru.”

Fotografii în mişcare

Pe velodrom, Eddie şi-a utilizat cinci dintre obiectivele preferate: EF 11-24 mm f/4L USM, EF 14 mm f/2,8L II USM, EF 24-70 mm f/2,8L II USM, EF 70-200 mm f/2,8L IS II USM şi EF400 f/2,8L IS II USM. „EOS-1D X Mark II a funcţionat excelent cu toate acestea”, declară el. „Focalizarea a fost rapidă şi precisă, mult mai bună decât pe EOS-1D X, însă opţiunea suplimentară de a realiza filme 4K pe cameră înseamnă că pot, dacă mi se cere acest lucru, să capturez filme în modul Live View, obţinând o focalizare lină graţie ecranului tactil şi funcţiei de focalizare automată Dual Pixel CMOS. În prezent, un număr din ce în ce mai mare de fotografi primeşte solicitări de a realiza, de asemenea, filme, în special la Reuters, unde încercăm să ne depăşim limitele şi să oferim mai mult clienţilor, deci această funcţie este un instrument excelent.

„Concluzia mea generală privind modelul EOS-1D X Mark II este aceea că pot face mai multe fotografii, de calitate mai înaltă, şi le pot trimite mai rapid graţie noului transmiţător Wi-Fi”, rezumă Eddie. „După părerea mea, această cameră reprezintă un mare pas înainte de la modelul EOS-1D X original şi, dată fiind geniala funcţie de decupare şi trimitere, pare a fi fost creată special pentru fotografii ca mine. Unde o pot comanda?”

Mai multe despre fotograf

Vizualizare profil complet