TEHNICI DE FOTOGRAFIERE NOCTURNĂ

Cum să fotografiaţi superluna: 8 sfaturi pentru fotografii extraordinare cu Luna

Folosiţi aceste tehnici de specialitate pentru fotografierea Lunii şi descoperiţi cum puteţi fotografia una dintre cele mai uimitoare privelişti ale cerului nocturn.
Prim-plan cu o lună plină deasupra unui copac singuratic pe un câmp.

Luna continuă să fie un subiect captivant pentru fotografii din întreaga lume, în special în momentele rare când apare ca superlună sau chiar ca lună sângerie. Poate fi însă complicat să o surprindeţi în cel mai bun mod. Un subiect luminos aflat la mare distanţă poate fi dificil de fotografiat în condiţii de lumină redusă, iar încadrarea şi focalizarea la distanţe focale mari pot prezenta şi acestea dificultăţi. Dar cu echipamentul de fotografiere şi setările de expunere potrivite, puteţi obţine fotografii foarte detaliate cu Luna şi peisaje lunare pline de atmosferă. Vă vom arăta aici cum să procedaţi.

1. Sfaturi pentru fotografierea Lunii – urmăriţi calendarul

Luna într-o noapte senină, cu ramuri de copaci în prim-plan.

Mişcările Lunii sunt precise, însă vremea este imprevizibilă. O noapte senină este ideală pentru fotografierea Lunii, aşa că verificaţi prognoza meteo înainte de a ieşi. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM la 400 mm, 30 s, f/11 şi ISO 100.

O lună plină răsărind deasupra unui şir de copaci.

Între 2021 şi 2025 vor fi patru superluni pe an, aşadar există multe oportunităţi de a surprinde acest eveniment uimitor. Se va produce fenomenul de Lună sângerie în mai 2021 şi 2022, noiembrie 2022, martie şi septembrie 2025 şi martie 2026, iar pentru a vedea unele dintre aceste evenimente va fi necesar să călătoriţi. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM + Extender RF 1,4x la 700 mm, 2 s, f/10 şi ISO 1000.

În anumite momente din timpul celor 27,322 de zile ale perioadei orbitale a Lunii, aceasta se află mai aproape de Pământ. Când aceasta coincide cu o lună plină – momentul dintr-o lună calendaristică în care Soarele, Luna şi Pământul sunt aliniate – avem parte de o lună plină mărită sau de o superlună. O lună sângerie este şi mai rară. Aceasta apare când o superlună obişnuită coincide cu o eclipsă totală de Lună. Asta înseamnă că Pământul blochează lumina directă a soarelui, împiedicând-o să ajungă la Lună şi rămânând astfel numai lumina refractată de atmosfera Pământului, iar astfel Luna pare să aibă culoarea roşu sângeriu deschis.

2. Planificaţi din timp

Un aparat foto EOS RP pe un trepied cu un teleobiectiv, configurat pentru a fotografia Luna răsărind deasupra unui şir de copaci din jurul unui lac.

Fie că doriţi să fotografiaţi o lună plină luminoasă sus pe cer sau o semilună argintie, vă puteţi planifica datele în funcţie de ciclul lunar pentru a obţine exact ceea ce doriţi.

Luna fotografiată printre copaci, lumina reflectată iluminând părţi dintr-un lac în prim-plan.

Planificarea înseamnă şi că puteţi alege compoziţia înainte, fie că doriţi ca Luna să se afle deasupra unui castel local sau să se reflecte într-un lac. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM la 300 mm, 1/40 s, f/6,3 şi ISO 500.

Fotografierea Lunii nu reprezintă numai un test distractiv al abilităţilor dvs. fotografice, ci este şi un mod fascinant de a cunoaşte mişcările Pământului şi ale satelitului său. Putem şti cu exactitate unde va răsări Luna, traiectoria sa pe cer şi unde va apune în fiecare noapte de-a lungul anilor ce vor urma. Există multe aplicaţii mobile utile, care vă pot ajuta să vă planificaţi cu precizie unghiurile şi să urmăriţi online fazele Lunii. Ca ghid scurt, o lună plină va apărea exact în partea opusă a Soarelui care apune.

3. Setări pentru fotografierea Lunii

O persoană care ajustează ecranul cu unghi variabil al aparatului foto Canon EOS RP în timp ce fotografiază Luna.

Fotografierea unui subiect atât de luminos înconjurat de întuneric poate duce la probleme cu expunerea, aşadar încercaţi să setaţi manual timpul de expunere.

Ecranul unui aparat foto Canon EOS RP afişând setările de evidenţiere.

Dacă întâmpinaţi dificultăţi la focalizarea Lunii, încercaţi focalizarea manuală. Folosiţi vizualizarea în timp real şi activaţi evidenţierea focalizării pentru a vă asigura că detaliile sunt clare.

Modurile de expunere automată pot să nu ofere rezultate consecvente atunci când fotografiaţi Luna, aşadar este recomandat să folosiţi expunerea manuală. În esenţă, intensitatea luminii soarelui asupra Lunii rămâne aceeaşi, astfel că există o regulă simplă privind expunerea pe care o putem folosi pentru îndrumare – regula „looney 11”. Setaţi diafragma la f/11 şi reglaţi timpul de expunere la inversul valorii ISO, astfel încât la ISO 100 vom folosi 1/100 s, la ISO 200 va fi 1/200 s şi aşa mai departe. Acest lucru nu este bătut în cuie, totuşi, puteţi varia timpul de expunere şi deschiderea diafragmei în jurul acestor valori până când imaginea arată cum trebuie.

4. Ce obiectiv este potrivit pentru fotografierea Lunii?

Un fotograf ajustându-şi aparatul foto EOS RP cu obiectiv RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pe un trepied.

Un obiectiv cu zoom precum Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM vă oferă multe opţiuni atât pentru peisaje lunare mai largi, cât şi pentru prim-planuri detaliate.

Un peisaj lunar deasupra unei autostrăzi cu dâre de lumină în trafic, efect creat de expunerea prelungită.

Şi elementele din prim-plan pot oferi posibilitatea de a surprinde şi altă sursă de lumină, ca în această fotografie cu dâre de lumină în trafic datorate expunerii prelungite, ceea ce reprezintă o modalitate bună de a adăuga contrast imaginilor dvs. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM la 100 mm, 8 s, f/10 şi ISO 250.

Un obiectiv lung este esenţial pentru fotografii de prim-plan cu Luna, dar nu vă trebuie neapărat un obiectiv rapid şi costisitor, deoarece Luna este atât de luminoasă încât nu aveţi nevoie de cele mai largi deschideri ale diafragmei ale obiectivelor de vârf. Chiar şi un obiectiv cu zoom standard precum Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM poate oferi rezultate bune – este posibil să nu puteţi umple cadrul, însă puteţi decupa zona mai târziu. Acesta este momentul în care aparatele foto cu rezoluţie înaltă precum Canon EOS RP de 26,2 MP îşi arată valoarea.

5. Extindeţi distanţa focală

Un fotograf care îşi ajustează obiectivul Canon RF 800mm F11 IS STM pe un aparat foto EOS RP aşezat pe un trepied.

Cu ajutorul obiectivelor unice precum Canon RF 800mm F11 IS STM, nu trebuie să cheltuiţi mulţi bani pentru a surprinde fotografii foarte detaliate cu Luna.

Prim-plan cu o lună aproape plină într-o noapte senină.

Aici am combinat obiectivul Canon RF 800mm F11 IS STM cu un teleconvertor 2x, care oferă o distanţă focală incredibilă de 1600 mm pentru fotografii foarte detaliate cu Luna. Imagine realizată cu un aparat foto EOS RP cu obiectiv Canon RF 800mm F11 IS STM + Extender RF 2x la 1600 mm, 1/50 s, f/22 şi ISO 100.

Dacă vreţi să umpleţi cadrul, un obiectiv foarte lung precum Canon RF 800mm F11 IS STM este ideal. Deschiderea diafragmei f/11 este perfectă pentru fotografierea Lunii, deoarece respectă regula „looney 11” a expunerii. Teleconvertoarele precum Extender RF 1,4x şi Extender RF 2x pot fi, de asemenea, foarte utile pentru mărirea distanţei focale.

6. Alegeţi cu atenţie momentul

O lună plină de culoare galben deschis zărită printre copaci.

Dacă vreţi să încadraţi obiecte în faţa Lunii cu un obiectiv lung, trebuie să vă aflaţi la o distanţă de 800 de metri sau mai mult de ele pentru a potrivi proporţiile. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM la 500 mm, 0,5 s, f/8 şi ISO 100.

Silueta unei aeronave zburând în faţa unei luni pline.

Alegerea precisă a momentului înseamnă să puteţi surprinde fotografii cu impact, precum această aeronavă care zboară în faţa Lunii. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 800mm F11 IS STM la 1/1000 s, f/11 şi ISO 1600. © Tibor Szövetes

O superlună este, probabil, cea mai impresionantă atunci când apare pentru prima dată la orizont. Lumina trebuie să traverseze lateral atmosfera Pământului pentru a ajunge la noi, aşa că Luna pare să fie de un roşu cald. Este şi momentul în care Luna pare să aibă cele mai mari dimensiuni, deşi este o iluzie – dimensiunea rămâne aceeaşi pe parcursul nopţii, însă curbura atmosferei acţionează ca o lupă.

7. Fotografiaţi Luna cu prim-plan

Un aparat foto Canon EOS RP montat pe un trepied pentru fotografierea Lunii deasupra unui lac. O trambulină veche se înalţă deasupra apei.

Încorporarea detaliilor de prim-plan în fotografiile cu Luna poate ajuta la încadrarea acesteia, având ca rezultat o imagine mai interesantă.

Luna reflectându-se într-un lac. O trambulină veche se înalţă deasupra apei.

Folosind un trepied şi crescând timpul de expunere la o secundă sau mai mult, puteţi fotografia peisaje lunare şi peisaje eterice care arată de parcă ar fi fost surprinse în lumină naturală. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM la 46 mm, 2,5 s, f/5,6 şi ISO 800.

Putem fi creativi când vine vorba de compoziţiile cu Luna, incluzând în orizont detalii care ies în evidenţă. Totuşi, trebuie să fiţi pe poziţii şi să acţionaţi rapid – în doar câteva minute, Luna va părăsi linia orizontului şi se va deplasa în sus pe cer.

8. Uitaţi de luna plină

Prim-plan cu Luna în care se văd aspecte şi detalii ale suprafeţei sale.

O Lună în creştere sau în descreştere (atunci când este în jur de trei sferturi plină) este un moment ideal pentru a surprinde detalii de pe suprafaţă. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 800mm F11 IS STM + Extender RF 2x la 1600 mm, 1/50 s, f/22 şi ISO 100.

Chiar dacă luna plină este fermecătoare, este posibil să nu fie cel mai bun moment să faceţi fotografii dacă sunteţi interesat să surprindeţi detalii de pe suprafaţa sa, cum ar fi cratere. Asemănător cu modul în care bliţul automat al unui aparat foto luminează o faţă, lumina frontală a soarelui din timpul unei luni pline elimină o mare parte din umbre. În alte momente ale lunii calendaristice, lumina soarelui vine mai din lateral, creând zonele luminoase şi umbrele necesare evidenţierii contururilor şi detaliilor peisajului lunar.

Duceţi fotografia cu Luna la următorul nivel cu mai multe sfaturi şi inspiraţie de la fotograful profesionist Andrew Fusek Peters*.

*Conţinut disponibil numai în anumite limbi.


Articol scris de Phil Hall

Produse conexe

Articole conexe