IMPRIMARE CREATIVĂ

Provocarea 4 cu creaţii din hârtie: decoraţiuni de iarnă

În ultima parte a seriei noastră de provocări cu creaţii din hârtie, descoperiţi modul în care designerul grafic Chris Stenner şi fiul lui, Eli, au creat decoraţiuni festive pentru brad.
O imagine de sus a unei selecţii de decoraţiuni de Crăciun din hârtie răspândite pe o masă din lemn, alături de şabloane imprimate din Creative Park, hârtie de imprimantă Canon, conuri de pin, sfoară şi o ramură festivă.

În cadrul provocării noastre PIXMA cu creaţii din hârtie, am rugat artizani şi familii să confecţioneze modele frumoase pentru diverse ocazii pe tot parcursul anului.

În ultimul episod al acestei serii din patru părţi, l-am provocat pe designerul grafic Chris Stenner şi pe fiul lui, Eli, să creeze decor festiv pentru perioada Crăciunului folosind şabloane din Canon Creative Park şi o imprimantă Canon PIXMA.

Provocarea 4: decoraţiuni de Crăciun

O imprimantă Canon PIXMA se află pe o comodă mică, acoperită cu o selecţie de decoraţiuni de Crăciun din hârtie şi cu un şablon din Creative Park în tava imprimantei.

Crăciunul cu copii mici înseamnă adesea o abundenţă de jucării din plastic şi hârtie de împachetat nereciclabilă, aşa că de ce să nu facem un pas spre un Crăciun mai simplu cu decoraţiuni lucrate manual, reciclabile, care pot fi imprimate acasă.

Indiferent dacă sărbătoriţi sau nu Crăciunul, decorarea casei pentru iarnă poate fi o încântare pentru toate vârstele. Crearea propriilor decoraţiuni este o modalitate accesibilă de a conferi locuinţei un aspect luminos şi viu colorat pe măsură ce zilele devin mai întunecate. În plus, puteţi recicla şabloanele de hârtie ulterior sau le puteţi păstra pentru evenimente viitoare.

Indiferent dacă alegeţi aceleaşi piese în fiecare an după tradiţia familiei sau vă place să creaţi o temă diferită pentru pomul de Crăciun, Canon Creative Park are o gamă de şabloane festive, de la steluţe roşii şi aurii la omuleţi de zăpadă. La urma urmei, în trecut, decoraţiunile de Crăciun erau realizate întotdeauna din ceea ce era la îndemână, mai degrabă decât cumpărate de la magazin, şi familii întregi se adunau serile dinaintea Crăciunului, confecţionând decoraţiuni de brad individuale.

Toate şabloanele din Creative Park sunt disponibile la diferite niveluri de complexitate, ceea ce înseamnă că puteţi găsi ceva potrivit pentru toată lumea, indiferent de vârstă sau de abilităţi.

Faceţi cunoştinţă cu creatorul

Cine: Chris Stenner

Ce: Designer grafic

Mai participă şi: Eli

Lucrând într-o industrie creativă, interesat de tot ce ţine de artă şi design, Chris a fost dornic să accepte provocarea şi să facă ceva ce el şi Eli nu au mai încercat înainte. „Mi-a plăcut foarte mult să lucrez la aceste alternative la plasticul de unică folosinţă”, spune el. „Este minunat să ştiu că le pot recicla când se strică sau mă plictisesc de ele, în loc să creez deşeuri. Dacă vreau să schimb tema bradului, pot păstra şabloanele şi pot confecţiona mai multe decoraţiuni în altă schemă de culori.”

Chris spune că ar recomanda oricui artizanatul cu hârtie, deoarece i s-a părut plin de satisfacţii. „Este plăcut să faci ceva care te provoacă şi să creezi ceva de la zero”, spune el. „Lui Eli îi place să coloreze şi să deseneze personaje de desene animate, dar decupatul, lipirea şi asamblarea sunt o schimbare bine-venită faţă de ceea ce facem de obicei.”

Veţi avea nevoie de următoarele:

Alegerea şabloanelor

O mână ţine un smartphone care prezintă un şablon pentru o decoraţiune de Crăciun din hârtie din aplicaţia Creative Park. În fundal este o imprimantă Canon PIXMA cu un şablon din Creative Park în tavă.

„Am vrut un şablon de stea pentru bradul nostru de Crăciun pentru că avem o mulţime de ornamente de agăţat şi căutam o formă diferită”, spune Chris. „Am căutat în „Decoration” (Decoraţiuni) din secţiunea Crăciun şi le-am ales pe cele două în schema de culori care îmi place – roşu şi auriu.”

Chris şi Eli au ales să creeze steluţe şi fulgi de nea ca temă principală pentru decoraţiunile lor de Crăciun. Pentru a găsi şabloane, căutaţi pur şi simplu „ornaments” (ornamente) în Creative Park sau căutaţi „Christmas” (Crăciun) pentru a obţine mai multe rezultate. Dacă niciunul dintre şabloanele de ornamente nu vă atrage, puteţi alege orice design care vă place şi puteţi folosi un perforator pentru a-l lega cu şnur şi a-l agăţa în pom. Puteţi alege o temă netradiţională cu fluturi şi puteţi ataşa câte o agăţătoare fiecăruia. Lăsaţi-vă ghidat de creativitate.

Şabloanele din Creative Park pot oferi o activitate distractivă şi de exersare a atenţiei conştiente pe care prietenii şi familia o pot face împreună şi ar putea fi şi o ocazie de a petrece o seară confecţionând în familie în timpul vacanţelor şcolare pentru ca toată lumea să intre în spiritul sărbătorilor.

Imprimarea şabloanelor

Şabloane de steluţe din hârtie din Creative Park ieşind dintr-o imprimantă Canon PIXMA.

Chris şi-a configurat imprimanta PIXMA TS7650i în reţeaua Wi-Fi de acasă şi apoi s-a conectat folosind smartphone-ul şi aplicaţia Creative Park. Aceasta este o modalitate uşoară de a începe şi puteţi imprima mai multe exemplare ale unui şablon dacă ştiţi că veţi avea nevoie de mai multe, cum a fost cazul lui Chris cu steluţele.

Mâinile unui băiat taie cu atenţie un şablon de stea din Creative Park.

Proiectele mai simple, cum ar fi aceste steluţe, sunt ideale pentru implicarea copiilor, deoarece necesită doar puţină decupare şi lipire pentru a crea o decoraţiune finisată atractivă.

Vă puteţi conecta la imprimanta PIXMA utilizând smartphone-ul şi puteţi imprima pur şi simplu şabloanele după ce le descărcaţi din aplicaţia sau de pe site-ul web Creative Park. Aveţi grijă să nu le imprimaţi accidental faţă-verso.

„Am fost foarte impresionat de culorile produse de imprimanta PIXMA – au ieşit atât de vii şi textura sclipiciului de pe şabloanele steluţelor a fost foarte realistă”, spune Chris.

După ce aţi selectat şabloanele dorite şi le-aţi imprimat, este timpul să vă apucaţi de decupat – puteţi folosi o foarfecă sau un cuţit utilitar şi o planşă de tăiat pentru modelele mai complicate. Când toate modelele au fost decupate, pliaţi-le cu grijă de-a lungul liniilor folosind instrucţiunile online pentru a vă da seama dacă aveţi nevoie de un pliu convex sau concav. Evidenţiaţi liniile de pliere folosind o riglă, astfel încât şabloanele să se potrivească perfect atunci când începeţi lipirea. „Aş recomanda cu siguranţă evidenţierea liniilor de pliere”, spune Chris. „Formele dumneavoastră vor fi mult mai bine conturate când aţi terminat.”

După evidenţiere, puteţi lipi şabloanele împreună, urmând instrucţiunile online. Puteţi folosi buline adezive, un baton de lipici, adeziv PVA, un pistol de lipit sau o alternativă ecologică, dar aveţi grijă să lăsaţi modelele să se usuce înainte de a merge mai departe. Adezivul pe care îl folosiţi poate fi hotărâtor şi pentru posibilitatea de a recicla ulterior decoraţiunile. În cazul în care confecţionaţi cu copii mici, pistoalele de lipit pot deveni destul de fierbinţi, aşa că puteţi trece la adeziv PVA astfel încât aceştia să poată rămâne implicaţi. Va trebui să ţineţi cont de faptul că designul dumneavoastră va avea nevoie de puţin mai mult timp ca să se usuce.

Asamblarea decoraţiunilor

Chris îl ajută pe fiul lui să treacă şnurul printr-o gaură din partea de sus a steluţei sale din hârtie.

Aţi putea chiar transforma realizarea de decoraţiuni din hârtie într-o competiţie distractivă pentru familie şi prieteni, cu ciocolată caldă şi turtă dulce pentru o seară festivă.

Două mâini ţin o decoraţiune de pom cu Moş Crăciun prinsă de un şnur decorativ bicolor.

Imprimarea de decoraţiuni din hârtie, cum ar fi aceste figurine simpatice de Moş Crăciun, este o alternativă excelentă la ornamentele din plastic. Modelele preferate pot fi reutilizate ani la rând sau pot fi reciclate cu uşurinţă.

După asamblare şi uscare, puteţi ataşa o panglică sau şnur de piesele dumneavoastră. Pentru aceasta, puteţi folosi un perforator sau puteţi să treceţi şnurul prin partea de sus a designului, dacă există spaţiu. De asemenea, vă puteţi personaliza şi mai mult ornamentele prin decorarea cu carioci, vopsea sau autocolante.

„A fost foarte simplu să ataşăm şnurul la decoraţiunea noastră”, spune Chris. „Am crezut că va fi dificil, dar am făcut pur şi simplu o gaură şi am legat firul. A fost foarte uşor să o agăţ în pom.” Chris şi Eli au folosit şnur decorativ bicolor, dar vă puteţi personaliza decoraţiunile cu orice material doriţi, de la sfoară obişnuită la panglică roşie sau chiar beteală subţire.

Chris a descris construirea şabloanelor ca o experienţă destul de bună de mindfulness. „Este ceva cu adevărat satisfăcător să decupezi steluţe şi fulgi de nea. Te implici atât de mult în asta, de la decupare până la lipirea creaţiilor finale.”

Pentru Eli, aceasta a fost una dintre cele mai dificile etape ale procesului, dar a reuşit cu un pic de sprijin. „Unele părţi au fost grele şi un pic migăloase, cum ar fi decuparea, dar m-a ajutat tata”, spune el.

Apucaţi-vă de decorat!

Un băiat atârnă o steluţă din hârtie în bradul de Crăciun.

Chris şi familia lui iubesc Crăciunul şi îl petrec de obicei cu rudele din Bristol, Regatul Unit, înainte de a pleca acasă în Ţara Galilor pentru a se relaxa. „Avem două pisici pe care nu ne place să le lăsăm singure prea mult, pentru că este şi Crăciunul lor”, râde el.

O steluţă din hârtie din Canon Creative Park agăţată într-un pom de Crăciun, cu lumini neclare în fundal.

„Cu siguranţă aş face din nou decoraţiuni din hârtie pentru pomul de Crăciun sau decoraţiuni interioare pe tot parcursul anului”, spune Chris. „Data viitoare voi trece la creaţii din hârtie cu tematică de primăvară, pentru că sper că decoraţiunile de Crăciun vor dura cel puţin câţiva ani.”

Odată ce v-aţi finalizat modelele cu agăţătoarea din şnur sau panglică, puteţi începe să vă decoraţi pomul de Crăciun ştiind că aţi creat şi confecţionat singur decoraţiunile. Puneţi ornamentul preferat la loc de seamă – aţi putea chiar încerca să creaţi un ornament pentru vârful pomului de Crăciun pentru a finaliza aspectul.

„Cred că arată grozav în brad”, spune Chris. „Decoraţiunile sunt foarte colorate, iar faptul că ştiu că le-am făcut cu fiul meu le face mult mai semnificative decât decoraţiunile cumpărate de la magazin. Mi s-a părut foarte satisfăcător, nu numai pentru că îţi decorezi bradul cu materiale reciclabile, ci şi pentru că le creezi de la zero împreună cu familia. Nu doar pui o steluţă în brad, ci o decorezi cu dragoste.”

O fotografie de sus a unui aparat foto Canon aşezat pe o imprimantă Canon PIXMA, cu un colaj de fotografii în fundal.

CANON CLUB

O comunitate exclusivă pentru creatorii ca dumneavoastră. Urmaţi-vă pasiunea beneficiind de asistenţă, inspiraţie, avantaje şi multe altele. Vă puteţi înscrie uşor. Cumpăraţi un produs. Înregistraţi-l. Intraţi în Canon Club.

Chris spune că acum este captivat de artizanatul cu hârtie cu familia. „Este cu siguranţă ceva ce am face din nou”, spune el. „A fost minunat să petrec acest timp cu fiul meu, stând la masă şi confecţionând ceva, mai degrabă decât să butonez telefonul.” Şi lui Eli i-a plăcut procesul şi speră să facă mai multe proiecte Creative Park cu tatăl lui.

Ornamentele de Crăciun nu sunt doar distractive pentru toată familia, dar şi creează amintiri de durată. Aţi putea chiar să oferiţi decoraţiunile din hârtie prietenilor şi familiei – la urma urmei, cadourile confecţionate acasă sunt adesea cele care înseamnă cel mai mult.

Dacă vă place ideea de a combina artizanatul cu decoraţiunile interioare, aruncaţi o privire la celelalte episoade din această serie pentru a vedea ce altceva este posibil cu şabloanele din Creative Park. Consultaţi pagina noastră de Pinterest pentru inspiraţie şi nu uitaţi să vă împărtăşiţi creaţiile folosind hashtagul #MadeWithPixma!

Tamzin Wilks

Produse conexe

 • PIXMA TS7650i

  Imprimante pentru acasă

  PIXMA TS7650i

  O imprimantă rapidă, de înaltă calitate, care se integrează perfect în viaţa dumneavoastră de acasă, datorită dimensiunilor sale compacte şi utilizării optimizate.
 • Imprimante cu jet de cerneală

  Matte Photo Paper MP-101

  Hârtia fotografică mată produce fotografii, grafică şi text de înaltă calitate, cu finisaj mat. Este potrivită şi pentru utilizări mai creative, precum felicitări, afişe şi creaţii artizanale de hârtie.
 • Imprimante cu jet de cerneală

  Matte Photo Paper MP-101D

  Transpuneţi-vă ideile în realitate cu acest suport de imprimare versatil. Ideală pentru pasionaţi şi iubitorii de artizanat, este alegerea perfectă pentru felicitările confecţionate manual, fotografiile de pus în albume sau proiectele artizanale din Creative Park.

Articole conexe