Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

TEHNICI VIDEO

Crearea unei poveşti video

Când filmaţi povestea video, este esenţial să aveţi un subiect care vă interesează. Acest lucru vă focalizează atenţia, stimulându-vă să surprindeţi elementele esenţiale care vor menţine interesul publicului până la final. Următoarele sfaturi vă vor oferi îndrumări pentru înregistrarea tuturor materialelor video de care aveţi nevoie pentru a vă spune poveştile.

Planificaţi filmarea

Geoff drawing storyboard with pencil in a notebook.
Notaţi-vă ideea şi pregătiţi-vă echipamentul.

Planificând-vă filmarea, vă puteţi asigura că înregistraţi toate materialele video necesare. Luaţi notiţe despre conţinutul pe care doriţi să-l filmaţi şi cum puteţi aborda acest lucru pentru a organiza mental filmarea înainte ca aceasta să aibă loc.

Pregătiţi-vă echipamentul înainte de filmare, încărcaţi bateriile şi curăţaţi obiectivele. Reţineţi că bateriile se epuizează mai repede când filmaţi decât când fotografiaţi, aşa că nu uitaţi să aveţi baterii de rezervă. Formataţi cardurile de memorie din aparatul foto astfel încât să fie pregătite pentru filmare. Fişierele video sunt mari, aşa că este posibil să aveţi nevoie de carduri de memorie cu o capacitate mai mare.

Cele mai multe aparate foto au un microfon încorporat care poate înregistra sunet, dar veţi capta un sunet mai bun cu un microfon extern, precum microfonul stereo Canon DM-E100. Aparatele foto precum EOS M6 Mark II au porturi pentru microfoane externe pentru momentele când trebuie să vă asiguraţi că sunetul este extrem de clar.

Stabiliţi cadrul

Stabiliţi scena pentru filmul dvs. cu o serie de cadre largi cu locaţia. Combinaţi-le cu câteva detalii şi prim-planuri extreme ale mediului în care filmaţi. Obiectivele cu zoom cu motor secvenţial (STM) – opţiunile includ EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM, EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM şi RF 24-105MM F4-7.1 IS STM – sunt ideale pentru filme, deoarece funcţionează lin şi silenţios.

Deplasaţi-vă prin scenă şi evitaţi să filmaţi din aceeaşi poziţie. Această filmare va fi deschiderea poveştii dvs. şi-i va prezenta spectatorului contextul şi locaţia. Încercaţi să filmaţi cel puţin zece secunde pentru fiecare clip pentru aceste cadre de început, astfel încât să aveţi marjă de manevră la editare.

Prezentaţi subiectul

Shot from video Robot Man with the subject named Alan standing in front of the camera.
Surprindeţi mediul personajului principal pentru a-l prezenta publicului.

Prezentaţi personajul principal al filmului dvs. arătând detalii ale locului unde se află şi acţiunii pe care o face. Realizaţi diferite clipuri cu subiectul în acţiune şi încercaţi compoziţii şi stiluri de iluminare neobişnuite. Multe aparate foto, de exemplu, EOS RP, EOS M50 sau EOS 6D Mark II, vă permit să utilizaţi focalizarea automată când filmaţi, ceea ce vă ajută să menţineţi chipul subiectului focalizat.

Discutaţi cu subiectul dvs. în timp ce filmaţi, deoarece acest lucru sporeşte naturaleţea expresiilor sale. De asemenea, vă poate ajuta să descoperiţi încă o dimensiune a caracterului său pe care puteţi dori să o surprindeţi în film.

Folosiţi prim-planuri

Izolarea unor elemente specifice folosind prim-planuri atrage interesul. Aceste cadre cu detalii pot fi foarte utile când vă editaţi filmul.

Nu toate prim-planurile necesită un obiectiv macro – obiectivul dvs. standard poate fi suficient în multe cazuri. Măriţi cât de mult posibil pentru a face subiecţii să pară mai mari în cadru, izolându-i în acelaşi timp de fundal.

Elementele texturate şi petele de culoare sunt ideale pentru cadre cu detalii abstracte. Nu uitaţi să mişcaţi aparatul foto, aducând detaliile în cadru din fundalul nefocalizat.

Încercaţi o perspectivă diferită şi experimentaţi

Geoff crouching on the floor taking a video of the robot with EOS 80D.
Urcaţi foarte sus sau coborâţi pe podea şi petreceţi puţin timp încercând ceva diferit.

Încercaţi să vă surprindeţi subiecţii din unghiuri neobişnuite. Nu toate cadrele funcţionează, dar nu veţi şti până nu încercaţi! Schimbaţi-vă perspectiva găsind un loc aflat deasupra subiectului şi filmând de sus sau aşezaţi-vă pe sol şi filmaţi de jos. Filmarea de sub nivelul la care se află subiectul vă poate oferi o perspectivă cu totul unică. Un ecran tactil cu unghi variabil, precum cel de pe aparatul foto EOS 850D, poate fi foarte util în această privinţă. Modificarea poziţiei vă poate face clipul video mult mai dinamic decât filmarea în totalitate dintr-o perspectivă normală.

Dacă filmaţi dincolo de subiectul din prim-plan, selectaţi un punct de focalizare specific pentru a menţine fundalul clar în timp ce introduceţi un efect uşor estompat, cinematografic, în prim-plan.

Regândiţi-vă compoziţia

Gândiţi-vă cum să vă poziţionaţi cel mai bine elementele în cadru. Uneori, abordările tradiţionale ale compoziţiei, precum regula treimilor şi liniile conducătoare, funcţionează bine. Încercaţi şi alte perspective, de exemplu, utilizând simetria, pentru a crea cadre alternative.

Folosiţi cadre cu detalii şi cadre decupate până la extrem pentru a menţine interesul spectatorului. Încercaţi diferite unghiuri şi perspective şi descoperiţi-vă stilul propriu pentru a vă face filmul să se remarce.

Jucaţi-vă cu viteza şi timpul

Geoff leaning over EOS 80D on a tripod filming a robot.
Folosiţi redarea accelerată pentru a condensa scene mai lungi şi a obţine un efect spectaculos.

Salturile în cadru sunt utile pentru a adăuga ritm şi dramatism filmului dvs. Filmaţi secvenţe similare din acelaşi unghi, apoi săriţi între diferite părţi ale fiecărei secvenţe pentru a face tranziţia de la un moment la altul.

Dacă aparatul foto are capacităţi de redare accelerată sau o viteză ridicată a cadrelor, puteţi folosi aceste funcţii pentru a vă juca cu timpul şi viteza. Atrageţi spectatorul cu o secvenţă cu redare accelerată pentru a comprima o acţiune mai lentă în clipuri mai scurte. Folosiţi capacitatea de viteză ridicată a cadrelor pentru a încetini o acţiune rapidă.

Creaţi suspans

Pentru a începe să pregătiţi terenul pentru finalul filmului, trebuie să creaţi tensiune vizuală. Faceţi acest lucru folosind o gamă de cadre, de la prim-planuri extreme la cadre largi. Reîncadrarea aparatului foto de pe un subiect neutru la scena finală principală este o modalitate bună de a trece filmul în ultima etapă.

Păstraţi cadrele scurte pentru a crea suspans. Reţineţi că puteţi scoate oricând câteva secunde dintr-un clip mai lung, aşa că încercaţi să înregistraţi câteva secunde de material suplimentar înainte şi după conţinutul dorit.

Surprindeţi acţiunea şi reacţiile

Geoff looking at the LCD screen on the back of EOS 800D filming Robot Man video.
Nu uitaţi să surprindeţi în film reacţiile şi emoţiile subiecţilor.

Încărcaţi complet bateria aparatului înainte ca scena finală să înceapă. Nu vreţi să rataţi nicio secundă din acţiune din cauza unei baterii descărcate. De asemenea, asiguraţi-vă că aveţi suficient spaţiu pe cardul de memorie.

Este esenţial să surprindeţi acţiunea finală a filmului, dar nu uitaţi nici de reacţiile personajelor implicate. Poate fi nevoie să vă deplasaţi repede. Filmaţi continuu şi încercaţi să mişcaţi lin aparatul foto. Mânerul de trepied Canon HG-100TBR, care funcţionează cel mai bine cu aparatele foto mai mici, precum EOS M6 Mark II, vă poate ajuta să obţineţi o filmare stabilă. Schimbaţi cadrul de la unul larg la un prim-plan schimbându-vă poziţia şi folosind zoomul obiectivului. Încercaţi să surprindeţi sentimentul de a fi implicat în acţiunea din jur: obiectivul este ca spectatorii să se simtă antrenaţi.

Distraţi-vă

Distraţi-vă în timp ce realizaţi filmele; uneori, lucrurile nu merg aşa cum aţi planificat, dar puteţi învăţa multe din aceste situaţii. Prin crearea unei legături cu subiecţii dvs., descoperiţi mai multe despre oameni şi lumea din jur.

Când realizaţi un film, dvs. controlaţi modul în care este relatată povestea. Când lucraţi cu oameni, în cele din urmă dvs. influenţaţi modul în care aceştia redau evenimentele şi situaţiile. Filmul dvs. conţine o parte a personalităţii dvs., aşa că simţiţi-vă bine în timp ce filmaţi.

Articole conexe
Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

TEHNICI VIDEO

Transformaţi o ieşire cu familia într-un film fantastic

Surprindeţi momente preţioase în familie şi învăţaţi cum să profitaţi la maximum de opţiunile aparatului EOS de la vloggerul de familie Stef Michalak.

A wooden chopping board with balls of colourful clay spread along it.

TEHNICI VIDEO

Sfaturi pentru filmarea stop-motion

Animatorul profesionist Ed Jackson ne arată cum să creăm un film de animaţie stop-motion.

Introducing the Canon EOS M50 Mark II

TEHNICI VIDEO

Realizaţi un documentar captivant cu ajutorul aparatului foto EOS

Joel Santos, realizator de documentare premiat şi ambasador Canon, îşi împărtăşeşte cele mai importante sfaturi privind povestirile în format video.

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile