FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE
10 sfaturi pentru fotografia de călătorie
Fotografa şi bloggeriţa Diana Millos îşi dezvăluie cele mai importante sfaturi pentru obţinerea unor fotografii de călătorie fascinante.
FOTOGRAFIA PEISAGISTICĂ
Contrastul izbitor dintre ţărm şi mare, formele create de lumină în momentul în care este reflectată de apă şi schimbările dramatice ale condiţiilor meteorologice fac din peisajele marine un subiect deosebit de popular pentru fotografii de peisaje. Surprinderea fotografiei perfecte poate fi o provocare, dar este nevoie de timp pentru a înţelege sincronizarea, poziţionarea şi compoziţia, recompensa fiind rezultate deosebit de creative.
Lumină fantastică – Singurul lucru care separă fotografii profesionişti de peisaje de excursioniştii cu un aparat foto este aprecierea şi înţelegerea luminii. Alegerea celui mai bun moment din zi pentru fotografierea peisajului marin este extrem de importantă, deoarece lumina variază în intensitate, direcţie şi culoare pe parcursul zilei.
Alegerea momentului potrivit – Nu există neapărat un „moment potrivit”, dar dimineaţa devreme şi seara târziu în timpul „orelor de aur” şi momentele de dinainte şi de după acestea, la „ora albastră”, vor produce culori interesante.
Dependent de vreme – Fotografierea peisajelor marine va fi influenţată invariabil de ceea ce se întâmplă atât pe cer, cât şi pe mare. Vremea poate adăuga un interes real unui peisaj marin fotografiat, fie că este vorba de nori aurii subţiri sau de nori întunecaţi de furtună. Din nou, nu există o vreme optimă pentru a fotografia, ci este nemaipomenit să înveţi să distingi tipare meteo interesante şi să ştii cum să profiţi la maximum de ele.
Surprinderea mişcării – Crearea unei senzaţii de mişcare într-un peisaj marin poate adăuga interes unei scene altfel obişnuite. Două domenii cheie asupra cărora ne putem concentra sunt marea şi cerul care se mişcă relativ lent. Capturarea mişcării necesită o viteză redusă a obturatorului şi un suport pentru aparatul foto, de obicei un trepied.
Păstrarea unei valori ISO reduse şi unei deschideri mici a diafragmei (număr f/ mare) va permite timpi de expunere mai lungi, aşa că utilizaţi un declanşator la distanţă pentru capturi de peste 30 de secunde. Vedeţi cum norii care se mişcă şi apa care scaldă plaja se estompează într-o culoare mătăsoasă. Alternativ, creşteţi viteza obturatorului la valori foarte mari pentru a surprinde fiecare picătură a valurilor care se sparg.
Adăugarea de interes – Uneori, simpla fotografiere a mării şi a orizontului nu creează cea mai captivată imagine. Noi, ca spectatori, avem nevoie de ceva care să ne atragă privirea asupra imaginii şi să ne ofere un pic de interes vizual.
Căutaţi în jur modalităţi de a vă compune peisajele marine care utilizează obiectele din prim-plan. Obiectele fabricate de om, cum ar fi digurile, bărcile, cheiurile şi farurile, adaugă contrast mediului natural, în timp ce caracteristicile naturale precum bolţile, stâlpii, stâncile sau pietrişul adaugă interes dacă doriţi să vă concentraţi asupra elementelor naturale.
Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.
Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicileFOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE
Fotografa şi bloggeriţa Diana Millos îşi dezvăluie cele mai importante sfaturi pentru obţinerea unor fotografii de călătorie fascinante.
FOTOGRAFIEREA PEISAJELOR MARINE
Urmăriţi-l pe Steve şi vedeţi cum abordează el într-un mod similar fotografiile de acţiune şi cele cu peisaje marine pentru a crea fotografii uimitoare.
NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE
Descoperiţi cum să fotografiaţi apa cu aceste 5 sfaturi de la experţi, indiferent dacă este vorba de apă curgătoare, liniştită, care cade sau stropeşte.