NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

Controlul expunerii

Familiarizaţi-vă cu setările pentru diafragmă, timpul de expunere şi sensibilitatea ISO pentru expuneri perfecte şi efecte creative.

Pentru a înţelege expunerea, poate fi util să vă gândiţi la aparatul foto ca la un instrument de colectare a luminii. Expunerea este pur şi simplu cantitatea de lumină care pătrunde în aparatul foto. Dacă pătrunde prea puţină lumină, imaginea va fi întunecată sau subexpusă. Dacă intră prea multă lumină, imaginea va deveni prea luminoasă sau supraexpusă.

Lumina ambiantă este reflectată de obiectele şi suprafeţele dintr-o scenă, iar obiectivul dumneavoastră o canalizează prin aparatul foto şi către senzor – astfel este creată imaginea. În modul Automat sau Scenă, aparatele foto Canon pot să stabilească foarte bine cantitatea optimă de lumină pentru o expunere echilibrată, dar putem avea o mai mare libertate creativă dacă preluăm noi înşine controlul.

Diafragma

Un câine stă pe frunze căzute într-o pădure verde. Imagine realizată cu un obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la f/20 pentru o profunzime mai mare a câmpului, astfel încât atât câinele, cât şi fundalul să fie focalizate.

Cele două fotografii au o expunere similară, dar deschideri diferite ale diafragmei. Utilizarea unei deschideri mici a diafragmei pentru această imagine creează o profunzime mai mare a câmpului, cu un fundal mai clar. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/60 s, f/20 şi ISO 20000.

Un câine stă pe frunze căzute într-o pădure verde. Imagine realizată cu un obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la f/1.8. Deoarece profunzimea câmpului este redusă, câinele este focalizat, iar fundalul este estompat.

O deschidere mai mare a diafragmei reduce profunzimea câmpului, astfel încât să fie focalizată o parte mult mi mică din imagine şi subiectul să iasă în evidenţă faţă de fundal şi prim-plan. În acest scop, un obiectiv cu o deschidere maximă mare a diafragmei, cum ar fi Canon RF 50mm F1.8 STM, se dovedeşte foarte util. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/80 s, f/1,8 şi ISO 160.

Există trei factori care ne permit să controlăm expunerea, cunoscuţi sub numele de triunghiul expunerii. În primul rând, există diafragma, care este dimensiunea deschiderii unui obiectiv prin care pătrunde lumina, fiind măsurată ca număr f.

Fiecare obiectiv are o gamă de setări pentru deschiderea diafragmei de la mare la mică. Deschiderile mari ale diafragmei sunt exprimate ca numere mici, cum ar fi f/2,8, şi permit pătrunderea unei cantităţi mai mari de lumină, producând o profunzime redusă a câmpului (neclaritate accentuată dincolo de punctul de focalizare). Deschiderile mici ale diafragmei sunt exprimate în numere mari, cum ar fi f/16, şi permit pătrunderea unei cantităţi mai mici de lumină, producând arii mari focalizate între prim-plan şi fundal.

Timpul de expunere

Un câine se plimbă pe o cărare plină de frunze. Câinele este estompat şi nefocalizat deoarece s-a mişcat în timp ce obturatorul de pe Canon EOS R6 era deschis.

Un timp de expunere lung este esenţial pentru a îngheţa momentele de acţiune. Dacă subiectul se mişcă mai repede decât timpul de expunere, acesta va fi estompat, după cum puteţi vedea. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/100 s, f/1,8 şi ISO 125.

Un câine sare printre frunze în pădure. Deşi este în mişcare, un timp de expunere scurt setat pe Canon EOS R6 asigură imagini perfect focalizate.

Un timp de expunere de 1/1600 secunde îngheaţă mişcarea câinelui. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/1600 s, f/1,8 şi ISO 1250.

Al doilea factor din triunghiul expunerii este timpul de expunere, care este durata de timp în care permitem luminii să atingă senzorul. La fel ca apa care curge de la robinet, cu cât ţinem mai mult timp obturatorul deschis, cu atât mai multă lumină trece prin el.

Un timp de expunere scurt (senzor deschis o perioadă scurtă de timp) poate fi util la surprinderea unei acţiuni de mare viteză, în timp ce un timp de expunere lung (senzor deschis o perioadă lungă de timp) poate fi utilizat pentru efecte creative de neclaritate cauzată de mişcare, cum ar fi dârele de lumină sau pictura cu lumină.

Sensibilitatea ISO şi zgomotul

Un aparat foto Canon EOS R6 este aşezat pe un trepied pe un deal cu iarbă, iar câmpurile de mai jos sunt afişate în vizor.

Atunci când fotografiaţi peisaje în lumina serii, ISO 100 vă va oferi o calitate optimă a imaginii, iar o deschidere mică a diafragmei va asigura claritatea în întregul cadru. Dar compromisul este un timp lung de expunere, ceea ce poate necesita folosirea unui trepied sau a unui aparat foto cu stabilizare integrată a imaginii (IBIS).

Al treilea factor din triunghiul nostru expunerii este sensibilitatea ISO. Aceasta ne permite să reglăm cât de sensibil la lumină este senzorul. Valorile ISO mai mici, cum ar fi ISO 100, au ca rezultat fotografii de mai bună calitate. Valorile ISO ridicate fac senzorul mai sensibil, astfel încât veţi avea nevoie de mai puţină lumină pentru o expunere corectă. În schimb, zgomotul de imagine va creşte, iar la o valoare ISO foarte ridicată, calitatea imaginii va începe să fie afectată.

De regulă, cel mai bine este să folosiţi cea mai mică valoare ISO posibilă, dar aparatele foto Canon moderne au performanţe de top la setări ISO ridicate, astfel încât puteţi fotografia fără probleme la o sensibilitate ISO 1600 sau mai mare, obţinând fotografii cu detalii frumoase în condiţii de lumină slabă.

Triunghiul expunerii

Cei trei factori cheie ai expunerii – diafragma, timpul de expunere şi sensibilitatea ISO – funcţionează în combinaţie, astfel încât, atunci când modificaţi un factor, trebuie să îl echilibraţi cu un altul dacă doriţi să menţineţi aceeaşi expunere sau să permiteţi aparatului foto să compenseze pentru aceasta. Ca atare, poate fi util să ne gândim la aceştia ca la cele trei laturi ale unui triunghi. Dacă modificaţi una dintre laturi, atunci una sau ambele laturi trebuie să se adapteze şi ele, cu excepţia cazului în care încercaţi în mod special să măriţi sau să micşoraţi nivelurile de expunere.

De exemplu, dacă scurtaţi timpul de expunere pentru a îngheţa acţiunile rapide, este posibil să expuneţi insuficient imaginea. Pentru a compensa, va trebui să măriţi deschiderea diafragmei sau sensibilitatea ISO. Similar, dacă reduceţi deschiderea diafragmei pentru a maximiza focalizarea din faţă până în spate, va trebui să creşteţi timpul de expunere sau să reduceţi sensibilitatea ISO. Începeţi să vă gândiţi la expunere în acest mod şi vă veţi da curând seama că există o combinaţie largă de setări care vor avea ca rezultat o fotografie expusă în mod similar, ceea ce vă conferă libertatea creativă de a alege combinaţia potrivită pentru subiectul sau scena dumneavoastră.

Modurile de expunere

O mână ţine un aparat foto Canon în faţa unei poteci din pădure, pe ecranul de vizualizare fiind afişată cărarea din faţă.

O tehnică populară de fotografiere este utilizarea modului Manual (M) cu ISO automat. În acest fel, puteţi seta timpul de expunere şi diafragma şi lăsa aparatul foto să regleze sensibilitatea ISO în funcţie de scenă.

O potecă de pădure peste care se apleacă din ambele părţi copaci şi trei siluete care stau în lumina soarelui în depărtare; imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6.

Cu un echilibru delicat între umbre şi lumini, acest tunel plin de atmosferă creat de crengile copacilor reprezintă o provocare pentru performanţele aparatului foto în condiţii de lumină slabă, dar, din fericire, EOS R6 este capabil să realizeze fotografii de înaltă calitate chiar şi la valori ISO ridicate. Fotografiind în modul manual cu ISO automat, ne putem asigura că timpul de expunere este suficient de scurt pentru a ţine aparatul în mână, în timp ce sensibilitatea ISO se adaptează la lumina slabă a scenei. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM la 105 mm, 1/80 s, f/7,1 şi ISO 1600.

Aparatul foto Canon face totul mai uşor, oferindu-vă mai multe moduri de expunere care permit schimbarea triunghiul expunerii într-un fel sau altul. În modul Program (P), dumneavoastră controlaţi sensibilitatea ISO, iar aparatul foto selectează atât timpul de expunere, cât şi diafragma. Folosiţi modul Tv (prioritate timp de expunere) şi puteţi modifica timpul de expunere în timp ce lăsaţi aparatul foto să se ocupe de expunerea generală. În mod similar, în modul Av (prioritate diafragmă), dumneavoastră setaţi numărul f, iar aparatul foto stabileşte timpul corect de expunere. Puteţi selecta modul ISO automat sau puteţi alege să setaţi singur valoarea ISO. În modul Manual (M), puteţi seta orice combinaţie dorită de diafragmă, timp de expunere şi sensibilitate ISO.

Aparatele foto din sistemul EOS R au, de asemenea, un mod Fv (prioritate flexibilă), care vă permite să comutaţi între controlul diafragmei, al timpului de expunere, al compensării expunerii şi al sensibilităţii ISO în cadrul aceluiaşi mod. Atunci când modificaţi o setare, celelalte se ajustează automat pentru a menţine expunerea corectă, ceea ce face controlul expunerii mult mai rapid şi mai uşor.

Ajustarea expunerii în acest fel poate fi folosită pentru efecte creative. Întunecarea imaginilor va adânci intensitatea culorilor şi va conferi imaginilor un aspect mai melancolic, în special în cazul fotografiilor de peisaj. Dacă măriţi expunerea, veţi lumina umbrele şi veţi produce un aspect mai modern.

Cu bracketingul la expunere, puteţi să surprindeţi o scenă la un anumit număr de expuneri şi să o alegeţi ulterior pe cea mai potrivită. Alegeţi între ±1 şi ±3 trepte pe scara expunerii şi permiteţi aparatului foto să modifice setările după cum este necesar.

Expuneri lungi

Un aparat foto Canon EOS R6 este montat pe un trepied, îndreptat spre focurile de artificii de deasupra mării.

Aici, o expunere de două secunde estompează mişcarea valurilor şi permite aparatului să surprindă mai multe serii de artificii într-un singur cadru (vedeţi imaginea principală).

Atunci când este mai puţină lumină, este posibil să fie nevoie să ţinem obturatorul deschis mai mult timp. Acest lucru este uneori o necesitate, iar alteori o alegere creativă pentru a permite neclaritatea cauzată de mişcare în scenă, poate pentru a estompa mişcarea apei sau a norilor. Aparatul foto trebuie să rămână perfect nemişcat, aşa că un trepied sau o suprafaţă stabilă este esenţială pentru a preveni mişcarea aparatului. Chiar şi apăsarea butonului declanşator poate cauza probleme, aşa că este mai bine să folosiţi un declanşator la distanţă folosind telecomanda wireless Canon BR-E1 sau aplicaţia Canon Camera Connect de pe telefon pentru a acţiona declanşatorul de la distanţă. Din aplicaţie puteţi totodată să realizaţi expuneri Bulb, ceea ce vă permite să ţineţi obturatorul deschis timp de câteva minute sau mai mult, ceea ce este perfect pentru fotografierea focurilor de artificii sau a cerului înstelat.

Provocarea de a fotografia cu expuneri lungi în timpul zilei rezidă în setarea timpului de expunere astfel încât să permită realizarea unor mişcări suficiente. În mod ideal, timpul de expunere ar trebuie să fie mai mare de câteva secunde, aşa că nu uitaţi să menţineţi valoarea ISO scăzută şi diafragma mică. De asemenea, vă ajută la fotografierea în condiţii de cer înnorat sau umbre sau la început şi final de zi, când lumina este mai slabă. Alternativ, investiţi într-un filtru care se fixează pe capătul obiectivului şi împiedică pătrunderea luminii. Un filtru de densitate neutră (ND) va funcţiona cel mai bine.

Avansaţi la următorul nivel al expunerii

Ecranul de vizualizare al unui aparat Canon EOS R6, rabatat în exterior, afişând mai multe expuneri combinate.

Funcţia de expunere multiplă integrată în Canon EOS R6 vă oferă o vizualizare în timp real a efectului în momentul fotografierii, astfel încât să puteţi compune expuneri multiple perfecte.

O imagine cu copaci printre ramurile cărora străluceşte soarele, decupată în partea de jos sub forma vârfului unei pietre, creată printr-o dublă expunere integrată în aparatul foto Canon EOS R6.

Expunerile duble în aparatul foto oferă posibilităţi nelimitate de a fi creativ. Pentru această fotografie, am setat modul de expunere multiplă la Cumulare şi am încadrat o piatră Sarsen pe un cer senin, apoi am întors aparatul cu susul în jos şi am fotografiat copacii. Fotografierea unei forme pronunţate ca aceasta pe un fundal luminos asigură că al doilea cadru nu depăşeşte forma primului. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/50 s, f/8 şi ISO 100.

Odată ce aţi stăpânit expunerea, oportunităţile creative sunt nelimitate. Majoritatea aparatelor foto Canon mirrorless şi DSLR dispun de un mod de expunere multiplă care vă permite să combinaţi mai multe cadre. Inspirată de tehnica de expunere multiplă din vremea aparatelor cu film, în care acelaşi cadru de film era expus de două sau mai multe ori, această funcţie vă permite să creaţi tot felul de efecte uimitoare.

Dintre cele trei opţiuni de îmbinare integrate, Cumulare seamănă cel mai mult cu tehnica de fotografiere pe film, deoarece combină valorile de luminozitate astfel încât zonele albe să rămână albe. Când fotografiaţi în acest mod, căutaţi forme îndrăzneţe, contrast ridicat şi siluete care ies în evidenţă.

Data viitoare când folosiţi aparatul, încercaţi să experimentaţi cu triunghiul expunerii şi să vedeţi cum vă poate influenţa fotografiile.

Articol scris de James Paterson

Produse conexe

Articole conexe