A group of people, seen from behind, watch fireworks. One person in the foreground is in focus, and warmly dressed in overcoat and beanie hat.

FOTOGRAFIILE CU ARTIFICII

Cum puteţi fotografia artificii în moduri noi şi creative

Artificiile colorate pe cerul întunecat sunt un spectacol pe care mulţi dintre noi îl consideră magic – aşadar, de ce să nu surprindeţi această senzaţie uluitoare într-o fotografie? Pe lângă găsirea celor mai bune setări pentru fotografierea artificiilor, este important să ţineţi cont de celelalte elemente care fac parte din eveniment şi care vă fac fotografiile speciale.

Artificiile se folosesc cel mai frecvent în ocazii precum Anul Nou, aniversări speciale, nunţi şi festivaluri la care participaţi adesea cu prieteni sau persoane dragi din anturajul dvs., aşadar incluzându-le în cadru veţi putea surprinde evenimentul în moduri distractive şi creative.

În sfaturile noastre de mai jos discutăm despre acestea, dar şi multe altele, răspunzând celor mai frecvente 10 întrebări, inclusiv despre cum să selectaţi cel mai bun timp de expunere pentru fotografiile cu artificii şi cum să utilizaţi idei noi pentru a obţine fotografii cu adevărat unice şi creative. Indiferent că utilizaţi un aparat foto PowerShot, un aparat foto mirrorless sau un DSLR, ghidul nostru pentru fotografierea artificiilor vă oferă toate informaţiile de care aveţi nevoie.

1. Care este cel mai bun loc pentru fotografierea artificiilor?

Este bine să vă gândiţi din ce loc veţi putea surprinde cele mai dinamice fotografii posibil, aşadar plănuiţi din timp şi găsiţi un loc fără obstacole. Inspectaţi locaţia când încă este lumină afară pentru a afla direcţia din care va bate vântul.

Acest aspect este în special important dacă va exista foc în aer liber în apropiere, deoarece vă va ajuta să evitaţi apariţia fumului sau a cenuşii în cadru. Dacă plănuiţi să folosiţi un trepied, ar fi indicat să vă instalaţi într-un loc în care să nu existe posibilitatea ca oamenii să vă stea în cale în timp ce fotografiaţi.

2. Cum pot fotografia atmosfera artificiilor la o petrecere?

In a long-exposure image, a sillhouetted figure has drawn a bright pink five-pointed star with a sparkler.

O metodă bună de a surprinde atmosfera unei petreceri este să fotografiaţi membrii familiei distrându-se cu artificii de mână, folosindu-şi imaginaţia pentru a crea modele distractive şi artistice cu lumina. În aplicaţia Canon Photo Companion veţi găsi un tutorial cuprinzător care vă va prezenta cele mai bune tehnici şi setări pentru pictura cu lumină.

Alt mod de a crea o imagine interesantă este să surprindeţi reflexia artificiilor într-o fereastră, cu prietenii sau familia din interior privind pe fereastră. Faceţi câteva fotografii de probă pentru a vă asigura că persoanele din imagine sunt expuse bine, apoi păstraţi setările pentru când are loc acţiunea. Dacă utilizaţi un aparat foto PowerShot precum Canon PowerShot G7 X Mark II sau orice aparat foto EOS cu obiective interschimbabile, asiguraţi-vă că fotografiaţi în format RAW, care vă va oferi flexibilitatea maximă la ajustarea expunerii diferitelor părţi ale imaginii la post-procesarea cu Canon Digital Photo Professional.

3. Cum pot obţine fotografii clare cu artificii?

Este greu de ştiut când vor exploda cele mai mari şi mai colorate artificii, aşa că este o idee bună să vă setaţi aparatul foto în modul de fotografiere continuă, cunoscut şi ca modul de fotografiere în rafală. Astfel, veţi avea mai multe şanse să surprindeţi una sau două imagini cu explozii deosebit de spectaculoase.

Dacă aparatul foto este pe trepied, puteţi utiliza aplicaţia Canon Camera Connect pentru a controla aparatul foto wireless, cu telefonul sau tableta. În mod alternativ, puteţi folosi o telecomandă cu sau fără fir sau chiar temporizatorul automat al aparatului foto. Toate acestea vă vor permite să declanşaţi expunerea fără a atinge aparatul foto, ceea ce vă va ajuta să evitaţi tremurul aparatului şi astfel să menţineţi claritatea imaginilor.

4. Cum pot fotografia artificiile fără trepied?

Dacă fotografiaţi cu aparatul foto în mână, utilizaţi stabilizatorul de imagine pentru a menţine claritatea imaginilor (dacă aparatul sau obiectivul dispune de stabilizator de imagine). Astfel, veţi putea evita micile vibraţii care pot surveni când fotografiaţi cu aparatul în mână, dar timpul de expunere poate să crească dacă fotografiaţi în modul Diafragmă.

Dacă există un comutator pe obiectivul aparatului foto, puteţi activa sau dezactiva stabilizatorul de imagine cu acesta – în caz contrar, puteţi face acest lucru din meniul de setări al aparatului foto.

5. Care este cel mai bun obiectiv pentru artificii?

Articole conexe
A man and woman with a small child sitting halfway up a small stepladder, in front of fir trees with a few decorations hanging from some branches.

FOTOGRAFIA DE FAMILIE

Cele mai bune 10 sfaturi pentru fotografiile de Crăciun, de la Lena Petrova

Surprindeţi spiritul Crăciunului urmând cele 10 sfaturi ale acestui fotograf de familie pentru realizarea de portrete distractive şi naturale.

A table filled with Christmas-themed paper crafted decorations and gifts.

CREAŢII ARTIZANALE CU IMPRIMANTA

Este timpul să fiţi creativ: şase lucruri pe care le puteţi realiza singur Crăciunul acesta, folosind imprimanta

Descoperiţi-vă latura creativă şi realizaţi-vă singuri cadourile de Crăciun, decoraţiunile şi jocurile pentru perioada sărbătorilor. Toate şabloanele pot fi descărcate şi imprimate gratuit.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

CĂLĂTORII

11 sfaturi pentru fotografia în city break-uri

Cum să profitaţi la maximum de aparatul foto într-un city break, surprinzând spiritul şi atmosfera junglei urbane cu câteva sfaturi şi trucuri simple.

Deşi o imagine plină numai cu artificii colorate poate părea impresionantă, includerea câtorva clădiri sau a altor structuri poate oferi mai multă atracţie şi context. În plus, obiectivele cu zoom vă vor permite să variaţi compoziţiile mai uşor, ceea ce este în special util când utilizaţi un trepied. Un obiectiv cu zoom grandangular, precum Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM sau Canon EF 17-40mm f/4L USM, vă va permite să includeţi totul în cadru. Însă puteţi obţine fotografii excelente şi dacă utilizaţi obiectivul de pe un aparat foto compact cu superzoom sau obiectivul standard inclus cu aparatul foto.

6. Cum focalizez când fotografiez artificii?

Dacă setaţi aparatul foto să focalizeze la o distanţă prestabilită, nu va mai trebui să vă faceţi griji cu focalizarea la punctul de captură şi vă puteţi concentra astfel să obţineţi compoziţia şi expunerea perfecte.

Înainte de toate, setaţi aparatul foto pe focalizare manuală sau mutaţi comutatorul de focalizare de pe obiectiv în poziţia MF şi reglaţi focalizarea la infinit. Dacă obiectivul are o fereastră de mici dimensiuni care afişează diferitele distanţele de focalizare, aceasta va avea la sfârşit simbolul ∞. Cel mai probabil aceasta este focalizarea de care veţi avea nevoie dacă vă concentraţi pe surprinderea artificiilor de pe cer.

Dacă doriţi să includeţi elemente în prim-planul fotografiei, focalizaţi pe un punct între prim-plan şi fundal, la aproximativ o treime din adâncimea scenei, pentru ca totul să arate clar. Această tehnică se numeşte focalizare hiperfocală. Puteţi citi mai multe despre găsirea distanţei hiperfocale ideale în aplicaţia Canon Photo Companion.

7. Ce setări ar trebui să utilizez pentru a fotografia artificii?

Dacă fotografiaţi cu aparatul în mână, începeţi cu timpul de expunere cel mai mare pe care îl puteţi utiliza fără a înregistra vibraţiile aparatului foto. Obiectivele grandangulare sunt mai uşor de ţinut în mână mai mult timp, iar obiectivele cu stabilizator de imagine (cele cu IS inclus în denumirea completă) ajută semnificativ la menţinerea clarităţii fotografiilor. Dacă utilizaţi aparatul foto pe un trepied, pentru început puteţi utiliza un timp de expunere mai mare, precum una sau două secunde.

După ce aţi setat timpul de expunere şi deschiderea diafragmei, reglarea sensibilităţii ISO vă va permite să obţineţi o expunere bună. O valoare ISO mai mică, precum ISO 100 sau ISO 125, vă va oferi imagini mai clare, cu culori mai bune şi mai puţin zgomot, iar aparatele foto cu senzori mai mari – precum DSLR full-frame sau aparatele foto mirrorless – vă vor oferi cele mai bune rezultate.

Setând deschiderea diafragmei la o valoare care nu este prea mică, la aproximativ f/8, vă va ajuta să obţineţi maximum de claritate fără a compromite adâncimea câmpului pentru scenele cu interes pe prim-plan. Măriţi deschiderea diafragmei la f/4 sau f/5,6 dacă timpii de expunere sunt prea mari.

8. Cum pot surprinde formele artificiilor?

Modul Bulb de pe aparatul foto vă permite să ţineţi obturatorul deschis atâta timp cât aveţi nevoie, ceea ce înseamnă că puteţi surprinde artificiile în mişcare şi explodând pe cer, lăsând dârele de lumină care le dau formele impresionante. Pentru a utiliza modul Bulb, selectaţi modul manual sau prioritate de timp de expunere şi rotiţi până la sfârşitul opţiunilor, după setarea 30”. Apăsaţi o dată butonul declanşatorului pentru a deschide obturatorul şi încă o dată când doriţi să îl închideţi.

Este o idee bună să utilizaţi un declanşator wireless sau cu fir pentru a începe şi a opri expunerea, precum Canon BR E1 sau aplicaţia Canon Camera Connect.

9. Cum pot obţine expunerea corectă pentru artificii?

Explozia de artificii pe cerul întunecat este un scenariu relativ atipic în termeni de subiecte obişnuite pentru fotografie, iar aparatul dvs. foto poate seta o expunere prea luminoasă pentru o imagine cu artificii pe timp de noapte. Dacă fotografiaţi în modul manual sau într-un mod semiautomat precum Prioritate diafragmă sau Prioritate timp de expunere, puteţi utiliza compensarea expunerii pentru a evita acest lucru.

Căutaţi butonul sau pictograma -/+ pe ecran şi setaţi între aproximativ -1 şi -2. Dacă utilizaţi modul manual, puteţi să staţi cu ochii şi pe scala indicatorului de expunere de pe ecranul LCD sau din partea de jos a vizorului aparatului foto în timp ce alegeţi o combinaţie de setări care să mute indicatorul la stânga scalei.

10. Cum pot fotografia siluete cu artificii?

Pentru fotografii creative şi inedite cu artificii, capturaţi siluetele persoanelor împreună cu acţiunea. Aceasta este bine de încercat seara mai devreme, când încă există ceva lumină pe cer, deoarece astfel siluetele se vor contura mai bine. Totuşi, dacă fotografiaţi o scenă destul de aglomerată, plină de lumină şi culoare, aceasta poate reprezenta un fundal destul de bun pentru siluete.

Pentru acest tip de imagine, va trebui să vă gândiţi bine unde să vă aşezaţi. Un loc mai îndepărtat şi un obiectiv grandangular vă vor ajuta să încadraţi mai multe persoane cu cerul în fundal, iar dacă vă apropiaţi de subiecţi şi îndreptaţi aparatul foto în sus, veţi putea face ca oamenii să fie elementul dominant al imaginii.

Asiguraţi-vă că setările de expunere redau oamenii ca siluete; dacă expuneţi pentru artificii, acest lucru se va obţine în mod normal cu setările sugerate de aparatul foto, deşi poate fi necesar să utilizaţi compensarea de expunere negativă pentru a obţine cel mai bun efect (consultaţi sfatul 9 de mai sus). Totuşi, încercaţi să nu utilizaţi un timp de expunere prea mare, deoarece în acest timp persoanele se pot mişca şi astfel efectul va fi compromis.

Scris de Matt Golowczynski

Produse conexe

Articole conexe

Inspiră-te este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile