A snail travels through the reflection of a big wheel in Vienna.

FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

Cum puteţi realiza fotografii de natură sălbatică cu impact: conştientizarea conservării

Fotografii austrieci pentru conservare, Christine Sonvilla şi Marc Graf fotografiază natura sălbatică pe întreaga planetă. De la linxul alpin austriac până la tigrul bengalez greu de găsit, aceştia au realizat sute de imagini prin care au captat atenţia publicului. Cei doi s-au cunoscut la Universitatea din Viena, unde studiau conservarea. Ei şi-au descoperit interesul comun pentru fotografie şi şi-au dat seama că aceasta este o metodă prin care pot oferi un glas naturii.

Marc oferă un exemplu despre cum acest lucru poate face diferenţa: „La sfârşitul anului 2016 am publicat prima fotografie de înaltă rezoluţie cu un linx alpin, realizată în munţii austrieci, ceea ce a fost cu adevărat senzaţional pentru noi, deoarece există numai 10 sau 15 în toată Austria şi în acea perioadă au existat două cazuri de braconaj în care erau implicaţi lincşi. Am încercat să transmitem mesajul privind conservarea lincşilor în Austria prin tot felul de canale de comunicare. Am fost intervievaţi la radio şi televiziune şi am avut mai multe articole de prima pagină în ziarele şi revistele din Austria.”

Christine continuă relatarea: „Ne imaginăm că aproximativ 1,5 până la 2 milioane de oameni au fost expuşi la acest subiect. În plus, efectuăm multe prezentări live utilizând fotografii şi filme şi discutând live cu publicul. Prin activitatea noastră ne propunem, practic, să creăm o punte între public şi organizaţiile de protecţie a naturii, ONG-uri, oameni de ştiinţă, toţi cei care lucrează în domeniu.”

Christine şi Marc consideră că nu trebuie să călătoriţi departe pentru a obţine fotografii excelente cu natură sălbatică. Cuplul este de părere că, petrecând timp pentru a descoperi natura sălbatică din apropierea casei dvs., veţi construi o relaţie mai solidă cu lumea naturală.

Deşi cuplul a călătorit în locuri îndepărtate şi exotice, pentru un proiect recent ei şi-au concentrat atenţia pe natura urbană din Viena, fotografiind iepuri, arici şi veveriţe pentru a aduce în atenţie creaturile sălbatice care trăiesc alături de locuitorii oraşelor.

„Natura chiar este aproape şi aici începe conexiunea noastră cu mediul înconjurător”, insistă Christine. „Cred cu tărie că, odată stabilită această conexiune, veţi dori să contribuiţi la conservare”.

Marc şi Christine au încercat Canon EOS M200, un aparat foto uşor de utilizat şi cu greutate redusă, perfect pentru începătorii dornici să-şi exploreze latura creativă, precum şi Canon EOS 250D, cel mai uşor aparat DSLR din lume cu ecran mobil*, care oferă şi filmare 4K.

„Dacă sunteţi la începutul experienţei dvs. cu fotografia de natură, nu aveţi nevoie de un aparat foto profesionist cu multe specificaţii sofisticate”, spune Marc. „Kitul şi ambiţiile dvs. pot creşte simultan.” Cu o gamă largă de opţiuni de obiective şi setări de fotografiere disponibile, ambele aparate foto pe care le-au utilizat vă vor oferi rezultate foarte bune.

În acest articol, Christine şi Marc îşi împărtăşesc sfaturile despre realizarea de fotografii de natură sălbatică cu impact.

1. Nu deranjaţi animalele

Articole conexe
A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

Bucuraţi-vă din plin de natură

Fotograful de natură sălbatică Tolga Aktas despre cum vă poate ajuta PowerShot ZOOM să vă bucuraţi de clipă.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

De la câştigători de premii la profesionişti

Doi câştigători ai premiului Tânărul fotograf de natură sălbatică al anului despre ce a însemnat pentru ei succesul timpuriu.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

FOTOGRAFIA DE NATURĂ

Natura în alb şi negru cu Powershot G7 X Mark III

Ambasadoarea Canon Helen Bartlett îşi dezvăluie sfaturile despre crearea unor fotografii de natură alb-negru care inspiră cu aparatul foto compact când sunteţi în mişcare.

Una dintre cele mai importante provocări de depăşit în fotografia de natură sălbatică este să nu speriaţi subiectul. Utilizarea unui aparat foto cu mod silenţios, precum Canon EOS 250D, este o soluţie ideală.

Dacă vă integraţi în mediul subiectului şi păstraţi cât mai mult liniştea, veţi obţine mai multe imagini în care animalul îşi arată comportamentul natural, un aspect remarcabil în fotografia de natură sălbatică. „Este esenţial să nu faceţi zgomot”, spune Christine. „Una dintre cele mai importante caracteristici ale unui aparat foto de care trebuie să ţină cont un fotograf de natură sălbatică este obturatorul silenţios.”

Marc adaugă: „Şi sistemul rapid de focalizare automată şi modul Rafală [când se realizează mai multe fotografii în succesiune rapidă] sunt importante, pentru a vă spori şansele de a obţine o imagine bună.”

Pe lângă fotografierea mai silenţioasă în modul Declanşare silenţioasă, Canon EOS 250D oferă 5 cps, plus două sisteme de focalizare automată, crescând astfel şansele de a surprinde o fotografie extrem de clară. Aparatul dvs. foto poate fi personalizat dezactivând fasciculul de asistare a focalizării automate, ceea ce înseamnă că lumina roşie nu se va aprinde pentru a asista focalizarea automată, funcţie ideală pentru a evita deranjarea subiectului. Vizorul optic oferă posibilitatea de a folosi 9 puncte de focalizare automată optimizate sau modul Vizualizare în timp real. Modul Vizualizare în timp real vă permite să fotografiaţi prin intermediul ecranului tactil şi urmăreşte automat subiectul utilizând 143 de puncte de focalizare automată; pentru control îmbunătăţit, puteţi profita de cele 3.975 de puncte ce pot fi selectate manual.

Pentru a vă asigura că nu deranjaţi animalele, puteţi reduce luminozitatea ecranului LCD, rămânând astfel ascuns. Fotografierea fără bliţ vă va oferi siguranţa că nu veţi speria subiectul; nu trebuie decât să vă asiguraţi că măriţi valoarea ISO pentru a captura cât mai multă lumină posibil. Valoarea ISO maximă pe Canon EOS 250D poate fi extinsă până la 51200. Utilizarea unei sensibilităţi ISO ridicate poate crea zgomot de imagine, însă Canon EOS 250D dispune de o setare de reducere a zgomotului la valori ISO ridicate, care poate fi utilizată atunci când procesaţi imaginile.

2. Scurtaţi timpul de expunere pentru a evita neclaritatea

Creşterea sensibilităţii ISO pentru a permite timpi de expunere mai scurţi este utilă când fotografiaţi animale jucăuşe, precum această veveriţă fotografiată la Viena.

Viteza este aspectul esenţial în fotografia de natură sălbatică, iar Marc recomandă să creşteţi sensibilitatea ISO pentru a compensa cantitatea mai mică de lumină care pătrunde în aparatul foto atunci când scurtaţi timpul de expunere pentru a surprinde mişcarea şi a reduce neclaritatea cauzată de aceasta. „Indiferent de animal, lucraţi întotdeauna cu un ISO ridicat. Multe persoane îşi fac griji cu privire la utilizarea unei valori ISO mai ridicate, dar aveţi nevoie de aceasta.”

Christine adaugă: „Dacă nu măriţi sensibilitatea ISO, riscaţi ca imaginea să devină neclară, deoarece animalul se mişcă mai repede decât obturatorul.” Pentru a evita neclaritatea, este important să măriţi sensibilitatea ISO, astfel încât să puteţi reduce timpul de expunere şi să obţineţi o imagine clară, de înaltă calitate, alegând setarea potrivită pentru mişcarea în cauză.

După cum au descoperit fotografii, selectarea unei sensibilităţi ISO ridicate pentru a permite un timp de expunere mai scurt nu va compromite calitatea imaginii pe niciunul dintre cele două aparate foto. Atât Canon EOS M200, cât şi Canon EOS 250D pot funcţiona cu ISO 25600, pe cel din urmă valoarea putând fi extinsă până la ISO 51200.

3. Selectaţi cu atenţie kitul minim

Alegerea unui kit de dimensiuni potrivite înainte de a ieşi afară înseamnă că vă veţi limita opţiunile, astfel încât să puteţi lua decizii mai rapid atunci când fotografiaţi. De asemenea, va însemna că vă veţi deplasa cu mai puţine bagaje, reducând astfel riscul de a obosi.

„La început nu aveţi nevoie de toate echipamentele”, recomandă Christine. „Începeţi cu un obiectiv grandangular şi un teleobiectiv, după care adăugaţi şi altele ulterior.”

Pentru a compune o fotografie a unui animal în contextul mediului său, puteţi încerca să combinaţi Canon EOS M200 cu un obiectiv grandangular precum Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. Alternativ, pentru a decupa un prim-plan şi a fotografia de mai departe, teleobiectivul Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM este obiectivul ideal. Pentru Canon EOS 250D, Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM este un teleobiectiv compact care vă apropie de acţiune, iar obiectivul Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM vă permite să realizaţi fotografii ample, surprinzând animale într-un peisaj sau într-un mediu urban.

4. Apropiaţi-vă pentru a dezvălui detaliile ascunse

Apropierea este un mod fantastic de a evidenţia frumuseţea complexă a naturii, care deseori poate fi trecută cu vederea în mediile urbane.

Conservarea înseamnă să ţineţi cont de „imaginea de ansamblu”, însă fotografia de acest gen vizează toate creaturile, indiferent că sunt mari sau mici. „Ceea ce îmi place foarte mult la fotografia macro este posibilitatea de a arăta ceea ce altfel rămâne neobservat”, spune Christine. „Există atât de multă frumuseţe într-o lume atât de mică.”

Pasionaţii de fotografie macro care utilizează Canon EOS M200 pot ataşa obiectivul Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM, care oferă nu numai mărire de până la 1,2x, ci şi iluminare suplimentară şi eliminarea umbrelor inutile, fiind primul obiectiv din lume cu focalizare automată cu două LED-uri (Macro Lite) integrate şi controlabile.

„Multe persoane cred că imaginile macro nu sunt tipice pentru fotografia de conservare”, spune Christine. „Însă pentru noi este important să avem un portofoliu care acoperă toate aspectele diverse ale naturii. Dacă există ceva minuscul şi frumos ce trebuie evidenţiat, fotografia macro este instrumentul perfect de utilizat.”

5. Familiarizaţi-vă cu aparatul foto

Familiarizarea cu propriul kit vă permite să vă concentraţi mai mult pe compunerea unei imagini artistice fascinante.

Christine şi Marc ştiu că cel mai bun mod de a surprinde optim natura sălbatică este cu răbdare şi pregătire. „Anticipând ce urmează să facă subiectul veţi avea un avantaj, aşa că trebuie să fiţi un bun observator şi să ştiţi cum s-ar putea comporta subiectul”, spune Christine.

De asemenea, este important să vă familiarizaţi cu aparatul foto, astfel încât să îi ştiţi toate funcţiile importante şi limitele la care poate ajunge. „Este mult mai bine să utilizaţi un aparat foto pe care îl înţelegeţi decât să aveţi unul mai complicat care vă oferă încă două fotografii pe secundă. Atunci când se iveşte în cele din urmă o specie de animal, trebuie să vă cunoaşteţi la perfecţie aparatul foto şi să îl puteţi folosi corect, astfel încât să puteţi reacţiona rapid şi să nu pierdeţi secunde preţioase căutând funcţii precum comenzile de focalizare.”

Unul dintre primele aspecte care i-au plăcut lui Marc la Canon EOS M200 a fost designul simplu, uşor de utilizat, cu ecranul său tactil la 180 de grade. „Este minunat. Deoarece poţi găsi tot ce ai nevoie în numai câteva secunde, este foarte rapid şi extrem de uşor de utilizat.”

Christine adaugă: „Atât de multe persoane consideră că totul se rezumă la a avea un aparat foto care aparent le face pe toate, dar în realitate ceea ce contează mai mult este persoana din spatele aparatului şi ceea ce aceasta poate face.”



Articol scris de Natalie Denton



*Canon EOS 250D (negru/argintiu) este cel mai uşor model din lume dintre toate aparatele foto DSRL cu senzor de dimensiune APS-C şi monitor LCD mobil, ce include baterie şi card de memorie conform directivelor CIPA, de la data de 9 aprilie 2019 (cercetări efectuate de Canon).

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile