A young boy is lit from one side by a homemade softbox on a stand.

PROIECTE LA DOMICILIU

Sfaturi de bricolaj: cum vă puteţi confecţiona propriile accesorii foto

Nu ar fi extraordinar dacă aţi avea un studio echipat cu lumini profesionale, precum un softbox pentru iluminare difuză şi delicată şi un reflector pentru iluminare focalizată precisă în locul dorit? Iar când fotografiaţi natura sălbatică din grădină, nu v-ar plăcea să aveţi un suport uşor de folosit pentru a vă menţine aparatul foto stabil pe orice suprafaţă? În loc să investiţi o grămadă de bani în astfel de accesorii, încercaţi să le confecţionaţi singuri!
În acest articol, vă vom arăta cum să folosiţi obiecte obişnuite de zi cu zi pentru a confecţiona accesorii pe care să le folosiţi cu aparatul foto Canon şi echipamentele pe care le deţineţi pentru a crea efecte artistice şi a vă duce fotografia la un nivel superior.

1. Confecţionaţi-vă propriul softbox

Dacă realizaţi portrete, o cutie softbox este indispensabilă! Acesta difuzează sursa de lumină, având drept rezultat portrete mai aspectuoase.

Aveţi nevoie de următoarele:

  • Cutie de carton
  • Carton rezistent
  • Creion
  • Foarfece
  • Bandă adezivă
  • Elastice de cauciuc
  • Folie
  • Hârtie de copt sau hârtie de calc (hârtia translucidă este cea mai bună în acest scop)
Un softbox este ideal pentru a atenua sursa de lumină şi a obţine portrete mai frumoase. Însă nu este nevoie să mergeţi să cumpăraţi imediat un softbox nou-nouţ. Utilizând o cutie de carton, câteva bucăţi de folie şi o bucată de hârtie de copt, vă puteţi confecţiona propria cutie softbox în doar o jumătate de oră. Aceasta presupune să tăiaţi foarte puţin şi, în plus, vom folosi un truc inteligent prin care profităm de suportul de plastic al bliţului Speedlite. Urmaţi aceste instrucţiuni şi, într-un timp foarte scurt, veţi putea să creaţi portrete mai rafinate cu noua dvs. cutie softbox.

Pasul 1 – Realizaţi un tub dreptunghiular

Two hands bend a piece of cardboard around the sides of a Canon Speedlite flash.
Pliaţi cartonul în jurul părţii superioare a bliţului Speedlite şi fixaţi-l bine cu bandă adezivă.
Tăiaţi toate cele patru colţuri şi apoi pliaţi clapetele.

Tăiaţi o bucată de carton rezistent care să se potrivească strâns în jurul bliţului Speedlite. Lungimea acesteia ar trebui să fie aproximativ de două ori lungimea părţii curbate a bliţului. Fixaţi-o bine cu bandă adezivă. Scoateţi bliţul Speedlite şi tăiaţi în cele patru colţuri până la aproximativ jumătate din lungime, apoi îndoiţi-le astfel încât să se plieze în afară.

Pasul 2 – Montaţi un suport Speedlite

Two hands use black tape to secure a cardboard sheath around a Speedlite flash.
Prindeţi cu bandă adezivă suportul de pe Speedlite pe exteriorul cutiei şi găuriţi banda adezivă, astfel încât să puteţi scoate un şurub prin aceasta. Veţi avea nevoie de aceasta pentru a fixa cutia softbox pe trepied.
Prindeţi două elastice de cauciuc pe cele două clapete de carton.

Scoateţi suportul din plastic de pe bliţul Speedlite şi fixaţi-l cu bandă adezivă pe tubul din carton (înfăşuraţi de mai multe ori banda adezivă, apoi găuriţi banda adezivă în dreptul filetului pentru a putea ataşa ulterior suportul din plastic pe trepied). Mai departe, prindeţi două elastice pe două din clapetele de carton pliate, astfel încât să poată fi utilizate pentru a fixa bliţul Speedlite în interiorul tubului de carton.

Pasul 3 – Fixaţi tubul pe cutie cu bandă adezivă

The inside of a large cardboard box with the flaps of the cardboard sheath secured inside.
Împingeţi bliţul Speedlite prin orificiul din cutia de carton şi fixaţi cu bandă adezivă cele patru clapete pliate.
Fixaţi cu bandă adezivă pe tub clapeta unică din exteriorul cutiei.

Poziţionaţi capătul terminal al tubului în centrul cutiei mari de carton (cu cât cutia este mai mare, cu atât mai mult va fi difuzată lumina) şi marcaţi de jur împrejur. Tăiaţi de-a lungul a trei laturi ale suprafeţei marcate şi pliaţi-o pe a patra în sus, pentru a crea o clapetă unică. Împingeţi tubul Speedlite prin orificiu pornind din interior (asigurându-vă că introduceţi şi elasticele). Prindeţi cu bandă adezivă cele patru clapete pliate de pe tubul Speedlite pe interiorul cutiei şi prindeţi cu bandă adezivă clapeta unică a cutiei pe exteriorul tubului.

Pasul 4 – Acoperiţi cutia

The inside of a large cardboard box being lined with reflective foil.
Utilizaţi folie alimentară pentru a crea căptuşeala reflexivă a cutiei softbox pe care aţi confecţionat-o, precum şi un alt articol de bucătărie esenţial, hârtie de copt, pentru a acoperi partea frontală a cutiei.

Căptuşiţi interiorul cutiei cu folie reflexivă. Mai întâi aplicaţi şi lipiţi folia pe partea de sus şi cea de jos a cutiei, apoi creaţi două panouri laterale înclinate lipind capetele celor două bucăţi de folie aproape de centrul cutiei, pe fiecare parte. Trageţi bine de folie pe măsură ce se desprinde de cutie şi fixaţi-o, astfel încât să creaţi o cavitate triunghiulară între folie şi cutie. Unghiurile vă vor ajuta să orientaţi lumina. Pe partea frontală a cutiei, lipiţi cu bandă adezivă hârtie de copt sau hârtie de calc. Cutia dvs. softbox este confecţionată şi gata de utilizare. Înfiletaţi-o pe un suport sau un trepied prin intermediul suportului de plastic al bliţului Speedlite şi introduceţi bliţul Speedlite în tub, prinzând elasticele de cauciuc la capăt pentru a-l fixa în poziţie.

Pasul 5 – Poziţionaţi sursa de lumină

A venit momentul să vă testaţi cutia softbox – poziţionaţi-o în lateral, uşor deasupra feţei subiectului, apoi declanşaţi bliţul Speedlite pentru a ilumina imaginea.
A portrait of a boy against a black background.
Utilizând cutia softbox, lumina de pe faţă este atenuată şi se adaugă ambianţă fotografiei finale.

Amplasaţi cutia softbox într-o parte şi uşor deasupra nivelului feţei subiectului. Puteţi declanşa bliţul Speedlite în cutia softbox folosind alt bliţ Canon Speedlite montat pe patina aparatului foto, folosind un declanşator wireless (cum ar fi Canon ST-E3-RT) sau utilizând bliţul pop-up (pe aparatele foto Canon compatibile). În ceea ce priveşte expunerea, pentru început, setaţi aparatul foto la modul manual, cu un timp de expunere de 1/200 s, ISO 100 şi o deschidere a diafragmei de f/5,6. Setaţi bliţul la declanşare manuală la o optime din intensitate şi apoi realizaţi o fotografie de probă. Dacă este prea luminoasă sau întunecată, ajustaţi intensitatea bliţului sau deschiderea diafragmei până când obţineţi rezultatul dorit.

2. Confecţionaţi un tub reflector

Reflectorul cu lumină focalizată este util pentru a crea tot felul de efecte dramatice în fotografia dvs.

Aveţi nevoie de următoarele:

  • Tub cilindric de chipsuri, căptuşit cu folie
  • Cuţit utilitar sau foarfecă
  • Bandă de mascare
Un simplu tub de chipsuri poate fi foarte util pentru a ţine sub control amploarea luminii de la bliţul Speedlite. Aceste tuburi practice au de obicei un diametru similar cu cel al multor bliţuri Speedlite, aşa că puteţi monta cu uşurinţă unul pe partea anterioară a bliţului dvs., în numai câteva secunde. Astfel, veţi putea reduce răspândirea luminii pentru a crea un reflector sau o sursă de iluminare a părului, iar dacă amplasaţi bliţul în spatele subiectului, în lateral, puteţi adăuga un contur luminos care va evidenţia marginile, pentru un aspect dramatic.

Pasul 1 – Tăiaţi tubul

A man cutting the top off a snack food tube with a craft knife.
Interiorul metalic al tubului va ajuta la reflectarea luminii de la bliţul Speedlite asupra subiectului.

Veţi avea nevoie de un tub cilindric suficient de mare pentru a putea fi montat pe capătul bliţului Speedlite, cum ar fi un tub de chipsuri sau, în cazul nostru, un tub de grisine. În mod ideal, recipientul ar trebui să aibă un interior metalic, deoarece aceasta va ajuta la reflectarea luminii prin tub. Tăiaţi capătul tubului cu un cuţit utilitar sau cu o foarfecă.

Pasul 2 – Fixaţi-l pe bliţul Speedlite

Two hands fit a snack food tube on to a Speedlite flash. A Speedlite flash with a snack food tube on it being attached to a tripod.
Glisaţi tubul pe Speedlite. Acesta ar trebui să se potrivească fără probleme; în caz contrar, fixaţi-l cu bandă de mascare.
Tubul reflector se va comporta ca o lanternă, iluminându-vă subiectul.

Fixaţi tubul pe bliţul Speedlite. Dacă diametrul nu este chiar potrivit şi nu glisează uşor şi nu se fixează, folosiţi bandă de mascare pentru a-l fixa în poziţie. Apoi, montaţi bliţul Speedlite pe suportul său din plastic, după care înşurubaţi-l pe un suport de lumină sau pe o placă de trepied.

Pasul 3 – Declanşarea bliţului

A photographer takes a photo of a dog illuminated from the other side by a spotlight tube.
Asiguraţi-vă că vă testaţi noul reflector cu câteva fotografii de probă, pentru a vă asigura că funcţionează aşa cum doriţi.

Trebuie să declanşăm bliţul Speedlite de la distanţă, folosind un alt bliţ Speedlite montat pe aparatul foto, ca în cazul de faţă, sau utilizând un declanşator wireless. Ca alternativă, multe modele de aparate foto Canon vă permit să controlaţi bliţuri Speedlite compatibile utilizând şi bliţul pop-up al aparatului foto – nu numai pentru a declanşa bliţul Speedlite, dar şi pentru a seta intensitatea. Realizaţi câteva fotografii de probă pentru a vă asigura că bliţul se declanşează.

Pasul 4 – Poziţionarea luminii

A photographer, standing next to a spotlight tube on a tripod, attracts the attention of a dog.
Poziţionaţi reflectorul în lateralul subiectului şi realizaţi câteva fotografii de probă. Reflectorul este destul de îngust, aşa că pot fi necesare câteva ajustări pentru a găsi poziţia potrivită.
Montaţi un fundal, care poate fi o draperie sau un material textil, într-o culoare contrastantă, pentru a vă asigura că subiectul iese cu adevărat în evidenţă.

Pentru un aspect cu iluminare din fundal, poziţionaţi bliţul Speedlite în spatele subiectului, într-o parte, înclinat spre spate în direcţia subiectului şi a aparatului foto. Deoarece fasciculul nostru de lumină este destul de îngust, este important să obţinem unghiul potrivit. Poate fi util să utilizaţi funcţia de modelare a luminii de pe bliţul Speedlite (apăsaţi şi menţineţi apăsat butonul de testare) sau, alternativ, puteţi utiliza aplicaţia Canon Camera Connect pentru a realiza fotografii de probă de la distanţă, de pe smartphone, în timp ce ajustaţi poziţionarea bliţului. Fotografiaţi subiectul pe un fundal simplu – draperiile sau materialele textile sunt utile în acest scop – şi folosiţi o culoare contrastantă pentru a vă asigura că subiectul iese în evidenţă.

Pasul 5 – Setaţi expunerea

The settings display on the back of a Speedlite.
Realizaţi câteva fotografii de probă şi ajustaţi setările aparatului foto până când obţineţi rezultatul dorit.

Un bun punct de pornire pentru expunerea dvs. este următorul: setaţi aparatul foto la modul de expunere manuală şi setaţi ISO la 100, timpul de expunere la 1/200 s şi deschiderea diafragmei la f/8. Apoi, setaţi bliţul la modul manual şi reduceţi puterea la 1/32. Realizaţi o fotografie de probă. Dacă fotografia este prea luminoasă sau întunecată, nu trebuie decât să reduceţi sau să măriţi intensitatea bliţului până când obţineţi rezultatul dorit. Poziţionaţi subiectul în profil pentru o fotografie de profil dramatică, apoi începeţi să fotografiaţi.

3. Creaţi-vă propriul săculeţ cu material granulat

Nu puteţi utiliza întotdeauna un trepied când realizaţi fotografii macro, mai ales când fotografiaţi de la nivelul solului, însă ceva versatil, cum ar fi un săculeţ cu material granulat confecţionat de dvs., vă poate stabiliza aparatul foto şi vă poate ajuta să obţineţi rezultate mai bune.

Aveţi nevoie de următoarele:

  • O pereche de pantaloni vechi
  • Ac şi aţă sau o maşină de cusut
  • O pungă de linte / orez sau orice aliment uscat similar
Un săculeţ cu material granulat poate fi util în toate situaţiile de fotografiere. Puteţi sprijini obiectivul pe acesta pentru fotografii mai stabile, îl puteţi utiliza pentru a vă proteja aparatul foto când fotografiaţi de la nivelul solului sau îl puteţi pune pe parbrizul maşinii pentru a obţine o ascunzătoare improvizată pentru urmărirea păsărilor. Vă puteţi confecţiona cu uşurinţă propriul săculeţ cu material granulat utilizând o pereche de pantaloni vechi, ac şi aţă (sau, mai bine, o maşină de cusut) şi o pungă de linte sau de alimente uscate similare.

Pasul 1 – Tăiaţi un picior al pantalonului

A man using scissors to cut one leg off a pair of trousers. A man's hands using a sewing machine to sew up the opening of a trouser leg.
Tăiaţi cu o foarfecă partea din spate a unei perechi de pantaloni vechi – veţi avea nevoie de o lungime de aproximativ 30 cm.
Coaseţi deschiderea de la un capăt cu o maşină de cusut sau cu ac şi aţă.

Luaţi o pereche de pantaloni vechi şi tăiaţi un picior. Veţi avea nevoie de o bucată cu o lungime de aproximativ 30 cm. Apoi, coaseţi deschiderea de la un capăt cu aţă şi ac (sau cu o maşină de cusut). Coaseţi şi celălalt capăt, dar lăsaţi o mică deschizătură de câţiva centimetri.

Pasul 2 – Turnaţi boabele uscate

Red lentils being poured into the opening at the top of a cut-off trouser leg.
Umpleţi săculeţul cu seminţe leguminoase mici şi uscate sau cu orez până când este aproape plin.

Luaţi o pungă de linte sau alte alimente uscate similare, cum ar fi orez, şi turnaţi prin deschizătură (o pâlnie este utilă pentru aceasta; dacă este necesar, puteţi confecţiona una dintr-o foaie de hârtie A4). Umpleţi până când simţiţi că sacul este aproape plin, apoi coaseţi deschizătura cu ac şi aţă, pentru a închide complet săculeţul. Săculeţul dvs. cu material granulat este confecţionat şi gata de utilizare.

Pasul 3 – Stabilizaţi-vă obiectivul

A photographer resting his lens on a beanbag on a garden chair, shooting purple flowers.
Săculeţul cu material granulat pe care l-aţi confecţionat este ideal pentru a menţine stabilitatea obiectivelor lungi şi a preveni tremurul aparatului foto.

Săculeţul dvs. cu material granulat poate fi excelent pentru a vă menţine stabile obiectivele lungi. Pe lângă faptul că obiectivele mai lungi sunt greu de ţinut chiar şi pentru puţin timp, cu cât distanţa focală este mai mare, cu atât mai îngust este unghiul de vizualizare, aşa că până şi cele mai mici mişcări vor fi exagerate. Săculeţul dvs. cu material granulat va împiedica tremurul atunci când fotografiaţi la distanţe focale mai lungi. Dacă, precum acest obiectiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM, obiectivul dvs. dispune de funcţie de stabilizare a imaginii, cel mai indicat este să o activaţi şi pe aceasta atunci când fotografiaţi cu aparatul în mână.

Pasul 4 – Utilizaţi-l la nivelul solului

A Canon EOS 250D with a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM lens rests on a homemade beanbag.
Poate fi dificil să găsiţi poziţia pentru fotografiile realizate la unghiuri joase, însă săculeţul cu material granulat este o pernuţă modelabilă ideală.

Amplasarea aparatului foto pe sol vă poate oferi deseori o perspectivă neobişnuită, însă poate fi destul de dificil de fotografiat la unghiuri atât de joase. Săculeţul cu material granulat pe care l-aţi realizat vă poate ajuta susţinând obiectivul în timp ce încadraţi fotografia şi, în plus, îl puteţi modela la înclinarea potrivită. În acest caz, este util şi un aparat foto cu ecran rabatabil precum Canon EOS 250D, deoarece este foarte dificil să compuneţi o fotografie utilizând vizorul la un unghi atât de coborât. Puteţi utiliza şi aplicaţia Canon Camera Connect pentru a controla aparatul foto de la distanţă, de pe telefon.

Pasul 5 – Urmăriţi subiecţii în mişcare

Săculeţul cu material granulat vă va permite să urmăriţi mişcările albinelor…
…menţinându-vă în acelaşi timp aparatul foto stabil.

Urmărirea subiecţilor în mişcare cu un obiectiv lung poate fi complicată, mai ales dacă este vorba de vietăţi din grădină, precum albinele. Deoarece săculeţul cu material granulat vă susţine aparatul foto, însă nu-l fixează în poziţie, vă va ajuta să menţineţi stabilitatea, oferindu-vă în acelaşi timp libertatea de a urmări acţiunea. De asemenea, este important să setaţi focalizarea automată pentru subiecţi în mişcare. În acest caz, urmărirea în timp real a subiecţilor pe Canon EOS 250D înlesneşte focalizarea pe albine.

Articol scris de James Paterson

Articole conexe
Set up your own home studio

PROIECTE LA DOMICILIU

Amenajaţi-vă propriul studio acasă

Descoperiţi cum să deveniţi creativ folosind bliţul şi să realizaţi portrete uimitoare cu buget redus.

A woman standing in front of shuttered windows touches a paper star hanging from the ceiling.

FOTOGRAFIA DE INTERIOR

Trei idei pentru fotografia de interior pentru a deveni creativ acasă

Profitaţi de aparatul dvs. foto şi învăţaţi să realizaţi portrete cinematografice, fotografii macro şi videoclipuri cu redare accelerată.

A woman using a EOS 850D to photograph a wooden vase on a table, lit by an LED light.

FOTOGRAFIA DE PRODUS

Cum să vă îmbunătăţiţi fotografia de produs

Descoperiţi cum Sophie Sellu, deţinătoare a unei mici afaceri şi câştigătoare de premii, a folosit fotografia de produs în avantajul ei.

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile