Two people skateboard down a city street at night, lights from buildings reflecting in the wet road surface.

FOTOGRAFIE URBANĂ

11 sfaturi pentru fotografia în city break-uri

Un city break este o oportunitate minunată de a exersa aptitudinile fotografice. Cu străzi arhipline, puncte de atracţie magnifice şi particularităţi culturale diferite de la un oraş la altul, un fotograf pasionat poate obţine capturi unice şi uimitoare pe care nu le-a identificat nimeni înainte şi poate afla detalii valoroase direct de la sursă privind genurile fotografiilor de stradă, de arhitectură şi de călătorie. Iată cele mai importante sfaturi şi trucuri pentru a vă ajuta să profitaţi din plin de toate oportunităţile de fotografiere în vacanţa dvs. urbană.

1. Călătoriţi cu puţine bagaje

A girl wearing a leather jacket and skirt gets a compact camera out of her handbag.

Mersul pe jos este cea mai bună modalitate de cunoaşte un oraş, dar înseamnă şi că va trebui să călătoriţi cu echipamente minime. Este indicat să vă rezumaţi doar la câteva articole de bază pe care le puteţi depozita într-o geantă uşoară pentru aparatul foto, precum:

  • O cameră compactă, de exemplu, Canon PowerShot SX740 HS
  • Baterii de rezervă
  • Carduri de memorie de rezervă, formatate
  • Un dispozitiv mobil, pentru a distribui fotografiile în deplasare
  • O lavetă pentru obiectiv
Şi în final, asiguraţi-vă că purtaţi o încălţăminte confortabilă, pentru plimbări, şi că aveţi la dvs. o sticlă de apă în geantă, deoarece este posibil să staţi în picioare mai multe ore.

2. Cercetaţi în mod inteligent

Puţină cercetare a imaginilor înainte de călătorie vă va indica cele mai populare locuri pentru fotografii într-un oraş şi vă va ajuta să vă faceţi o idee despre zonele care nu au fost explorate încă de turiştii cu aparate foto, oferindu-vă oportunitatea de a obţine fotografii unice.

Înainte de a porni, căutaţi site-uri de partajare a fotografiilor pentru a vedea care locaţii sunt populare şi care sunt neglijate. Este, de asemenea, indicat să vă asiguraţi că ştiţi cu exactitate cum va fi vremea şi lumina în momentul vizitei dvs., astfel încât să puteţi planifica corespunzător. 

Pentru a vă ajuta la cercetare, de ce nu verificaţi dacă oraşul în care mergeţi se găseşte în secţiunea Poveşti urbane din aplicaţia Canon Photo Companion? Inspiraţi-vă din galerii cu imagini uimitoare de la fotografi experimentaţi din toată lumea, împreună cu sfaturi, poveşti din călătorii, o hartă a locaţiei şi o împărţire a cadrelor de fotografiere pe care le-au folosit pentru fiecare fotografie. Cu peste 15 oraşe din care să alegeţi, este o sursă de informaţii uşor accesibilă înainte şi în timpul călătoriei dvs.

3. Surprindeţi imagini neaşteptate

Articol conex
Vlogging how-to: winning vlogging tips

FOTOGRAFIA STRADALĂ

Descoperiţi fotografia stradală abstractă

Creaţi o artă uimitoare din universul cotidian cu aceste tehnici simple de realizare a unor imagini urbane suprarealiste.

An aerial view of a city at night, many buildings illuminated below a dark blue sky streaked with pink.

FOTOGRAFIA URBANĂ

Profitaţi la maxim de oportunităţile fotografiei urbane cu sfaturile noastre esenţiale

Surprindeţi privelişti urbane incredibile şi scene urbane detaliate. Citiţi în continuare pentru toate sfaturile, trucurile, tehnicile şi inspiraţia de care aveţi nevoie.

Against a bright blue sky, a man sits on the edge of a huge curving platform that's elevated several metres above the ground.

FOTOGRAFIA DE ARHITECTURĂ

Sfaturi pentru fotografia de arhitectură

Intraţi în lumea fotografiei de arhitectură cu tehnici şi informaţii de la un profesionist.

A person walks through a wide white and black tunnel with a purple light.

Deşi poate fi interesant să fotografiaţi puncte de atracţie celebre, precum Turnul Eiffel din Paris sau Colosseumul din Roma, numeroşi fotografi simt că obţin fotografii unice şi excepţionale când se aventurează în acele zone ale unui oraş care nu se află pe trasee turistice. 

În cartierele în care locuiesc oamenii, puteţi simţi pulsul oraşului în cafenele, pieţe, parcuri şi străduţe lăturalnice. Căutaţi elemente murale şi semne stradale neobişnuite, vehicule distinctive şi oamenii care interacţionează unii cu ceilalţi în timp ce viaţa îşi urmează cursul zilnic. Încercaţi să vă pierdeţi puţin; aceasta este o modalitate garantată de a vă asigura că reveniţi din călătorie cu imagini pe care oamenii nu le-au mai văzut înainte!

4. Lăsaţi modurile aparatului foto să vă ajute

În cazul în care aparatul dvs. foto oferă moduri sau setări speciale, profitaţi la maximum de acestea pentru a obţine cele mai frumoase fotografii cu putinţă. Majoritatea modelelor Canon PowerShot dispun de moduri de scenă care vor optimiza aparatul foto pentru a surprinde mişcarea constantă dintr-un oraş. 

Modul Sport, de exemplu, va creşte valoarea ISO şi va menţine timpul de expunere scurt, astfel încât să puteţi îngheţa mişcarea într-o scenă aglomerată. Opţiunile Scenă (SCN) se găsesc pe selectorul de mod din partea de sus a aparatului foto.

5. Luaţi pulsul real al unui oraş

A man leans over some railings to take a picture. Below him is a canal with canal boats moored up.

Pentru a savura aroma reală a unui oraş, analizaţi cetăţenii acestuia. Capturile spontane ale cetăţenilor pot duce la imagini extrem de captivante. Pentru a obţine scene cu adevărat spontane, viteza este esenţială; de aceea, este util să fotografiaţi cu un aparat foto compact, cu zoom foarte bun, pe care îl puteţi utiliza pentru a captura rapid momentul. Alternativ, dacă doriţi o abordare mai atentă şi să aveţi mai mult control, căutaţi un subiect interesant, cereţi-i permisiunea şi încercaţi să realizaţi portrete de stradă.

6. Stabilizarea imaginii este cheia

Cel mai probabil veţi fotografia cu aparatul foto din mână în mare parte a city break-ului şi poate fi dificil să obţineţi fotografii clare în catedrale, pe străzi întunecate şi alte scene în care lumina este atenuată. De aceea, este important să vă asiguraţi că dispuneţi de un aparat foto cu o stabilizare bună a imaginii (IS). 

Canon PowerShot G7 X Mark II este echipat cu un stabilizator de imagine optic echivalent 4-stop, care vă permite să obţineţi imagini clare, cu aparatul din mână, în condiţii de iluminare slabă, chiar şi atunci când măriţi pentru a vă apropia de subiect.

7. Fiţi creativi folosind neclaritatea generată de mişcare

Red brick buildings have market stalls and food stalls set up in front of them. Many people walk by, most of them blurred.

După ce vă familiarizaţi cu setările aparatului foto pentru îngheţarea mişcării, puteţi fi creativi făcând opusul - capturând mişcarea oraşului viu, care respiră, cu fotografii neclare, creative. 

Setaţi modul Scenă la Panoramare sau rotiţi selectorul de mod la Prioritate timp de expunere (Tv) şi reglaţi timpul de expunere la 1/30 secundă, apoi surprindeţi neclaritatea mulţimilor generată de mişcare şi traficul în plină desfăşurare. Verificaţi setările manuale ale aparatului foto pentru a vedea dacă are ;i alte moduri creative care vă pot ajuta să obţineţi fotografii unice şi pline de imaginaţie.

8. Apropiaţi-vă

Some lizard-shaped sculptures cast shadows on a grey wall.

Un obiectiv cu zoom este o modalitate excelentă de a evidenţia bijuteriile ascunse ale locaţiilor urbane, cum ar fi modele abstracte şi ornamente de clădiri detaliate şi complicate. Canon PowerShot SX740 HS este conceput să atingă un zoom optic de 40x, în timp ce tehnologia ZoomPlus dublează digital zoomul optic, ajungând la 80x, cu minime pierderi de calitate comparativ cu alte obiective cu zoom digital. Acest lucru înseamnă că puteţi captura detalii clare şi definite, de pe clădiri înalte sau de la distanţe mari.

9. Fotografiaţi indiferent de vreme

Vremea nefavorabilă nu este un pretext pentru a rămâne în casă. Toate tipurile de vreme au propriile virtuţi. O imagine alb-negru bună, realizată în condiţii de ploaie poate avea o ambianţă încărcată, iar modul alb-negru al aparatului foto poate împiedica lumina ternă asociată condiţiilor ploioase. 

O clădire care vi s-a părut anostă într-o zi senină poate avea un aspect mai fascinant sau sinistru, dacă este fotografiată sub nori întunecaţi, ameninţători. Dacă ziua este înnorată, lumina va fi difuză, ceea ce duce la portrete de stradă mai avantajoase, în special dacă folosiţi suplimentar bliţul încorporat. Alternativ, profitaţi din plin de culorile şi luminile reflectate pe o stradă udată de ploaie noaptea. Totuşi, asiguraţi-vă că protejaţi aparatul foto împotriva umezelii şi a prafului.

10. Adăugaţi persoane pentru a arăta dimensiunea

A shot taken from the top of a high building shows a pretty old courtyard with patterned tiled floors and a staircase. On the left and right are yellow and white building fronts.

Primul dvs. instinct când fotografiaţi o clădire emblematică sau un pod sculptat cu dibăcie ar putea fi să aşteptaţi până ce nu mai există trecători în cadru. Dar permiţând persoanelor care utilizează arhitectura unui oraş să apară în fotografii, veţi oferi publicului un sens al dimensiunii şi puteţi face imaginea mai impresionantă, în special dacă arhitectura are o dimensiune impozantă şi persoanele din fotografie par mici. Fără îndoială, incluzând trecătorii, capturaţi mai bine ceva ce şi-a dorit arhitectul: un spaţiu de locuit care este utilizat de către oamenii din oraş.

11. Distribuiţi imaginile în timp ce călătoriţi

Distribuirea fotografiilor către prieteni şi familie le permite acestora să facă parte din aventurile dvs. Din fericire, noile aparate foto Canon dispun de conectivitate integrată, care vă permite să realizaţi, distribuiţi, imprimaţi şi stocaţi cu uşurinţă imaginile imediat după ce le-aţi realizat. Funcţiile Bluetooth ® şi Wi-Fi ale modelelor Canon PowerShot SX740 HS şi Canon EOS M50 permit aparatului foto să trimită imagini, împreună cu locaţia dvs., către telefonul dvs. utilizând aplicaţia Canon Camera Connect pentru a le putea posta pe un blog ales sau pe platformele de socializare, pentru a fi admirate de toţi prietenii, membrii familiei şi urmăritorii dvs.

Descoperiţi puterea şi versatilitatea gamei Canon 4K

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile