FOTOGRAFIA DE AVENTURĂ

Frumuseţe sălbatică: cinci sfaturi pentru a vă îmbunătăţi fotografiile de aventură în aer liber

Fotograful lifestyle Jake Baggaley merge să exploreze pe gheaţa şi zăpada din Suedia şi descoperă motivul pentru care EOS M6 Mark II este cel mai bun prieten al unui aventurier.
Doi oameni cu rucsacuri patinează pe un lac îngheţat.

Fotograful lifestyle şi de exterior Jake Baggaley este pasionat de aventură. Fiind alergător de curse montane participant la competiţii şi alpinist pasionat, îşi trage inspiraţia şi din peisajele accidentate şi priveliştile dramatice ale lumii naturale. „Am crescut în New Forest [în sudul Angliei] şi îmi plăcea foarte mult să ies în aer liber”, spune Jake. „De asemenea, îmi plăcea să mă joc şi cu aparatele foto. Tatăl meu este lector de fotografie, aşa că în copilărie aveam o cameră obscură în bucătărie. Astfel, aceste interese au început să se manifeste destul de natural pe măsură ce creşteam.”

Cursele de alergare montană l-au ajutat pe Jake să cunoască noi oameni şi să-şi croiască o nişă. „Nu mi-am propus niciodată să fiu fotograf de exterior, iar majoritatea lucrărilor mele anterioare au fost documentare sociale, însă aşa am început să primesc lucrări în domeniul aventurilor în aer liber”, explică el. Printre clienţii actuali ai lui Jake se numără The North Face, Another Escape şi Adidas.

Când s-a ivit oportunitatea de a fotografia peisajele acoperite de zăpadă şi lacurile îngheţate din centrul Suediei pe schiuri şi patine pentru compania de expediţii în natură sustenabile Do The North, acesta a devenit proiectul mult visat al lui Jake. „Am vizitat regiunea Dalarna pentru patinaj şi Parcul Naţional Fulufjället pentru schi în afara pistei. Erau locuri cu adevărat izolate şi voiam să surprind vastitatea gheţii şi peisajul vast din depărtare”, spune el.

Un aparat foto cu greutate redusă era esenţial, aşa că modelul compact Canon EOS M6 Mark II, cu ecranul său rabatabil la 180˚, Wi-Fi, înregistrare video 4K şi senzor APS-C de 32,5 MP, a fost partenerul ideal. În combinaţie cu obiectivul Canon EF-M 32mm f/1.4 STM, a oferit funcţii remarcabile într-un pachet mic, portabil.

În acest articol, Jake vă arată cum să profitaţi la maximum de aparatul dvs. foto în timpul aventurilor, învăţându-vă cum să surprindeţi imagini extraordinare cu natura, fără a călători prea departe de casă.

1. Folosiţi-vă creativitatea, indiferent de vreme

Un bărbat cu o geacă galbenă patinează pe un lac îngheţat. Pe gheaţă se reflectă în fundal o biserică albă.

Jocul cu reflexiile poate oferi multe rezultate interesante.

Un şir de câini husky ghemuiţi în zăpadă. În depărtare se poate vedea o cabană acoperită de zăpadă.

Fotografierea în aer liber pe timp de iarnă poate fi dificilă din cauza strălucirii zăpezii, însă aceasta poate ajuta la crearea unor compoziţii interesante şi, în plus, vă va pune în evidenţă subiectul.

„Munţii reprezintă un loc în care vă puteţi simţi conectaţi cu mediul înconjurător”, explică Jake. „Când sunt în natură sunt foarte entuziasmat să fotografiez în aer liber. Când ies la alergat mă gândesc mereu: „Unde aş putea găsi un loc bun de fotografiat?” Explorarea mediului exterior pe timp de iarnă poate oferi oportunităţi neobişnuite de a vă folosi creativitatea”, spune el. „Jucaţi-vă cu unghiurile, luminile şi lanternele frontale pentru a însufleţi peisajele mohorâte.”

Iarna scandinavă mohorâtă a presupus situaţii dificile în ceea ce priveşte iluminarea, ideale pentru testarea capacităţilor la lumină redusă ale aparatului foto folosit de Jake, care dispune de un interval ISO de până la 25.600. „Am fost impresionat de modul în care Canon EOS M6 Mark II a gestionat lumina redusă, iar deschiderea mare a diafragmei obiectivului Canon EF-M 32mm f/1.4 STM a făcut mai uşoară fotografierea când s-a întunecat mai tare. În Suedia, ziua este destul de scurtă şi nu am avut suficient timp să pregătim ceva. A trebuit să fotografiem din mers.”

În mediile luminoase, cu multă zăpadă, Jake recomandă să treceţi pe modul manual pentru a evita pierderea detaliilor. „Senzorul aparatului foto încearcă să întunece totul, deoarece detectează alb din toate unghiurile. Este mai bine să fotografiaţi în modul manual, astfel încât să aveţi control complet asupra luminozităţii, fără a estompa zăpada.

Puteţi încerca şi să fotografiaţi siluete. „Ce îmi place la zăpadă este că puteţi obţine siluete clare ale copacilor”, spune el. „Umbrele de pe zăpadă vă oferă diverse nuanţe de alb, cu care vă puteţi juca.”

2. Eficientizaţi-vă kitul

O femeie care cară un rucsac portocaliu merge într-un peisaj acoperit de zăpadă.

EOS M6 Mark II a fost aparatul ideal pentru sesiunea foto a lui Jake – pentru că este atât de uşor şi compact, acesta l-a putut folosi cu uşurinţă pe perioada întregii călătorii.

Când plecaţi în aventuri, aparatul foto trebuie să poată fi uşor de accesat şi să reacţioneze repede, altfel puteţi rata momentele spontane. Canon EOS M6 Mark II are o greutate de doar 408 g şi poate fotografia până la 14 cadre pe secundă (cps).

„Ce m-a fascinat la Canon EOS M6 Mark II au fost dimensiunile şi greutatea reduse”, spune Jake. „Am schiat intens în afara pistelor şi am patinat pe lacuri îngheţate. Echipamentele numeroase, voluminoase şi grele încetinesc procesul, însă deoarece fotografiam acţiune, viteza mare la fotografiere continuă a aparatului Canon EOS M6 Mark II a fost ideală. Am prins aparatul foto pe partea din faţă a genţii, ceea ce a fost util pentru condiţiile extreme, deoarece nu a trebuit să mă opresc pentru a-mi scoate mănuşile sau a deschide geanta.”

3. Adăugaţi oameni sau detalii pentru un plus de interes

Un bărbat într-o geacă galbenă merge prin zăpadă către o cabană triunghiulară.

Jake recomandă să includeţi oameni în imaginile dvs. pentru a sublinia proporţiile.

Picioarele a doi patinatori, cu corpurile ieşite din cadru. Cei doi se reflectă pe gheaţă, pe care se văd urmele lăsate de patinele lor.

Modelele şi urmele create de patine pe gheaţă, dar şi reflexiile celor doi patinatori adaugă un plus de interes compoziţiei.

„Adăugând elementul uman, încerc să transform o fotografie de altfel destul de simplă în ceva mai interesant”, spune Jake. „O persoană care interacţionează cu peisajul exemplifică proporţiile.”

„Mi-au plăcut foarte mult reflexiile pe gheaţă şi liniile create de patinele noastre. Am vrut să folosesc urmele de patine pentru a îmbogăţi compoziţia şi a face imaginile mai interesante.”

Jake a utilizat modul de fotografiere în rafală RAW la 30cps de pe Canon EOS M6 Mark II pentru a îngheţa în cadru patinatorii, pe măsură ce aceştia alunecau în peisaj. „Dacă nu aveam mult timp la dispoziţie pentru a fotografia, însă aveam o scenă chiar frumoasă, foloseam modul de fotografiere în rafală la 30 cps pentru a mă asigura că surprind corpul patinatorului exact unde îmi doream să fie. Ceea ce a fost chiar util – şi am putut avea încredere în focalizarea automată.”

4. Alegeţi un obiectiv versatil

Trei patinatori cu rucsac traversând un mare lac îngheţat. În depărtare se văd piscuri acoperite cu zăpadă.

Obiectivul clar Canon EF-M 32mm f/1.4 STM l-a ajutat pe Jake să fotografieze peisaje panoramice, menţinând în acelaşi timp detaliile în prim plan şi evitând distorsiunile.

Detaliile şi claritatea sunt esenţiale pentru a atinge excelenţa în fotografia de aventură. Obiectivul extrem de clar Canon EF-M 32mm f/1.4 STM dispune de o distanţă focală standard echivalentă cu 50 mm şi poate captura la fel de bine atât lanţuri muntoase dramatice, cât şi detalii complexe de pe patine, ghete şi roţi. Aşadar, indiferent de ce vă oferă aventura, nu trebuie să aveţi cu dvs. decât un singur obiectiv.

„Distanţa focală echivalentă cu 50 mm a fost preferata mea pentru aceste fotografii realizate în aer liber, deoarece îţi permite să surprinzi întregul peisaj cu o mică persoană [în cadru], fără distorsiunea asociată unghiurilor foarte largi care se observă câteodată”, spune el.

„Este o distanţă focală universală bună pentru fotografii de peisaj panoramice şi detalii în prim plan, cu o adâncime redusă a câmpului. O puteţi folosi pentru orice.”

5. Folosiţi lumina iernii în avantajul dvs.

Trei schiori de fond traversează un peisaj acoperit de zăpadă. Razele soarelui iluminează un stâlp de marcaj în spatele lor.

Jake recomandă să vă jucaţi cu lumina iernii pentru a transforma o scenă mohorâtă într-una mai interesantă.

O fotografie realizată cu o dronă ilustrând un om plimbându-se printre conifere, într-un peisaj acoperit cu zăpadă. În spatele lui se pot vedea urme de paşi.

Lumina aurie pe care deseori o oferă zilele însorite din timpul iernilor scandinave ajută la proiectarea unor umbre atmosferice, lungi.

Indiferent unde aţi fi, în pădure sau pe piscuri muntoase, imaginea unui răsărit pe timp de iarnă va asigura întotdeauna fotografii unice. Există şi un motiv pentru care acest spectacol este preferat de fotografii de aventură precum Jake. „Ceea ce îmi place cel mai mult la un răsărit pe timp de iarnă este că are loc la aproximativ 9 sau 10 dimineaţa, nu la 3 sau 4 dimineaţa. Aşa că puteţi lenevi şi totuşi să ieşiţi pentru a fotografia răsăritul iarna. De cele mai multe ori, în zilele însorite de iarnă soarele este jos pe cer tot timpul, aşa că veţi beneficia de acea lumină blândă şi intensă, însă cu umbre pronunţate şi lungi”, spune el.

Veţi integra perfect lumina aurie spectaculoasă în videoclipurile dvs. de aventură 4K cu Canon EOS M6 Mark II, iar Jake a descoperit că îşi poate edita şi îmbina filmările cu înregistrările video 4K realizate cu Canon EOS R full frame. „Filmul realizat cu Canon EOS M6 Mark II s-a ridicat la nivelul înregistrării obţinute cu Canon EOS R. Am putut să le utilizez împreună şi au avut un aspect foarte uniform.”

Articol scris de Lorna Dockerill

Produse conexe

Articole conexe

  • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE / ÎN AER LIBER

    Sfaturi pentru fotografierea în condiţii meteo extreme

    De la protejarea echipamentului până la a avea grijă de dumneavoastră, iată principalele noastre sfaturi şi trucuri pentru a învăţa să fotografiaţi în condiţii meteo extreme.

  • FOTOGRAFIA PEISAGISTICĂ

    Fotografie peisagistică izbitoare

    Cum să realizaţi „selfie-ul pitoresc” perfect cu fotograful de peisaje şi influencerul Ása Steinars.

  • FOTOGRAFIA DE AVENTURĂ

    Fotografia de aventură în aer liber

    Fotografa Anna Blackwell face o drumeţie în regiunea sălbatică Dartmoor cu un aparat Canon EOS R6.

  • FOTOGRAFIA DE IARNĂ

    Cum să realizaţi fotografii de iarnă mai bune

    Profitaţi la maximum de acest sezon frumos cu fotograful Vladimir Medvedev.