FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

Bucuraţi-vă din plin de natură cu Canon PowerShot ZOOM

Compact, puternic şi uşor de utilizat: aflaţi de ce acest aparat foto portabil este ideal pentru fotograful de natură sălbatică care nu doreşte să piardă nimic.
Un bărbat care stă în picioare printre copaci, folosind aparatul foto PowerShot ZOOM.

Orice iubitor de natură sălbatică ştie că distanţa este totul. Staţi prea departe şi veţi pierde acţiunea; staţi prea aproape şi riscaţi să speriaţi animalul. Dar, dacă nu sunteţi un profesionist cu un teleobiectiv puternic, veţi dori cu ardoare să luaţi acele privelişti uluitoare acasă. Iată unde este utilitatea aparatului foto Canon PowerShot ZOOM. Acest aparat foto are tot ceea ce aveţi nevoie. Este silenţios şi discret, cu o capacitate de zoom extraordinară, vă lasă să vedeţi mai mult, dar şi să fotografiaţi şi să filmaţi natura sălbatică. Suficient de mic pentru a-l ţine într-o mână şi complet automat, acesta se ocupă de fotografie, iar dumneavoastră puteţi să vă bucuraţi de experienţă.

Tânărul ecologist, blogger şi fotojurnalist Tolga Aktas a luat Canon PowerShot ZOOM într-o plimbare pe lângă Râul Severn din zona sa de domiciliu, Gloucestershire, Regatul Unit. Originar din sudul Londrei şi studiind acum pentru un masterat în Ecologie aplicată la Universitatea din Gloucestershire, Tolga, în vârstă de 28 de ani, a realizat proiecte de cercetare împreună cu grupuri dedicate conservării, inclusiv cu Wildlife ACT şi The Mammal Society. El îşi împărtăşeşte pasiunea pentru natură cu ceilalţi prin scris şi fotografie şi prin intermediul blogului său, Ways of the Natural World (Căi ale naturii). „Natura m-a inspirat în mai multe moduri decât vă pot spune”, afirmă el. „Suntem inextricabil legaţi de natură, însă acesta este un adevăr pe care îl uităm uneori.”

Principii esenţiale pentru a vă bucura de natura sălbatică: călătoriţi cu puţine bagaje

Un bărbat care stă lângă un canal ţinând în mână un aparat foto Canon PowerShot ZOOM.

Uşor şi compact, PowerShot ZOOM se poate ţine într-o mână sau poate fi prins cu ajutorul curelei de mână. Datorită acestui lucru, este foarte rapid de utilizat şi vă permite să vă păstraţi kitul de echipamente la un nivel minim.

O musculiţă aşezată pe ciotul unui copac, fotografie realizată cu Canon PowerShot ZOOM.

Aparatul foto Canon PowerShot ZOOM este complet automat, astfel că, atunci când vedeţi ceva magic, puteţi pur şi simplu să încadraţi şi să fotografiaţi. „Îmi place să surprind imagini care vor deveni amintiri atunci când sunt pe teren cu aparatul foto”, spune Tolga. „Mai ales când am norocul să văd o vietate sălbatică rară sau să fiu înconjurat de peisaje naturale uluitoare.”

Pe teren, Tolga preferă să nu ia foarte multe echipamente cu el. „Prefer să iau cu mine un kit minimalist, care îmi permite să mă concentrez pe împrejurimile şi pe ce este în geanta mea”, spune el. Obiectele sale esenţiale sunt încălţămintea solidă, hainele impermeabile, un caiet şi un pix, o gustare nutritivă, apă, cafea şi un instrument multifuncţional. Desigur, de obicei pune în bagaj şi binoclul şi echipamentul său foto.

Explorând canalele, câmpiile şi rezervaţiile naturale din Gloucestershire cu Canon PowerShot ZOOM, Tolga şi-a putut reduce la minimum geanta de echipamente datorită flexibilităţii echipamentului. „PowerShot ZOOM a fost atât aparat foto, cât şi un binoclu pentru mine, ceea ce m-a scutit să car o greutate mare.”

Odată încărcat prin cablul USB, PowerShot ZOOM poate realiza şi stoca până la 150 de fotografii sau 60 de minute de material video (în înregistrări de câte 10 minute) înainte de a trebui reîncărcat. Puteţi realiza şi stoca mai multe imagini în funcţie de cardul pe care îl utilizaţi: microSD, microSDHC sau microSDXCon.

Vă puteţi încărca aparatul foto PowerShot ZOOM cu o baterie externă sau chiar în timp ce vă deplasaţi cu maşina, folosind cablul USB*. Puteţi transfera imaginile pe smartphone, utilizând aplicaţia Canon Camera Connect.

Întâlniri memorabile cu vieţuitoare sălbatice

Un bărbat mergând printre copaci, în iarbă înaltă, ţinând într-o mână un aparat foto PowerShot ZOOM.

În munca sa de conservare, Tolga a învăţat din experienţă că este important să te bucuri din plin de mediu, în loc să te grăbeşti şi să fotografiezi tot ce vezi în faţa ta. „Nu ştii niciodată când vei putea să te întorci într-un loc, aşa că, mai întâi, bucură-te de el”, spune el.

Un prim-plan cu o femelă de raţă sălbatică.

Tolga a observat această femelă de raţă sălbatică odihnindu-se lângă un canal. „Raţele fac parte din numeroasele specii de păsări de apă care fie vizitează un loc pe perioade scurte, fie locuiesc acolo tot anul”, spune el. Datorită stabilizării interne a imaginii, Canon PowerShot ZOOM produce imagini clare atunci când fotografiaţi în mişcare şi vă permite să vă bucuraţi din plin de clipă. Imagine realizată cu Canon PowerShot ZOOM la 800 mm, 1/500 s, f/6,3 şi ISO 100. © Tolga Aktas

Pentru Tolga, observarea naturii sălbatice înseamnă a încetini ritmul vieţii şi a trăi conştient. „Cred că este important să petreceţi o mare parte din timp observând natura din jur”, explică Tolga, „ascultând sunetele, mirosind diferitele parfumuri ale naturii sau atingând diferite structuri biologice, fiecare oferind o senzaţie unică.”

Am avut această revelaţie într-o călătorie în Africa de Sud în 2018, în care doream să cercetez specii pe cale de dispariţie. „Eram atât de entuziasmat să mă aflu acolo că fotografiam literalmente totul! Când faceţi asta, puteţi pierde multe alte momente frumoase”, spune el.

Când Tolga s-a întors în Africa de Sud un an mai târziu, pentru un proiect privind conservarea câinilor sălbatici şi a leilor, a fost mult mai atent la ce era în jurul lui. „Nu aveam prea mult echipament cu mine, aşa că am putut să mă conectez cu natura şi să admir întreaga frumuseţe pe care Africa de Sud mi-o oferea.”

PowerShot ZOOM este uşor de utilizat şi permite o experienţă mai captivantă de observare a naturii sălbatice.

Observaţi de departe

Frunze de nufăr plutind pe suprafaţa unui iaz.

PowerShot ZOOM vă permite să focalizaţi pe detalii mici fără a vă apropia prea mult, ceea ce este ideal pentru fotografierea vietăţilor sălbatice temătoare şi imprevizibile. Imagine realizată cu Canon PowerShot ZOOM la 100 mm, 1/640 s, f/5,6 şi ISO 100. © Tolga Aktas

O libelulă verde odihnindu-se pe o crenguţă plutitoare, pe un iaz liniştit acoperit de frunze de nuferi.

Această libelulă pe apă a fost fotografiată cu zoomul la 400 mm, dar PowerShot ZOOM poate ajunge chiar şi mai aproape. Imagine realizată cu Canon PowerShot ZOOM la 400 mm, 1/500 s, f/6,3 şi ISO 125. © Tolga Aktas

Fie că se află într-o locaţie foarte îndepărtată, fie că este aproape de casă, Tolga tratează creaturile sălbatice cu aceeaşi demnitate. Aceasta înseamnă că evită sunetele sau mişcările care le-ar putea speria, nu le deranjează niciodată habitatele şi le lasă întotdeauna spaţiu. „Nu trebuie niciodată să atingeţi animalele sau să afectaţi negativ siguranţa unei specii doar pentru propriul avantaj”, subliniază el. „Cel mai bine este să admiraţi lucrurile de la distanţă, fără a vă apropia prea mult.”

Un prim-plan al unei libelule verzi cu aripile ridicate în aer, odihnindu-se pe o creangă care pluteşte pe un iaz.

La capacitatea maximă a zoomului, PowerShot ZOOM poate fotografia la 800 mm, surprinzând această libelulă clar şi detaliat, în comparaţie cu imaginea fotografiată la 100 mm. Imagine realizată cu Canon PowerShot ZOOM la 800 mm, 1/500 s, f/6,3 şi ISO 160. © Tolga Aktas

Un bărbat care ţine un aparat foto Canon PowerShot ZOOM într-o mână.

PowerShot ZOOM este echipat cu corecţie dioptrică pentru vizor, care se reglează în funcţie de ochii dumneavoastră, iar echipamentul compact poate fi ţinut fie în mână, fie la ochi, fiind astfel mai accesibil pentru mai multe persoane.

Tolga a fost impresionat de faptul că aparatul foto Canon PowerShot ZOOM, în ciuda dimensiunilor sale compacte, dispune de capacităţi puternice de zoom, echivalente cu ale unui teleobiectiv de 400 mm, cu opţiunea de a utiliza zoomul digital de până la 800 mm. „Este uşor şi gata de utilizare într-o secundă de la pornire, fără a deranja animalele sălbatice. Şi, având posibilitatea de a face zoom la 100 mm, 400 mm şi 800 mm, valori la care puteţi comuta prin apăsarea unui buton, libertatea este incredibilă!”

Surprindeţi fiecare detaliu

Un prim-plan cu doi pescăruşi care se odihnesc pe un acoperiş.

Aşa cum spune Tolga, „Tot ce ne înconjoară în natură are dreptul să fie aici la fel de mult ca noi.” Dacă subiectul dumneavoastră este la înălţime şi departe, fie că este într-un copac, fie că este cocoţat pe un acoperiş, puteţi totuşi realiza fotografii detaliate datorită capacităţilor de zoom ale acestui echipament compact. Imagine realizată cu Canon PowerShot ZOOM la 800 mm, 1/640 s, f/6,3 şi ISO 100. © Tolga Aktas

Cu dimensiuni portabile şi funcţionalitate intuitivă, PowerShot ZOOM oferă un potenţial mare pentru vizualizarea şi înregistrarea imaginilor, iar vizorul electronic este la nivelul aparatelor foto Canon mirrorless. Acest lucru i-a permis lui Tolga să facă fotografii de înaltă rezoluţie ale vietăţilor aflate la înălţime sau ale modelelor complicate formate de copaci. „Dacă doream să fotografiez un pescăruş pe un acoperiş cu zoomul la 400 sau 800 mm – nicio problemă. Sau dacă doream să fotografiez detaliile unui con într-un pin, acest aparat foto micuţ nu dădea greş”, spune el. „Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost stabilizarea optică a imaginii, care mi-a permis să realizez fotografii şi înregistrări video foarte clare. De obicei, mâinile îmi tremură, aşa că m-am bucurat să descopăr că aparatul foto Canon nu m-a lăsat la greu.”

Bucuraţi-vă de clipă

Un bărbat aşezat, afară, privind fotografii cu natură sălbatică pe telefonul său, ţinând în mână un aparat Canon PowerShot ZOOM

Conectarea smartphone-ului la aplicaţia Canon Camera Connect vă permite să vizualizaţi, să descărcaţi şi să distribuiţi fotografiile în timp ce încă sunteţi pe teren.

Un bărbat în pădure, punând un aparat foto Canon PowerShot ZOOM în buzunarul de la cămaşă.

Aparatul foto compact Canon PowerShot ZOOM este ideal pentru a fi luat într-o plimbare în zone sălbatice şi încape cu uşurinţă în geantă sau chiar în buzunar.

Puteţi să purtaţi aparatul foto în stil monocular Canon PowerShot ZOOM fără a vă folosi mâinile, datorită curelei de mână şic. La doar 145 g, cântăreşte mai puţin decât multe smartphone-uri. Creat pentru a fi uşor de utilizat, este complet automat, iar urmărirea focalizării automate vă va ajuta să realizaţi fotografii clare, precise chiar şi ale celor mai sperioase vietăţi sălbatice.

Spre deosebire de un smartphone, Canon PowerShot ZOOM nu are aplicaţii care ar putea să vă distragă de la frumuseţea momentului. Totuşi, dacă alegeţi să luaţi telefonul cu dumneavoastră, puteţi folosi vizualizarea în timp real din aplicaţia Canon Camera Connect pentru a vă împărtăşi experienţa cu alt observator, în timp ce persoana care operează aparatul foto vede totul prin vizor.

Puteţi vizualiza imaginile şi în vizorul electronic al aparatului PowerShot ZOOM şi, datorită conectivităţii Bluetooth şi Wi-Fi încorporate, când sunteţi gata să vă reconectaţi, puteţi distribui acele momente tuturor pe reţelele sociale, într-o secundă.

Ceva pentru toată lumea

Un bărbat într-o excursie pe munte care se uită prin obiectivul aparatului foto Canon PowerShot ZOOM.

Tolga s-a bucurat să ia cu el aparatul foto PowerShot ZOOM în această plimbare în natură, întrucât acesta i-a îmbogăţit experienţa şi i-a permis să vadă natura de aproape, fără să sperie vreun animal. „Puteţi pur şi simplu să îl porniţi şi să vă bucuraţi de ce vă poate oferi, surprinzând momentele care înseamnă cel mai mult pentru dumneavoastră”, spune el.

Nu trebuie să fiţi ecologist profesionist sau fotograf experimentat pentru a înţelege că aparatul foto Canon PowerShot ZOOM este util. „Din perspectiva unui iubitor de natură şi observator de păsări, acesta este un instrument excelent pentru a vă îmbogăţi experienţa, pe lângă orice alt echipament pe care îl luaţi de obicei cu dumneavoastră”, spune Tolga. „Însă nu este sub nicio formă exclusiv: este un echipament versatil pe care l-aş recomanda oricărui iubitor de natură.”


Articol scris de Rachel Segal Hamilton


*Se poate încărca/alimenta cu USB de tip C. Încărcătorul nu este inclus cu aparatul foto. Ca cerinţă minimă de încărcare, este necesară o sursă de alimentare conformă USB PD ce asigură minimum 5 V, 1,5 A, cu ieşire USB tip C şi care utilizează cablul USB tip C la tip C inclus.

Produse conexe

Articole conexe

  • APARATE FOTO PORTABILE

    Vedeţi mai departe: PowerShot ZOOM

    Aflaţi de ce acest aparat foto compact, cu dimensiuni de buzunar este ideal pentru aventurile în familie.

  • NATURĂ SĂLBATICĂ

    Monoclu versus binoclu – care este cel mai bun pentru observarea păsărilor?

    Canon PowerShot ZOOM este un aparat foto monocular de buzunar ideal pentru observarea păsărilor – dar prin ce se deosebeşte de binoclurile Canon?

  • FOTOGRAFIA DE NATURĂ

    Natură în alb şi negru

    Creaţi imagini alb-negru incredibile cu natură folosind PowerShot G7 X Mark III.

  • NATURĂ SĂLBATICĂ

    Cum să fotografiaţi păsări

    Sfaturi şi cele mai bune echipamente pentru începători pentru fotografierea păsărilor.