Piotr Malecki shooting on the streets of Warsaw with a Canon EOS M6 Mark II.

FOTOGRAFIA STRADALĂ

Piotr Malecki îşi împărtăşeşte stilul neobişnuit de fotografie stradală şi testează Canon EOS M6 Mark II

Fotograful de documentare şi realizatorul de filme Piotr Malecki are o pasiune pentru oraşul său natal, Varşovia: străzile sale pline de viaţă, oamenii activi şi scena culturală revigorată.

„Varşovia era un oraş frumos înainte de Al Doilea Război Mondial”, spune el. „Cea mai mare parte din el a fost distrusă, iar Centrul Vechi a fost reconstruit astfel încât să semene cu originalul cât mai mult posibil, însă există şi o altă faţă a oraşului.” În ultimii 10 ani, s-au efectuat multe lucrări de reabilitare, în special de-a lungul fluviului Vistula, oferindu-le oamenilor posibilitatea de a se bucura de această zonă a oraşului polonez.

Tatăl lui Piotr i-a insuflat pasiunea pentru fotografie când i-a oferit de Crăciun un aparat foto Smena produs în Rusia. Pentru Piotr, care avea 11 ani, acesta a însemnat mult mai mult decât alte cadouri: „Într-un fel, tatăl meu este responsabil pentru faptul că sunt fotograf. Nu numai că mi-a oferit acest aparat foto, dar mi-a şi arătat cum să fotografiez”, spune el.

Photographer Piotr Malecki stands in long grass holding a Canon EOS M6 Mark II beside the river Vistula.

În prezent, Piotr fotografiază întotdeauna cu aparate foto Canon şi a fost primul fotograf din Europa care a folosit noul Canon EOS M6 Mark II. Cel mai mult şi-a dorit să-l folosească pe străzile Varşoviei. A pornit către drumul situat de-a lungul malului vestic al fluviului şi plajelor cu nisip adăpostite din est, unde tinerii se adună să se distreze seara.

Canon EOS M6 Mark II a fost potrivit pentru stilul fotografic relaxat şi spontan al lui Piotr, fiind un aparat foto mirrorless extrem de portabil şi versatil, cu un senzor de 32,5 megapixeli. Caracteristicile sale de vârf, precum rata de cadre la fotografierea în rafală de 14 cadre pe secundă (cps), ecranul tactil rabatabil la 180˚, filmarea video 4K şi multe altele i-au oferit lui Piotr o multitudine de opţiuni creative.

„Pentru cineva care este la început sau un fotograf pasionat care nu are un buget mare sau care îşi doreşte o opţiune cu greutate redusă, este aparatul foto perfect”, spune el.

Aici, Piotr îşi împărtăşeşte sfaturile pentru fotografia stradală şi pentru utilizarea la maximum a funcţiilor disponibile pe Canon EOS M6 Mark II.

1. Fiţi spontan

Articole conexe
A woman in a summer dress and sunhat holds the Canon EOS R10 up to her face to look through the viewfinder, as she stands in front of detailed Spanish architecture.

FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE

Un tur al Sevillei cu EOS R10

Bloggeriţa Diana Millos descoperă de ce acest aparat foto creativ este partenerul perfect de călătorie.

Vlogging how-to: winning vlogging tips

FOTOGRAFIA STRADALĂ

Descoperiţi fotografia stradală abstractă

Creaţi o artă uimitoare din universul cotidian cu aceste tehnici simple de realizare a unor imagini urbane suprarealiste.

Street photography tips

FOTOGRAFIA STRADALĂ

Sfaturi pentru fotografia stradală

Surprindeţi magia fiecărei zile cu aceste sfaturi şi tehnici împărtăşite de fotograful stradal Giuseppe Esposito-Rodrigues.

Surprinderea momentelor spontane şi a scenelor ieşite din comun este una dintre marile bucurii ale fotografiei stradale, iar pentru acest lucru este esenţial să aveţi un aparat foto cu un mod de fotografiere rapidă în rafală.

În timpul şedinţei sale foto, Piotr a întâlnit o situaţie interesantă şi neobişnuită. „Aceşti bărbaţi de pe bicicletele de antrenament săreau în raza de lumină al unor lumini stradale”, spune el. „Pentru a-i fotografia, a trebuit să combin câteva lucruri – o valoare ISO mare, rata mare de cadre aparatului foto şi focalizarea cu obiectivul deschis la maxim (f/1,4) – dar cred că a funcţionat foarte bine.”

Alegerea modului de fotografiere RAW în rafală de pe Canon EOS M6 Mark II i-a permis lui Piotr să fotografieze la 30 cps, capturând fişiere de imagine mai mici, de 18 megapixeli. De asemenea, există o opţiune de prefotografiere care salvează imaginile capturate cu o jumătate de secundă înainte de apăsarea completă a butonului declanşator, ceea ce vă ajută să surprindeţi chiar şi cele mai efemere momente.

2. Jucaţi-vă cu filmarea

Photographer Piotr Malecki films a volleyball player on a sandy riverbank under a bridge.

Un aparat foto mic şi discret care poate filma la mai multe rezoluţii video şi rate de cadre merită cu adevărat, cum a descoperit şi Piotr când a întâlnit un grup de tineri care jucau volei pe plajă pe malul fluviului Vistula.

Canon EOS M6 Mark II poate captura „detalii clare” în filme 4K, cu o rată mare de cadre, explică Piotr. Detaliile 4K înseamnă că puteţi decupa clipurile dvs. video în faza de post-producţie şi să convertiţi filmarea în Full HD, ceea ce le oferă realizatorilor de filme precum Piotr mai multă flexibilitate când încadrează o imagine. „Puteţi alege o parte din imagine pe care să o măriţi fără a compromite calitatea”, spune el.

În format Full HD, Canon EOS M6 Mark II i-a permis lui Piotr să surprindă secvenţe de acţiune rapidă la 60 de cps fără tremurul care uneori se observă la viteze mai mici. De asemenea, există o opţiune de 120 de cps pentru filmarea 4x cu încetinitorul, pentru filmări şi mai stabile.

3. Aventuraţi-vă afară după lăsarea întunericului

Pentru a surprinde emoţia unui oraş, explorarea vieţii sale de noapte animate este esenţială. Indiferent dacă Piotr filma volei de plajă în lumina estompată a serii sau oameni care foloseau biciclete de antrenament în întuneric, a descoperit că funcţiile pentru condiţii de lumină redusă ale aparatului Canon EOS M6 Mark II sunt inestimabile.

„Am testat aparatul foto în medii cu lumină redusă şi până la ISO 3200. Are o mică granulaţie plăcută la sensibilităţi mai mari”, spune el, adăugând că EOS M6 Mark II de la Canon poate filma clipuri video în lumină redusă la fel de bine cum poate realiza fotografii. Aparatul foto poate fotografia până la ISO 25600.

4. Concentraţi-vă pe oameni

Includerea oamenilor în fotografia urbană este unul dintre cele mai bune moduri de a reda emoţia unui loc, adăugând mişcare şi personalitate pentru a aduce o fotografie la viaţă. Oamenii reprezintă o parte centrală a muncii lui Piotr. „Fotografiez locuri, dar în principal subiecţii mei sunt oamenii”, spune el.

Când fotografiez oamenii într-o scenă, este important să ţin cont de un punct de focalizare – indiferent că sunt ochii personajului principal, faţa unei persoane din mijlocul unei mulţimi sau cineva care se întinde să prindă o minge. Sistemul de focalizare automată (AF) flexibil şi uşor de utilizat al aparatului Canon EOS M6 Mark II vă ajută în acest sens.

„Precizia focalizării automate este foarte importantă, iar pe Canon EOS M6 Mark II este foarte fiabilă şi rapidă”, spune Piotr. „Urmăreşte feţele şi puteţi aplica şi urmărirea ochilor.”

Canon EOS M6 Mark II focalizează automat, oferindu-vă posibilitatea de a lăsa aparatul foto să aleagă un punct de focalizare sau de a seta manual punctul de focalizare. Piotr a ales să-şi seteze manual punctele de focalizare automată înainte de a începe urmărirea, utilizând întreaga zonă de focalizare automată activă sau doar o anumită zonă. Folosind vizorul opţional pentru a compune, a putut selecta punctul cu degetul pe ecranul tactil din spate.

„Puteţi focaliza pe partea din imagine pe care aparatul foto trebuie să o urmărească şi nu trebuie să fie neapărat o faţă – poate fi orice – şi o va menţine focalizată.”

Photographer Piotr Malecki is in sharp focus as he photographs a fast-moving roller skater, who is blurred.

Cele două funcţii prin care Canon EOS M6 Mark II iese în evidenţă cu adevărat din punctul de vedere al lui Piotr sunt „precizia focalizării automate la fotografierea cu obiectivul deschis la maxim şi faptul că puteţi fotografia la valori ISO mai mari, fără a compromite calitatea”. Posibilitatea de a schimba obiectivele este o caracteristică esenţială. „Dacă trebuie să mă asigur suplimentar că imaginea este de calitate înaltă în condiţii de lumină redusă, pot trece de la obiectivul din kit la Canon EF-M 32MM f/1.4 STM”, spune el, „ceea ce îl face o opţiune bună pentru pasionaţii de fotografie şi fotografii profesionişti care îşi doresc un aparat foto portabil suplimentar”.

Articol scris de Kevin Carter

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate poveştile