A crowd of people watch music on a huge festival stage in the sun. Photo by Bart Heemskerk.

FOTOGRAFIA DE FESTIVAL:

Fotograful regilor rockului, Bart Heemskerk, surprinzând emoţia unui festival

„Muzica este pasiunea, iar fotografia este unealta” afirmă fotograful de muzică olandez Bart Heemskerk. El fotografiază cele mai importante festivaluri şi concerte din Europa, capturând prestaţii scenice ale unor nume mari ca Nick Cave, Lana Del Rey şi Dua Lipa – rol care a dus la invitaţia de invidiat de a fotografia trupa Rolling Stones.

Vara aceasta el va fi prezent în turneu la aproximativ 40 de festivaluri pentru a o fotografia, condus de pasiunea sa pentru muzică. Vă prezentăm povestea sa inspiratoare, plină de sfaturi pe care puteţi încerca să le urmaţi cu ajutorul unei camere foto compacte participând la evenimentele organizate în aer liber vara aceasta.

„Când eram mic, ascultam mereu radioul şi îmi înregistrăm emisiunile cu topuri muzicale. Mai târziu am mers cu tatăl meu la concerte şi m-am îndrăgostit de scena festivalului când am fost la Festivalul Pinkpop din Olanda, pe când aveam 15 ani” povesteşte fotograful în vârstă acum de 33 de ani.

La câţiva ani de la prima sa experienţă la un festival, Bart a avut ocazia de a împrumuta un Canon EOS 400D (o versiune anterioară a modelului Canon EOS 800D). Şi-a dat seama imediat că având o cameră se putea bucura şi mai mult de timpul petrecut la festivaluri, surprinzând distracţia la distanţă faţă de scenă, dar şi imagini pline de creativitate ale celor mai importante prestaţii scenice live din lume.

După o perioadă de timp dedicată voluntar creării unui portofoliu, fotografiind evenimente din lumea muzicii, el a demisionat din postul de învăţător pentru a urma o carieră de fotograf: „La zece ani după ce fusesem pentru prima dată la un festival, eram din nou la Pinkpop, cu însărcinarea de a fotografia trupa olandeză Kensington – pe care ajunsesem să o cunosc oferindu-mă iniţial să-i fotografiez gratuit în schimbul accesului la mai multe din concertele lor” povesteşte Bart. În anul următor, a primit un telefon la care nu s-ar fi aşteptat niciodată: de la legenda internaţională a rock-ului Rolling Stones, care doreau să fie fotografiaţi de el.

Rolling Stones erau într-un turneu în anul 2014 şi m-au găsit pe internet – căutaseră online fotografi din Olanda. Astfel încât au luat legătura cu cei de la Festivalul Pinkpop şi s-au interesat. A fost un moment ireal!”

Trupa l-a invitat să le fotografieze turneul european, oferindu-i acces în culise la unii din cei mai faimoşi muzicieni ai lumii. „Să fiu alături de Rolling Stones în turneu a fost ca şi cum aş fi fost cu familia” spune Bart. „Glumeam tot timpul. Cel mai amuzant a fost să lucrez cu Keith [Richards]. Ne-am distrat extraordinar. Trebuia să fotografiez întâlnirile cu fanii şi organizatorii şi aveam un permis de liberă trecere, astfel încât puteam merge oriunde doream, în culise sau în faţă pe scenă. Făceam parte din echipă şi luam masa cu toţi ceilalţi, participam la verificările de sunet şi aşa mai departe.”

Bart a păstrat legătura cu Rolling Stones după aceasta şi chiar li s-a alăturat din nou în turneu, în 2017.

Articole conexe
A rock musician on stage at a festival plays the guitar. Photo by Ben Morse.

FOTOGRAFIA DE FESTIVAL:

Costume, soare şi rock & roll: 10 sfaturi pentru fotografia de festival

Fotograful de festival Ben Morse vă dezvăluie cum să realizaţi fotografii demne de un star rock la festivaluri muzicale şi de ce aparatul foto compact Canon PowerShot SX740 HS poate fi echipamentul ideal pentru festivaluri.

A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

FOTOGRAFIA DE PETRECERE

Fiţi mai creativ cu fotografiile de petrecere

Doriţi să surprindeţi entuziasmul petrecerilor şi aniversărilor? Aflaţi cum puteţi fotografia în moduri creative toate acele momente vesele.

Instant printing tips with the Canon SELPHY SQUARE QX10

IMPRIMARE CREATIVĂ

Sfaturi pentru imprimare instantanee cu Canon SELPHY SQUARE QX10

Sugestii şi sfaturi despre cum puteţi deveni creativ cu imprimanta Canon SELPHY SQUARE QX10.

Găseşte lumina şi lucrează cu ea

Nu ştii niciodată cum va fi lumina, iar acesta e unul din cele mai interesante aspecte când eşti fotograf de concerte. Trebuie să lucrezi pur şi simplu cu lumina pe care o ai” explică Bart.

Pentru a profita la maximum de condiţiile de iluminare, el recomandă să te deplasezi permanent, în loc de a sta într-un singur loc. „Dacă lumina străluceşte de sus pe faţa cuiva, ea se va vedea diferit din partea stângă decât dacă stai în faţa acelei persoane sau dacă te îndepărtezi” spune el.

„Lumina se repetă. Dacă un artist stă în faţa microfonului şi văd o rază de lumină frumoasă galbenă, albă sau albastră repetându-se pe faţa acestuia, iar el intră şi iese din lumină, îl fotografiez pur şi simplu când lumina cade pe faţa sa sau în jurul acesteia pentru a obţine o siluetă frumoasă.”

Dacă fotografiezi o prestaţie binecunoscută, urmărirea online a concertelor lor live anterioare te poate ajuta, de asemenea, să anticipezi ce urmează să se întâmple. „Câteodată vezi un artist sărind în mulţime în timpul celei de-a doua piese, şi vezi acest lucru la un alt spectacol, apoi la un altul, astfel încât ştii că se va întâmpla şi acolo unde eşti tu. Şi atunci trebuie doar să îţi alegi locul.”

Pentru setările camerei şi sfaturi privind fotografierea în diferite condiţii de lumină, citiţi sfaturile noastre pentru fotografia de festival.

Realizaţi încadrări diferite

Când aleg cum să fotografieze concerte şi festivaluri de muzică, „oamenii pun în general subiectul în mijlocul cadrului şi realizează o mulţime de fotografii ale aceluiaşi lucru, transfocând doar imaginea asupra artistului principal, ceea ce poate fi plictisitor” explică Bart.

El sugerează ca, în loc de aceasta, să diversificaţi compoziţia, încadrând subiectele în stânga sau în dreapta imaginii. „Realizaţi o fotografie bună a unui artist, alegeţi un cadru sau două apoi o fotografie generală sau surprindeţi ceva din mulţime. Dacă decideţi totuşi să plasaţi subiectul în mijloc, trebuie să se întâmple ceva – poate o săritură, braţele artistului larg deschise sau privirea acestuia îndreptată spre cameră.”

"Trebuie să surprindeţi emoţia festivalului, iar fiecare festival are vibraţii unice."

Sun sets above a huge festival display. Photo by Bart Heemskerk.

Nu rataţi punctele cheie ale unui concert

„Camerele de astăzi focalizează foarte bine, astfel încât atunci când un artist se mişcă dintr-o parte în alta prefer să utilizez focalizarea automată, în locul celei manuale” spune Bart. Selectând punctele de focalizare automată corecte, el poate menţine claritatea perfectă a subiectelor chiar şi când acestea aleargă de-a lungul scenei, fac surfing în mulţime sau sunt antrenate într-o coregrafie de dans rapidă.

Pe un aparat foto compact cum este Canon PowerShot SX740 HS, puteţi face clic pe butonul de meniuri de pe faţa posterioară a aparatului pentru a selecta un mod de focalizare automată din meniul de setări pentru fotografiere. Funcţia Tracking AF (Focalizare automată cu urmărirea subiectului) menţine subiectul în centrul focalizării – de exemplu un cântăreţ care se deplasează pe scenă – astfel încât puteţi fotografia acţiunea fără a vă teme că veţi face fotografii neclare.

În Shooting Settings (Setări pentru fotografiere) puteţi selecta, de asemenea, modurile de acţionare şi puteţi alege setarea High Speed Continuous (Continuă la viteză ridicată). Aceasta vă permite să continuaţi să realizaţi fotografii atât timp cât ţineţi degetul apăsat pe butonul declanşatorului.

„În mod normal utilizez modul de fotografiere continuă, în cazul în care obiectivul este blocat de o mână sau artistul are ochii închişi” spune Bart. O săritură a lui Eddie Vedder, de la Pearl Jam, de exemplu, durează doar o secundă şi nu ţi-ai dori să o ratezi. Dar în cazul unui cântăreţ compozitor sau al unui artist aflat la pian sau în spatele microfonului, puteţi fotografia cadru cu cadru. Doar să alegeţi momentul potrivit.”

Cel mai bun aparat foto pentru fotografia de festival

La multe festivaluri nu vi se va permite să intraţi cu camere mari, DSLR, decât dacă aveţi o acreditare de presă, astfel încât e bine să fiţi echipat cu un aparat foto de mici dimensiuni şi cu un zoom puternic, cum este Canon PowerShot SX740 HS, recomandă Bart.

„Vă veţi afla în picioare, înconjurat de mulţime, deci este bine să aveţi un aparat foto cu ecran rabatabil [astfel încât să puteţi fotografia din mai multe unghiuri]. Poate fi util să aveţi un aparat foto cu funcţie de stabilizare a imaginii, cum este, de exemplu, stabilizarea pe 5 axe prezentă la modelul PowerShot SX740 HS. La evenimente sunteţi înconjurat de o mulţime de oameni aflaţi în mişcare şi [mai ales dacă ţineţi aparatul foto ridicat sau înclinat] stabilizarea imaginii poate fi foarte utilă pentru a evita tremurul aparatului.”

Dacă utilizaţi un aparat foto cu obiective interschimbabile, cum este Canon EOS M50, Bart vă recomandă să luaţi cu dumneavoastră doar două obiective la evenimente. „Eu iau cu mine un obiectiv panoramic cu distanţă focală fixă şi un teleobiectiv cu zoom, pentru a putea surprinde imagini panoramice şi acţiunea de la distanţe variabile sau cu distanţe focale diferite” afirmă el.

Un obiectiv fix, cum este obiectivul Canon EF-M 32mm f/1.4 STM, are o diafragmă mai mare, pentru ca în fotografiile dumneavoastră să ajungă o cantitate mai mare de lumină şi pentru a oferi timpi de expunere mai mici, iar obiectivul Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM vă permite să faceţi zoom pentru a apropia şi a îndepărta scena.

Secretul realizării unor fotografii de festival interesante

„Spun mereu că un festival trebuie fotografiat aşa cum este simţit de public, nu aşa cum este văzut de fotograf” ne dezvăluie Bart. „În ziua de astăzi, la fiecare festival se petrece ceva şi în jurul scenei principale, de exemplu există pieţe alimentare. Trebuie să surprindeţi emoţia festivalului, iar fiecare festival are vibraţii unice pe care să le fotografiaţi. Poate doriţi să surprindeţi un apus frumos, cu oameni întinşi în lumina aurie relaxându-se şi savurând muzica. Poate unii fac yoga sau se joacă cu cercuri. Momentele de acest fel sunt atât de valoroase.

„Dacă sunteţi într-o roată Ferris sau aţi urcat în una din macaralele de pe care se vede tot festivalul, acesta este un bun prilej pentru a folosi obiectivul grandangular şi a fotografia întregul festival. În astfel de situaţii nu este bine să folosiţi un obiectiv cu zoom, deoarece acesta nu v-ar permite să încadraţi decât o zonă mică a festivalului.”

După ce a fotografiat atât de multe momente incredibile, la spectacole pline de atmosferă, Bart are vreo fotografie preferată? „Cred că fotografiile de la spectacolul din 2013 al celor de la Kensington, de la Festivalul Pinkpop” spune acesta. „Era prima dată când fotografiam pe scenă la un festival atât de important. Şi acum mă emoţionez când revăd vreuna din fotografiile de atunci. Dar merg, de asemenea, cu regularitate în turnee cu Armin van Buuren, DJ-ul, iar acum 2 ani am realizat o fotografie extraordinară cu el în Miami, la Ultra Music Festival. După spectacol, a văzut fotografia şi mi-a spus: «Combină tot ceea ce sunt într-o singură fotografie». Când un artist îţi spune aşa ceva, fotografia respectivă devine unică.”

Articol scris de Lucy Fulford

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate poveştile