VLOGGING

Tehnici de vlogging: opt sfaturi pentru cei aflaţi la început

A începe un vlog este ceva distractiv, plin de satisfacţii şi mai uşor ca niciodată – mai ales dacă urmaţi sfaturile noastre de specialitate despre cum să creaţi vloguri mai eficiente şi de o calitate mai bună.
O femeie ţine la lungimea braţului un aparat foto pe un trepied orientat către ea, pe fundalul nefocalizat văzându-se un şir de clădiri multicolore pe malul râului.

V-aţi găsit nişa, un loc frumos şi o poveste interesantă. Poate vă gândiţi că aceasta este reţeta pentru vlogul perfect, dar ştiţi ce echipamente să alegeţi şi cum să filmaţi la un standard suficient de ridicat pentru a mulţumi publicul cunoscător?

În acest ghid de vlogging vă dezvăluim opt sfaturi care să ajute atât începătorii, cât şi vloggeri experimentaţi să realizeze vloguri de o calitate mai bună. Aflaţi cum puteţi realiza vloguri de calitate care vor determina spectatorii să revină – cum să realizaţi filmări stabile (fără tremur) şi clare, importanţa încadrării creative şi de ce anume aveţi nevoie pentru a înregistra sunet foarte clar. Indiferent ce aparat foto folosiţi pentru vlogging, fie că filmaţi cu Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II, Canon EOS R10 sau Canon EOS R6, iată ce să aveţi în vedere când vă creaţi primele vloguri.

1. Când alegeţi echipamentul, asiguraţi echilibrul între aparatul foto şi dimensiunea senzorului

O imagine divizată cu un aparat foto Canon EOS R6 pe o stâncă mare acoperită cu muşchi şi un aparat foto Canon EOS R7 tot pe o stâncă.

Senzorii Canon full frame sunt de 1,6 ori mai mari decât senzorii APS-C. Acest lucru înseamnă că aparatele foto APS-C precum EOS R7 (dreapta) oferă un unghi de vizualizare mai mic decât un aparat foto full frame precum EOS R6 (stânga) echipat cu acelaşi obiectiv, cu un „factor de decupare” de 1,6x – iar astfel un obiectiv full frame de 24 mm pe un aparat foto APS-C va oferi un câmp vizual de 38,4 mm.

Un aparat foto cu un senzor mai mare vă va oferi imagini de o calitate mai bună, însă când filmaţi pentru vlog este important să asiguraţi echilibrul între dimensiunea senzorului şi dimensiunea totală a aparatului foto. De exemplu, un aparat foto PowerShot din seria G cu obiectiv încorporat, precum Canon PowerShot G7 X Mark III, este un aparat pentru vlogging extrem de compact şi portabil. Însă, un aparat foto mirrorless sau un DSLR cu obiective interschimbabile vă va oferi o gamă mai largă de opţiuni pentru obiectiv.

În ceea ce priveşte aparatele foto cu obiective interschimbabile, va mai trebui să alegeţi ceva: full frame sau APS-C. Aparatele full frame (precum Canon EOS RP şi EOS R6) dispun de senzori mari cu un interval dinamic extins şi performanţă excelentă în condiţii de lumină scăzută, precum şi un câmp vizual larg, însă corpul aparatului foto în sine este mai mare şi mai greu. Aparatele foto APS-C (printre care se numără şi aparatele foto mirrorless Canon EOS R10 şi EOS R7) sunt echipate cu un senzor mai mic, care oferă un câmp vizual mai restrâns, dar care permite însă ca aparatul foto să fie mai mic şi mai uşor.

2. Cele mai bune obiective pentru vlogging

O femeie îmbrăcată într-o rochie de vară şi care ţine în mână o băutură rece stă pe mal, ţinând în faţă un aparat foto pentru a se filma.

Obiectivul versatil RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM oferă un câmp vizual larg, ideal pentru vlogging.

Mulţi vloggeri preferă obiectivele grandangulare deoarece pot fi utilizate în spaţii înguste precum dormitorul sau bucătăria, pentru a dezvălui cât mai mult posibil din scenă. Un obiectiv de 24 mm este bun în acest scop, dar un obiectiv ultra-grandangular cu o distanţă focală efectivă sub 24 mm este şi mai bun.

Aşa că, dacă filmaţi cu un aparat foto APS-C, cum ar fi Canon EOS M50 Mark II, în combinaţie cu un obiectiv cu zoom ultra-grandangular precum Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM, puteţi cuprinde mai mult în cadru.

Pentru aparatele foto full frame din sistemul EOS R precum EOS R6 sau EOS RP, un obiectiv bun ar fi RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM, care este compact, silenţios şi uşor de utilizat, oferind un câmp vizual ultra-grandangular similar. Utilizatorii DSLR pot prefera Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, care poate fi utilizat şi pe aparatele foto din sistemul EOS R cu orice adaptor de montură EF-EOS R din gamă.

Indiferent ce obiectiv alegeţi să utilizaţi, rabataţi ecranul aparatului foto pentru a vă poziţiona mai uşor în cadru şi a simplifica filmările cu dumneavoastră şi filmarea din unghiuri joase. Multe aparate foto, precum Canon PowerShot G7 X Mark III, pot fi conectate şi prin Bluetooth la aplicaţia Canon Camera Connect de pe dispozitivul dumneavoastră inteligent pentru a vă filma sau fotografia de la distanţă.

3. Obiectiv cu distanţă focală fixă sau cu zoom?

Un aparat foto EOS R6, un obiectiv RF 16mm F2.8 STM şi un microfon aşezate pe o masă de lemn în aer liber.

Un obiectiv de vlogging excelent pentru începători pentru aparatele foto din sistemul EOS R este Canon RF 16mm F2.8 STM, ultra-grandangular, rapid, extrem de compact şi convenabil.

Vloggerii trebuie să aleagă şi dintre obiectivele cu distanţă focală fixă sau cele cu zoom. Obiectivele cu distanţă focală fixă sunt limitate la un singur câmp vizual şi de obicei au o deschidere mai mare a diafragmei. Cu cât este mai mare deschiderea diafragmei (mai exact, cu cât numărul F este mai mic), cu atât mai multă lumină pătrunde în obiectiv, ceea ce înseamnă o calitate mai bună a imaginii în condiţii de lumină scăzută. De asemenea, deschiderea mare a diafragmei facilitează obţinerea unei profunzimi mai mici a câmpului, aşa că dacă doriţi să realizaţi filmări cu subiectul focalizat clar pe un fundal estompat, probabil că un obiectiv cu distanţă focală fixă va fi cea mai bună alegere.

Deseori, obiectivele cu distanţă focală fixă oferă o claritate optică mai mare decât obiectivele cu zoom şi sunt mai mici şi mai uşoare. Dacă de obicei filmaţi pentru vlog dintr-o singură poziţie şi doriţi să menţineţi cel mai înalt nivel de calitate, probabil că cel mai indicat va fi un obiectiv cu distanţă focală fixă. Pentru aparatele foto full frame din sistemul EOS R, obiectivul RF 24mm F1.8 MACRO IS STM este o alegere excelentă – este mic şi uşor, cu un unghi suficient de larg pentru vlogging la interior, iar diafragma sa de f/1,8 este excelentă pentru estomparea fundalurilor şi filmarea în medii mai întunecate.

De obicei, obiectivele cu zoom sunt mai mari deoarece necesită piese mobile suplimentare, însă versatilitatea acestora poate fi utilă dacă filmaţi de la diverse distanţe şi în locuri diferite. Un obiectiv cu zoom cu un interval mare de distanţe focale, precum RF 24-105mm F4-7.1 IS USM, vă va permite să filmaţi atât la un unghi larg, cât şi la distanţă mare fără a necesita înlocuirea obiectivului, aşa că nu va trebui să transportaţi cu dumneavoastră obiective suplimentare.

4. Stabiliţi rezoluţia şi rata cadrelor

Un bărbat se filmează meditând lângă marginea unei stânci, cu un Canon PowerShot G7 X Mark III. În fundal se poate vedea oceanul.

Oricât de creativ ar fi conţinutul dumneavoastră, dacă filmării îi lipsesc detaliile, merită să fie îmbunătăţită. Încercaţi să folosiţi aparate foto Full HD sau 4K – Full HD este un standard bun, însă 4K vă va oferi şi mai multe detalii, permiţându-vă să decupaţi şi să stabilizaţi filmarea, fără a compromite calitatea. Bineînţeles, filmatul în 4K nu înseamnă că trebuie să publicaţi în 4K, însă reţineţi că filmarea 4K va necesita mai mult timp pentru editare şi încărcare.

Cel mai important aspect de luat în considerare este rata de cadre potrivită pentru subiectul dumneavoastră. O rată uniformă de 60 de cadre pe secundă (cps) este optimă pentru vloguri de acţiune şi vă va oferi opţiunea de a realiza efecte de mişcare cu încetinitorul. 30 cps sau 25 cps vor fi bune pentru orice altceva. Pentru şi mai multe detalii în filmarea cu încetinitorul, EOS R7 şi PowerShot G7 X Mark III oferă rate mari ale cadrelor, de până la 120 cps la filmarea în Full HD.

5. Menţineţi filmarea stabilă şi focalizată

Un aparat Canon EOS M50 Mark II pe care se află un microfon, cu ecranul de vizualizare rabatat în afară şi orientat în faţă, aşezat pe un mic trepied pe o masă albă.

Canon EOS M50 Mark II a fost conceput special pentru vlogging. Cu focalizare automată cu urmărirea feţei şi a obiectelor şi 143 de puncte de focalizare, oferă claritate superbă şi poate înregistra şi videoclipuri verticale, gata de încărcat pe TikTok sau Instagram Reels.

Greutatea redusă şi dimensiunile compacte ale aparatelor foto Canon pentru vlogging precum Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 Mark II şi Canon EOS R10 le fac ideale pentru înregistrarea mişcării. Un vlog captivant ar trebui să ducă publicul în aceeaşi călătorie cu dumneavoastră – fie pe străzile pietruite ale unui oraş, fie dezvăluindu-vă reacţiile în timp ce despachetaţi ultima achiziţie – iar mişcarea poate fi esenţială în acest scop. În locul unei filmări instabile, confuze, asiguraţi-vă că filmările dumneavoastră sunt uniforme, astfel încât spectatorii să se poată concentra pe locul captivant sau pe povestea interesantă.

Pentru a menţine filmările stabile, susţineţi cu palma aparatul foto în partea de jos şi prindeţi-l din lateral. Dacă aveţi nevoie de susţinere suplimentară, mânerul accesoriu care se fixează pe corpul aparatului poate fi util, oferindu-vă un punct de sprijin.

Tehnologia poate ajuta mult: pentru filme clare şi stabile, utilizaţi un obiectiv cu stabilizare a imaginii sau un aparat foto care dispune de o formă de stabilizare a imaginii. Stabilizatorul de imagine dinamic, pe 5 axe, de pe PowerShot G7 X Mark III este conceput să contracareze mişcarea aparatului foto chiar şi atunci când alergaţi, panoramaţi sau filmaţi la zoom maxim. Anumite aparate foto din sistemul EOS R dispun de stabilizare integrată a imaginii (IBIS) cu deplasarea senzorului, prin care se stabilizează imaginea indiferent de obiectivul montat; însă, dacă folosiţi un obiectiv cu stabilizare optică a imaginii pe un aparat foto cu IBIS, cele două sisteme de stabilizare a imaginii vor funcţiona sincronizat pentru a gestiona o gamă mai mare de vibraţii decât ar putea corecta un singur sistem.

Fiind vlogger, oamenii se vor uita la faţa dumneavoastră, aşa că este esenţial să o menţineţi focalizată. Tehnologia Canon de detectare a feţei şi a ochilor vă poate urmări automat faţa şi o poate menţine focalizată.

6. Panoramaţi cu un scop

O femeie se filmează într-o grădină cu un aparat foto Canon PowerShot G7 X Mark III pe un mâner tip trepied Canon.

Un accesoriu perfect pentru vloggerii în mişcare este mânerul tip trepied Canon HG-100TBR. Având rol atât de mini-trepied, cât şi de mâner echipat cu comenzi detaşabile de control la distanţă şi cap ajustabil, este util pentru stabilizare şi are chiar şi un spaţiu pentru montarea unui microfon extern.

Deplasarea pe orizontală a aparatului în timp ce filmaţi, sau mai exact „panoramarea”, va permite publicului să vadă prin ochii dumneavoastră – să fie acolo cu dumneavoastră când priviţi un golf întins sau orizontul plin de clădiri interesante. Panoramarea excesivă poate crea confuzie, dar efectuată cu moderaţie poate adăuga interes şi poate stimula firul naraţiunii.

Utilizaţi panoramarea cu grijă, fără a vă grăbi, şi menţineţi linia orizontului dreaptă. Unele aparate foto, precum PowerShot G7 X Mark III, sunt echipate şi cu un indicator de nivel, care vă ajută să obţineţi cu uşurinţă acest lucru. De asemenea, IBIS de pe cele mai recente aparate foto din sistemul EOS R, precum EOS R7, facilitează îndreptarea automată. Dacă nu aveţi trepied, aşezaţi aparatul pe ceva stabil – cum ar fi marginea unei bănci sau a unei mese – şi deplasaţi-l continuu în lateral, într-o direcţie anume.

7. Conectaţi un microfon extern pentru o calitate mai bună a sunetului

Un Canon EOS R10 cu microfon DM-E1D aşezat pe un trepied pe o masă în parc, în lumina puternică a soarelui.

Microfonul stereo Canon DM-E1D este complet digital, fără fir şi alimentat direct de la aparatul foto; de asemenea, poate fi orientat în trei direcţii (drept, la 90° sau la 120º). Este util pentru îmbunătăţirea calităţii sunetului şi este compatibil cu toate aparatele foto cu patină multifuncţională, inclusiv EOS R3, EOS R7 şi EOS R10.

Majoritatea aparatelor foto cu funcţie de filmare vor oferi o calitate acceptabilă a sunetului, în special cele mai recente modele precum EOS R7 şi EOS R10; însă, dacă pentru activitatea dumneavoastră de vlogging este important să aveţi sunet excelent, vă recomandăm să conectaţi un microfon extern. Microfonul extern este util în special când lucraţi în aer liber, deoarece cel mai probabil microfonul încorporat al aparatului foto va înregistra zgomot de fundal deranjant precum vântul, însă microfonul extern poate fi repoziţionat pentru a elimina acest aspect. Anumite aparate foto au o funcţie integrată Filtru de vânt, care reduce zgomotul provocat de vânt înregistrat de microfonul intern, însă aceasta reduce şi sunetele joase, ceea ce înseamnă că veţi obţine un sunet mai puţin natural decât cu un microfon extern bine poziţionat.

Dacă doriţi să utilizaţi un microfon extern, alegeţi un aparat foto cu o mufă pentru microfon extern, precum Canon EOS M50 Mark II, PowerShot G7 X Mark III sau EOS R7.

8. Utilizaţi Wi-Fi pentru distribuirea materialelor

Mâini care ajustează ecranul LCD pe un Canon PowerShot G7 X Mark III aflat pe un trepied, orientat în faţă, astfel încât persoana să se vadă în timp ce filmează.

Aparatele foto cu ecrane rabatabile sunt perfecte pentru vlogging. Rabataţi ecranul spre faţa dumneavoastră când filmaţi şi vă veţi putea menţine cu uşurinţă în cadru.

Multe aparate foto disponibile pe piaţă în prezent, inclusiv Canon EOS M50 Mark II şi Canon EOS R7 oferă Wi-Fi şi Bluetooth încorporate, dându-vă posibilitatea de a distribui şi efectua copii de rezervă wireless, oriunde v-aţi afla în lume. Atunci când aparatele foto Canon compatibile echipate cu Wi-Fi sunt conectate la internet, serviciul image.canon oferă un transfer impecabil al imaginilor şi filmelor în cloud, unde sunt stocate în siguranţă şi de unde pot fi redirecţionate automat către dispozitivele dumneavoastră şi către platforme web.

Canon PowerShot G7 X Mark III dispune de Bluetooth şi Wi-Fi pentru conexiune permanentă cu dispozitivul dumneavoastră inteligent – în plus, vă puteţi conecta prin Wi-Fi la dispozitivul inteligent sau la o reţea cu acces la internet şi puteţi face streaming live pe canalul dumneavoastră YouTube1.

Articol scris de Natalie Denton şi Sam Kieldsen

  1. Serviciul de streaming live al acestui produs acceptă doar streamingul live pe YouTube. Pentru a utiliza serviciul de streaming live este necesară înregistrarea în prealabil pe image.canon.

    În conformitate cu „Restricţiile privind streamingul live” YouTube, utilizatorii trebuie să aibă minimum 1.000 de abonaţi ai canalului pentru a putea face streaming live de pe un dispozitiv mobil. Această restricţie este valabilă şi pentru serviciul de difuzare în timp real YouTube disponibil prin intermediul aparatului foto Canon PowerShot G7 X Mark III.

    Pentru informaţii actualizate despre restricţii, vă rugăm să accesaţi asistenţa Google.

    Streamingul live pe YouTube se poate modifica, opri sau anula fără înştiinţare prealabilă.

    În prealabil, vă rugăm să reţineţi, Canon nu îşi asumă nicio responsabilitate pentru serviciile oferite de terţe părţi, inclusiv difuzarea în timp real pe YouTube.

Produse conexe

  • Compact digital

    PowerShot V10 (Black)

    Remarcaţi-vă în mediul online şi menţineţi o prezenţă discretă în timp ce înregistraţi cu camera video Canon 4K multifuncţională pentru vlogging, în format de buzunar.
  • Compact digital

    PowerShot G7 X Mark III

    Un aparat foto conectat care capturează imagini video şi fotografii superbe pe care urmăritorii dumneavoastră de pe reţelele sociale le vor iubi.
  • Aparate foto mirrorless

    EOS R50

    Creaţi cel mai bun conţinut care atrage atenţia cu acest aparat foto mirrorless EOS R, de la fotografii clare la filme 4K şi streamuri live. Toul cu un singur dispozitiv dedicat.
  • Aparate foto mirrorless

    EOS R10

    Faceţi următorii paşi în fotografie şi filmare cu un aparat foto mirrorless din sistemul EOS R construit pe baza unui senzor de dimensiune APS-C.
  • Obiectiv grandangular cu distanţă focală fixă

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Un obiectiv cu distanţă focală fixă de 24 mm compact şi uşor, ideal pentru fotografierea peisajelor, vlogging şi interioare – plus imagini macro excelente.
  • Obiectiv cu zoom ultra-grandangular

    RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

    Un obiectiv RF cu zoom de 15-30 mm, compact şi uşor, perfect pentru călătorii, inclusiv peisaje urbane, peisaje cu natură, arhitectură şi vlogging în mişcare.
  • Obiectiv grandangular

    RF 16mm F2.8 STM

    Un obiectiv full frame ultra-grandangular de 16 mm, compact şi accesibil pentru EOS seria R, conceput pentru vloggeri şi realizatorii de conţinut creativ.
  • Trepied

    Tripod Grip HG-100TBR

    Filmaţi mai mult timp cu stabilitate şi flexibilitate creativă sporite datorită acestui mâner tip trepied unic, cu telecomandă detaşabilă.
  • Accesorii

    Microfon stereo direcţional DM-E1D

    Pentru sunet digital clar şi pur, alegeţi microfonul stereo direcţional DM-E1D cu suport multifuncţional pentru fiabilitatea sa, precum şi pentru accesul rapid la setări de pe ecranul LCD al unui aparat foto compatibil.
  • Articole conexe

  • VLOGGING

    Crearea de conţinut cu EOS R50

    Duceţi-vă feedurile de pe reţelele sociale la următorul nivel cu Canon EOS R50.

  • VIDEOCLIP

    Sfaturi pentru a vă îmbunătăţi videoclipurile pentru reţelele sociale

    Patru creatori discută despre caracteristicile unui conţinut excelent şi cum să iasă în evidenţă online.

  • VLOGGING

    Cele mai bune aparate foto, camere video şi obiective Canon pentru vlogging

    Canon produce o serie de aparate foto, camere video şi obiective care sunt ideale pentru creatorii de conţinut. Acest ghid vă va ajuta să găsiţi modelele perfecte.

  • VLOGGING

    Vlogging din mers

    Canon PowerShot V10 este testat de patru influenceri de top.