Unul dintre cele mai extreme sporturi de iarnă

Altădată o modalitate de a călători în locuri îndepărtate în lunile cu zăpadă, skijoringul este acum unul dintre cele mai extreme sporturi de iarnă competitive. O persoană pe schiuri care se ţine de hamuri, în timp ce este trasă de cai special dresaţi pentru curse fără călăreţ. Participanţii se întrec la viteze ameţitoare de până la 50 km/h.

Skijoring a fost un sport demonstrativ la Jocurile Olimpice de Iarnă din anul 1928, iar în prezent cursele sunt organizate în numeroase ţări, inclusiv în SUA, Canada, Franţa şi în diferite zone din Scandinavia. Majoritatea curselor au lungimi cuprinse între cinci şi 20 de kilometri. În toate cazurile, caii sunt crescuţi şi dresaţi să rămână calmi în condiţii de competiţie şi să se simtă confortabil cu hamurile şi cu schiorul din urma lor.

Pentru a ajunge mai aproape de emoţia şi de adrenalina sportului skijoring, l-am urmărit pe Franco Moro, în vârstă de 55 de ani, campion mondial en titre, dependent de viteză şi vânător pe zăpadă, cum se antrenează în Argentina. Acesta şi-a hrănit obsesia pentru skijoring timp de 31 de ani, iar pasiunea sa pentru acest sport arată un alt mod de a experimenta cel mai rece anotimp al anului, pentru a sărbători extremele zăpezii, în locul hibernării la căldură. Come and see.

Imagine © Richard Walch. Ambasador Canon