burano-italia-estelle-moreau.jpg

Povestea valului

Este miezul nopţii, vă aflaţi în mijlocul unui oraş; haideţi la surf!

Vă cuprinde un sentiment ciudat când păşiţi pentru prima dată pe malurile râului Eisbach, în München. Pe lângă forfota de seară a oraşului, auziţi brusc sunetul incredibil al apei, vedeţi oamenii plimbându-se, uitându-se peste pod şi sunteţi atras spre mulţime. Vă uitaţi peste mal şi – iată-i – surferii.

München, Germania, este gazda surfingului pe râu din 1972, când Arthur Pauli a făcut surf pentru prima dată pe râul Floßlände. Deşi există ceva locuri de surfing în München, râul Eisbach (în germană „pârâu de gheaţă”) este cel care atrage surferi în fiecare zi şi care vrăjeşte privitorii din întreaga lume. De aceea, ne aflăm aici pentru a vă spune cea mai recentă poveste „Come and See” – surferii urbani.

Acest râu lung de 2 kilometri, desprins din Isar, traversează cel mai mare parc din München, Englischer Garten. Acest val continuu a fost creat prin cufundarea cu precizie a unor blocuri de beton în albia râului. De asemenea, un sistem improvizat de platforme şi frânghii permite surferilor să dea efectiv o formă valului. După cum spune Alex, unul dintre surferii noştri, „Ei bine, diferenţa dintre surfingul în ocean şi cel pe râu este că în ocean râul te împinge, în timp ce, pe râu, valul te trage, aşadar distribuirea greutăţii pe placă este diferită”. Sună periculos? Ei bine, este. Acesta nu este un loc pentru surferi începători; de fapt, până în 2010 practicarea surfingului pe râul Eisbach a fost ilegală, iar valul a fost în pericol de a fi demolat, până când comunitatea locală a formulat o petiţie pentru a-l salva.

Comunitatea de aici este unită şi este limpede că cei care practică surf pe acest val îl protejează cu îndârjire. Începătorii nu sunt toleraţi până nu îşi dovedesc abilităţile pe un val mai mic, la câteva sute de metri mai în aval. Karina, încă unul dintre surferii noştri, descrie scena: „Dacă ai intrat în joc, ai intrat, dar este foarte dificil să intri”.

Este uimitor să observi politica nescrisă de pe Eisbach; aşezarea la coadă democratic, în ordine, a surferilor, liniştea tensionată a competiţiei, întreruptă doar când se recunoaşte o tură bună, prin lovirea plăcilor de surf. Deşi fiecare surfer se află singur pe valul care îl poartă iar şi iar, sunt totuşi conectaţi la acesta.

Exploraţi experienţa interactivă surfer urban aici.