burano-italia-estelle-moreau.jpg

Faceţi cunoştinţă cu surferii: Tao, Alex şi Karina

După ce vă reveniţi din şocul iniţial la vederea valului pe un râu, în centrul oraşului München, urmează admiraţia pentru cei care se încumetă în fiecare zi să facă surf pe acest râu. Pe lângă observaţiile simple ale surferilor începători sau experimentaţi, există personalitatea fiecărui surfer pe val. Ne-am întâlnit cu trei dintre cei mai cunoscuţi surferi nativi de pe râul Eisbach pentru a ne spune cea mai recentă poveste „Come and See”: surferii urbani.

Tao, 33 de ani, este designer industrial ziua, are două titluri de campion european şi este cel mai rapid de pe râul Eisbach. Ce este interesant la Tao este cât de uşor face să pară totul. Pare că nu are greutate pe placă, jucându-se cu valul, fără să se lupte niciodată cu el. Acesta explică „Când fac surf pe val, încerc întotdeauna să nu mă gândesc la nimic. Pur şi simplu se întâmplă, asta înseamnă surfingul - îţi eliberezi mintea când faci surf”.

Tao vorbeşte despre surfing ca şi cum ar fi mai degrabă o filosofie decât un sport, descriindu-l ca o serie de momente irepetabile: „Cred că momentul perfect depinde de moment. Vii şi găseşti aici doar două sau trei persoane, ninge, este noapte, este soare, dar totul depinde cel mai mult de cum te simţi tu în interior. Fiecare val este diferit, fiecare moment este diferit, nu poţi surprinde acelaşi moment din nou”.

Alex şi Karina sunt un cuplu pe care Eisbach i-a adus împreună. Karina explică „Când eu şi Alex suntem pe val împreună, este provocarea noastră, deoarece există ceva ce împărtăşim, care ne place şi de care ne bucurăm, este ceea ce ne caracterizează”.

Probabil că Alex, 37, fotograf şi videograf local, face surf aici de aproape zece ani, dar dragostea sa pentru surf provine din copilăria sa din Brazilia. El spune: „Am început să fac surf când aveam 5 ani, tata m-a pus pe placă, iar apoi am fost atras”. Continuă: „Practicarea surfingului în oraş este minunată, fundalul acesta este unic. Nu veţi mai găsi în niciun alt colţ din lume un val de râu în mijlocul oraşului ca aici”. Alex bravează ca un actor, dar surfingul pentru el nu înseamnă să fii privit sau admirat. „Este un sport în care trebuie să găseşti o anumită armonie cu natura pentru a-l putea savura. Este oarecum un sport egoist, dar îl poţi practica şi cu prieteni şi cu oameni buni. De fapt, scoate tot ce este mai bun din mine, deoarece mă aflu în elementul meu, adică în apă.”

Karina, 25 de ani, este un alt caracter. Această studentă ageră la facultatea de ştiinţe ale sportului este absolut neînfricată pe val. Ea spune: „Am văzut o placă de surf la piaţa de vechituri şi mi-am dorit întotdeauna să fac surf, dar nu aveam bani suficienţi pentru a ajunge departe, aşadar că am cumpărat-o cu 50 de euro şi mi-am spus: acum o voi încerca pe Eisbach, orice s-ar întâmpla. Pur şi simplu m-am dus acolo, am pus placa pe apă, ningea, am început să fac surf şi am spus: iată-mă”. De cinci ani la rând, Karina este campioană europeană.

Exploraţi experienţa interactivă Surfer urban aici.