N1 header

Alăturate: camerele Canon vs. camerele de smartphone

În timpul sesiunii noastre foto recente cu surferii din München, am rugat un fotograf amator pasionat să ne ajute să comparăm instantaneele utilizând cele mai recente camere Canon şi camerele de pe smartphone-urile de ultimă generaţie, Apple iPhone 6S şi Samsung Galaxy S7. Consultaţi rezultatele mai jos.

Pentru a asigura o competiţie corectă, fiecare fotografie a fost realizată la câteva minute faţă de precedenta, în aceleaşi condiţii de iluminare, utilizând setările manuale şi cu o consolă pentru cameră şi smartphone (precum cea ilustrată mai jos). Am utilizat câteva dintre cele mai recente camere Canon pentru utilizatori neprofesionişti pentru a face comparaţiile.

Zoom in pentru apropiere

Aici puteţi vedea avantajele zoomului optic al PowerShot G3 X faţă de zoomurile digitale ale camerelor de smartphone testate. Când depărtaţi degetele pentru a mări utilizând o cameră cu zoom digital (ca în cazul ambelor smartphone-uri testate), pur şi simplu decupaţi ceea ce se află în faţa dvs. Acest lucru poate avea drept rezultat lipsa de detalii sau neclarităţi. Este posibil să nu puteţi vedea subiectul clar şi ca fotografia să nu captureze scena aşa cum doriţi să v-o amintiţi.

După cum puteţi vedea din imaginea capturată cu PowerShot G3 X, un obiectiv cu zoom optic de calitate oferă mai multe detalii, mai multă claritate şi culori mai clare în comparaţie cu zoomurile digitale ale smartphone-urilor.

Canon PowerShot G3 X

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G3 X

Samsung Galaxy S7

Fotografierea în condiţii de lumină redusă

Camerele de smartphone-uri testate depuneau efort pentru a produce rezultate plăcute în condiţii de iluminare redusă. Acest lucru este cauzat de faptul că senzorii lor de imagine (partea care răspunde la lumină pentru a crea o imagine) sunt mai puţin specializaţi pentru a face faţă la situaţiile de iluminare redusă decât senzorul pe care îl găsiţi pe camerele compacte avansate, mirrorless şi DSLR de la Canon. În plus, camerele de pe smartphone-urile testate nu oferă niciun control asupra setărilor ISO (nivelul de sensibilitate al camerei la lumina disponibilă), ceea ce înseamnă că imaginile arată întunecat.

Aceste imagini alăturate arată cum un senzor mai mare şi capacitatea de a face faţă unei setări ISO mai ridicate permit camerei PowerShot G7 X Mark II să producă o imagine superioară, în culori precise, cu detalii mai clare şi rezultate vizibil mai luminoase.

Canon PowerShot G7 X Mark II

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G7 X Mark II

Samsung Galaxy S7

Fotografierea acţiunii rapide în condiţii de iluminare slabă

În această comparaţie, puteţi vedea clar cum acţiunea este îngheţată cu precizie în imaginea realizată cu PowerShot G7 X Mark II, în timp ce capturile smartphone-urilor testate nu sunt la fel de clare şi sunt lipsite de culoare. În condiţii de iluminare redusă, camerele Canon reglează timpul de expunere, ISO şi alte setări pentru a oferi imagini clare, detaliate, pe care veţi dori să le imprimaţi şi să le partajaţi.

Obiectivul acestei capturi a fost să imobilizeze acţiunea râului şi a surferului. Camerele de smartphone testate nu au putut atinge un timp de expunere suficient de mic sau nu au putut răspunde la lumina disponibilă pentru a produce o imagine suficient de clară.

Canon PowerShot G7 X Mark II

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G7 X Mark II

Samsung Galaxy S7

Realizarea fotografiilor portret

Unul dintre avantajele utilizării unei camere cu un senzor mare, precum EOS 80D, utilizată aici, este abilitatea de a crea o adâncime redusă a câmpului (partea de imagine din spatele subiectului principal). Aici puteţi vedea că în captura realizată cu EOS 80D fundalul are o neclaritate frumoasă, ceea ce înseamnă că subiectul este evidenţiat în imagine. Captura realizată cu o cameră de smartphone arată mai aplatizată şi mai întunecată în zona umbroasă, deoarece smartphone-ul nu poate procesa contrastul de lumină cu abilitatea de care dă dovadă EOS 80D. Camerele de smartphone focalizează pe întreaga imagine, astfel încât fundalul face parte din imagine la fel de mult ca persoana. În plus, EOS 80D a fost declanşat utilizând zoomul obiectivului ataşat. Acesta oferă o perspectivă mai măgulitoare şi conferă un aspect mai natural trăsăturilor feţei. Obiectivele smartphone-urilor testate au unghiuri mai mari, întinzând trăsăturile feţei. Utilizarea unui obiectiv cu unghi mai mare, precum acesta, înseamnă că trebuie să vă aflaţi mult mai aproape de subiect pentru a captura un portret reuşit. Cu o cameră DSLR şi un obiectiv cu zoom vă puteţi poziţiona mai departe de subiect. Ambele fotografii au fost realizate fără bliţ, utilizând lumina naturală. De asemenea, imaginea DSLR are culori mai profunde, mai precise şi mai echilibrate.

Canon EOS 80D

Apple iPhone 6S

Canon EOS 80D

Samsung Galaxy S7

Compararea rezultatelor

Aşa cum arată rezultatele, camerele Canon au avut în mod constant o performanţă mai bună decât camerele smartphone-urilor testate în ceea ce priveşte generarea de imagini detaliate, cu o expunere bună, în circumstanţele date.

Dacă vă simţiţi inspirat de a îmbunătăţi fotografiile pe care le împărtăşiţi prietenilor şi adepţilor, ce-ar fi să consultaţi camerele noastre cele mai recente şi să vedeţi care vi se potriveşte?

Vizualizaţi selectorul nostru de camere

Exploraţi experienţa interactivă Surfer urban aici.