Cunoscut şi sub numele de Calcio Fiorentino, jocul violent de Calcio Storico (fotbal istoric) este jucat numai la Florenţa, în luna iunie şi doar de către patru echipe, reprezentând cele patru cartiere ale oraşului.

Jocul datează din secolul 15 şi a fost jucat iniţial de către aristocraţi şi chiar, ocazional, de către suveranul pontif în funcţie. Violenţa sa caracteristică este rezultatul epocii violente. În Florenţa medievală (casa infamei familii Medici), rivalităţile dintre familii creau adesea haos.

Competiţia modernă, cu două semifinale, urmate de finală, se desfăşoară în piazza (piaţa) acoperită cu nisip a bisericii Santa Croce, datând din secolul al XIV-lea.

Regulile sunt simple. Timp de 50 de minute după o salvă de tun, două echipe de câte 27 de bărbaţi încearcă să treacă o minge peste un gard de 4 ft (1,2 m), la oricare dintre capetele terenului, înscriind astfel un gol (caccia): dacă ratează, echipa adversă primeşte jumătate de caccia.

Jucătorii se pot folosi atât de mâini, cât şi de picioare pentru a pasa mingea şi au voie să-şi imobilizeze adversarii cu manevre de wrestling – sau prin aproape orice altă metodă. Inevitabil, se varsă sânge. Calmul se pierde. Însă demnitatea şi respectul sunt cumva păstrate.

Echipa câştigătoare nu primeşte un trofeu imens din argint, ci o vacă.

Calcio Storico este doar una dintre oportunităţile revelatoare, neobişnuite şi palpitante pe care lumea le oferă dacă sunteţi dispuşi să exploraţi puţin mai mult, să abordaţi o nouă metodă, să schimbaţi direcţia obişnuită. Canon vă invită să descoperiţi şi să capturaţi aceste momente sub formă de fotografii sau de filme. Come and see.