T1 header

Fotografierea surferilor urbani din München cu Tom Rijpert şi Serge Teulon

„Acum eşti în mijlocul oraşului, iar în următoarea secundă eşti în mijlocul comunităţii de surfing”. - Tom Rijpert, regizor de film interactiv

Suntem pe malul râului Eisbach din München împreună cu regizorul de film interactiv Tom Rijpert şi cu directorul său de imagine (DOP) Serge Teulon. Soarele a răsărit şi este surprinzător de cald pentru luna aprilie, chiar dacă temperatura apei este încă de 4ºC. Este ultima zi din sesiunea foto Surferi urbani şi, în timp ce o echipă impresionantă se pregăteşte pentru sosirea surferilor noştri, am luat o pauză de cinci minute pentru a vorbi cu Tom şi Serge despre această experienţă şi, în mod special, despre EOS C300 Mark II.

Tom începe:

„Când am primit prezentarea, am fost cu toţii foarte interesaţi, pentru că o mare parte din acest proiect este ceva total nou. Ne place să încercăm tehnologii noi pentru a le oferi utilizatorilor un nou tip de experienţă”.

Dar pentru Tom, tehnologia este doar mijlocul pentru atingerea unui scop. El doreşte să vă aşeze în mijlocul evenimentelor, în punctul în care tehnologia se pierde în fundal şi rămâneţi cu o poveste umană reală.

„Din perspectiva poveştii, această comunitate de surfing este cu adevărat o sub-cultură interesantă de prezentat vizitatorilor, plus că este, în esenţă, ceva uşor de găsit. Povestea este, în principal, despre oameni normali care fac aceste lucruri extraordinare, ceea ce este o oportunitate minunată pentru realizarea de fotografii sau, în cazul nostru, de simulare a fotografiei”.

Eisbach este un platou deschis, cu peste o sută de surferi care înfruntă valurile în fiecare zi. Când vine vorba despre subiecţii săi, Tom nu şi-ar fi putut dori persoane mai potrivite decât Tao, Karina şi Alex.

„Ne-au ajutat foarte mult să pătrundem în comunitatea de surfing. Este o comunitate foarte unită şi, în mod normal, nu sunt foarte receptivi la clipurile video comerciale, deoarece tot timpul se întâmplă ceva în jurul râului lor – aşa îl văd ei, ca fiind râul lor.”

Lui Serge i-a plăcut şi potenţialul locaţiei noastre pentru Surferi urbani:

„Faptul că este în oraş înseamnă că poţi vedea clădirile din jurul tău, poţi vedea vehicule care circulă în spatele cadrului, dar există şi un unghi în care locaţia are o notă personală pentru surfer. Am reuşit să aşezăm camera aproape la nivelul apei, în faţa surferului, şi cred că acest lucru ne-a oferit senzaţia de a fi cu surferul pe val”.

Dar, pentru Serge, provocarea constă în iluminarea Eisbach:

„Când filmezi, trebuie să creezi întotdeauna mediul, aşa că trebuie să îl iluminezi. Nu te poţi baza doar pe lumina naturală sau pe luminile oraşului, trebuie să le îmbunătăţeşti de fiecare dată. Am depus toate eforturile pentru a nu crea un mediu prea diferit, pentru că nu vrei ca oamenii să aibă senzaţia că nu ar putea realiza niciodată acea fotografie. Nu am vrut să pară extrem de „pus în scenă” sau extrem de iluminat, aşa că sarcina noastră a fost, în esenţă, să îl facem să pară realist. În acest sens, am potrivit culoarea luminilor noastre cu cele ale luminilor stradale de pe pod. Lumina de fundal este, pur şi simplu, lumina lunii. Am folosit două 2 baloane cu heliu luminate, unul cu tungsten în faţă, peste pod şi unul în spate, pentru a echilibra efectele luminii de zi. Apoi am pus patru lumini de lucru pe un stâlp de schelă de-a lungul podului şi apoi, peste acestea, am pus patru lumini de 10.000 şi pe pod şi două de 5.000 pe părţile laterale ale râului, orientate spre surferi”.

Unor realizatori de filme le place să testeze limitele camerelor. Regizorul de film interactiv Tom şi cu Serge au mers şi mai departe, inventând console personalizate, complet noi pentru EOS C300 Mark II, pentru a aduce la viaţă această viziune a surferilor urbani din München. Întreaga experienţă interactivă combină atâtea tehnici de film emergente, diferite încât a necesitat un nivel extins de testare, aşa cum ne spune Serge:

„Aşadar, filmând folosind atâtea console diferite şi unghiuri diferite, am cercetat cu atenţie locaţia. Am realizat multe fotografii din diferite părţi ale valului, din centru, din dreapta, din spate, orice aspect care ne-ar fi putut oferi un unghi diferit, care să transpună în acelaşi timp viziunea creativă a lui Tom”.

Tom începe să ne prezinte pas cu pas modul în care ei folosesc o întreagă gamă de camere Canon pentru a construi consolele personalizate care susţin întreaga experienţă. Mai întâi, începe cu cea de 180º:

„Pentru a filma la 180º marea provocare constă în faptul că prea multe elemente sunt cuprinse în cadru – mă refer la lumini, echipă, trecători, lucruri pe care nu le dorim în mod normal. Este un mod complet nou de a gândi şi a încadra capturile”.

Serge adaugă:

„Am încercat, iniţial, două camere EOS C300 Mark II cu obiective grandangulare şi apoi am încercat o cameră cu un obiectiv „ochi de peşte”. Am descoperit că ultima ne-a conferit o autonomie deosebită. Ne-a permis să utilizăm echipament standard pentru a apropia camera de apă şi pentru a o putea proteja în situaţii în care eram aproape de apă. Mai important, din punct de vedere creativ, ne-a oferit un aspect care ne defineşte cu adevărat, care adaugă valoare filmului”.

S-a creat o consolă de zoom cu trei camere EOS C300 Mark II pentru a demonstra avantajele unui zoom optic, în comparaţie cu zoomul digital pentru fotografii începători care poate că folosesc un smartphone. Tom explică:

„Pentru consola de zoom cred că marea provocare a constat în faptul că am vrut ca toate trei camerele să partajeze acelaşi punct de observaţie. Acest lucru a însemnat că a trebuit să lucrăm cu console în oglindă, utilizate în mod normal pentru filmări 3D. De asemenea, fiecare dintre aceste trei camere trebuie să spună o altă poveste. În cazul prim-planului nostru, avem surferul, dacă realizăm un cadru uşor mai larg, atunci această poveste ar putea fi despre surfer şi privitori sau, dacă mergem până în unghiul cel mai mare, care cred că a fost de 28 mm, atunci devine mai degrabă o poveste despre comunitatea de surfing din mijlocul oraşului. Şi cred că aceasta este o modalitate interesantă de a privi lucrurile pentru noi, ca realizatori de filme. Este oarecum interesant să realizezi din nou ce diferenţă o creează alegerea unui obiectiv şi cum poţi spune o poveste diferită din aceeaşi perspectivă, dar cu un alt obiectiv”.

În final, au creat consola pentru acţiune rapidă:

„Apoi, am avut consola pentru acţiune rapidă, care este destul de interesantă, deoarece există multe camere pentru utilizatori neprofesionişti care îţi permit să realizezi clipuri video şi să extragi fotografii din acele clipuri video, dar evident am vrut să le arătăm calitatea fotografiilor, în special fotografiile Canon în acest caz, pe care nu o poţi obţine din filme”.

Dincolo de tehnologie, lucrul care ne permite cu adevărat să creăm această experienţă incredibilă este performanţa fizică a surferilor noştri. Tom este, în mod clar, impresionat de ei:

„Alex şi Karina sunt oameni calzi şi surferi excepţionali, iar Tao a fost fantastic. La un moment dat am glumit şi l-am rugat să vină puţin mai aproape de noi pe placă, ceea ce ar fi însemnat să se deplaseze literalmente contra valului, iar el a reuşit, a venit puţin mai aproape. Era de necrezut ce putea face, controlul total pe care îl avea asupra plăcii şi controlul pe care îl avea asupra râului însuşi. Dublă după dublă, pur şi simplu ne-a oferit spectacol, şi-a făcut datoria, s-a sincronizat perfect cu macaraua noastră, a fost o nebunie şi foarte impresionant să vezi aşa ceva”.

Acţiune cu EOS

Când a venit vorba despre EOS C300 Mark II, Serge a avut impresia că lucrează cu ceva foarte familiar, deşi este ceva nou.

„C300 Mark II este o cameră foarte familiară. În opinia mea, Canon a gândit lucrurile foarte bine, pentru că nu a schimbat dimensiunea şi greutatea corpului. Nu a schimbat nici orientarea butoanelor de pe cameră, ceea ce face camera familiară pentru orice persoană care a utilizat versiunile anterioare”.

Deşi există numeroase caracteristici noi care merită lăudate, Serge a evidenţiat aceste aspecte:

„C300 Mark II filmează intern la 4k, ceea ce este foarte important – ştiţi că numeroase camere au nevoie de echipamente externe pentru a filma la 4k. Sistemul meniului intern a fost, de asemenea, modificat, fiind mult mai uşor de utilizat. Nu trebuie să derulaţi mai multe pagini pentru a ajunge unde doriţi”.

Totuşi, când a venit vorba despre cerinţele specifice ale filmării cu surferii urbani, EOS C300 Mark II a strălucit pur şi simplu:

„Am descoperit că C300 Mark II este o cameră cu adevărat minunată pentru filmare în condiţii de iluminare redusă. A făcut faţă foarte bine întunericului. Dispune, de asemenea, de o gamă dinamică minunată pentru lumina de zi şi pentru situaţii precum râul, în care am avut numeroase porţiuni puternic luminate de soare şi când luminile noastre au atins suprafaţa apei. Am iluminat surferul cu multă lumină de fundal, pentru a încerca să le separăm; camera a făcut faţă fără probleme întunericului de fundal şi părţilor iluminate ale surferului.”

Una dintre cele mai recente funcţii adăugate acestei camere video este focalizarea automată Dual Pixel CMOS, cu care Serge a avut ocazia să se joace:

„Am avut şansa de a putea experimenta focalizarea automată a camerei C300 Mark II în timp ce mă aflam în fazele de testare, cât şi între duble. Am fost foarte impresionat de aceasta. Din punctul meu de vedere, a fost la acelaşi nivel cu focalizarea automată a aparatelor foto”.

De asemenea, EOS C300 Mark II a ajutat echipa să facă un pas mai departe în ceea ce priveşte post-producţia, după cum explică Serge:

„Am utilizat Canon Log 2, care este o setare gamma minunată. Ne permite să profităm, într-adevăr, la maxim de cameră, ştiind că vom obţine o imagine minunată şi că vom putea readuce totul la stadiul iniţial în faza de post-producţie”.

Tom rezumă perfect:

„În tonurile de negru şi alb există multă informaţie. Din punct de vedere al culorilor, există numeroase modalităţi de a ajunge în post-producţie, ceea ce este cu adevărat important când se realizează filme, în special dacă sunt filme comerciale, de înaltă calitate, profesionale. Cred că pentru noi a fost camera perfectă.”

Exploraţi experienţa interactivă Surfer urban aici.