Calitate imagine - EOS-1D X Mark II

Calitate, detaliu şi latitudine

Rezoluţia, sensibilitatea şi latitudinea nu se mai exclud reciproc.

hero.jpg
sensor

Senzor CMOS full-frame de 20,2 megapixeli

Senzorul CMOS full-frame de 20,2 megapixeli, cu latitudine mare, dezvoltat şi fabricat de Canon, reduce zgomotul indiferent de sensibilitatea ISO aleasă. Acest senzor excepţional include microlentile fără interval, care asigură o calitate înaltă a imaginilor în orice condiţii. Lentilele fără interval elimină pierderile de lumină dintre pixeli, toată lumina care atinge senzorul fiind direcţionată către pixelii de sub acesta. Acest lucru îmbunătăţeşte capacitatea de captare a luminii şi raportul dintre semnal şi zgomot.

Graţie numărului mai mare de pixeli de înregistrare în comparaţie cu modelul EOS-1D X, rezoluţia de 20,2 MP a modelului EOS-1D X Mark II oferă mai multe posibilităţi de decupare, menţinând, în acelaşi timp, un nivel excepţional de detaliu. De asemenea, latitudinea de expunere mai mare permite supra- şi sub-expunerea compoziţiilor fără pierderi mari de detalii.

high_iso.jpg

ISO 51.200

Sensibilitate ISO înaltă

Viteza este esenţială în orice situaţie profesională, iar flexibilitatea mai mare în alegerea sensibilităţii ISO este deosebit de utilă atunci când utilizaţi camera în condiţii de iluminare redusă sau aproape absentă. Cu o sensibilitate ISO maximă nativă de 51200, EOS-1D X MARK II acceptă extindere până la ISO 409600, pentru capturarea de imagini în spaţii foarte întunecate. Iar flexibilitatea nu se opreşte aici. Chiar şi în modul ISO automat, sunt posibili timpi de expunere de până la 1/8000sec, împreună cu compensarea expunerii în modul manual.

eos-1d-x

Corecţii ale aberaţiilor obiectivului pe camera foto

La lansarea modelului original EOS-1D X, acesta includea funcţiile de corecţie a luminozităţii periferice şi de corecţie a aberaţiei cromatice, în timp ce funcţia suplimentară de corecţie a distorsiunilor a fost inclusă pe modelul EOS 7D Mark II. Dezvoltând aceste opţiuni de procesare pe camera foto, modelul EOS-1D X Mark II le include şi pe acestea, împreună cu o nouă funcţie de corecţie a difracţiei, care se aplică imaginilor JPEG în timpul fotografierii. Această funcţie permite fotografilor să lucreze cu deschideri mici ale diafragmei, fără să se preocupe de degradarea calităţii imaginii din cauza difracţiei.

În trecut, era necesar să se înregistreze datele de corecţie a obiectivului utilizând software-ul EOS Utility1. Cu toate acestea, la modelul EOS-1D X Mark II datele de luminozitate periferică, de corecţie a aberaţiei cromatice şi de corecţie a distorsiunilor pentru obiectiv sunt deja stocate pe camera foto2, eliminând, astfel, necesitatea de a corecta aberaţiile obiectivului pe imaginile JPEG prin intermediul unui computer. Această funcţie acceptă, de asemenea, date de la orice obiective viitoare care au date de corecţie a aberaţiilor încorporate, nefiind necesar să înregistraţi datele cu ajutorul EOS Utility.

1 Datele de corecţie a obiectivului nu sunt necesare pentru corecţia difracţiei

2 Anumite obiective nu au date de corecţie a aberaţiilor obiectivului

Sistem digital integrat de optimizare a obiectivului

eos-1d-x

Pe modelul EOS-1D X, software-ul Canon Digital Photo Professional oferea soluţii de corectare a diferitelor aberaţii ale obiectivului sau imaginii. Pe EOS-1D X Mark II, aceste funcţii de corecţie sunt integrate în cameră, graţie funcţiei dedicate de optimizare digitală a obiectivului.

Sistemul digital de optimizare a obiectivului imită performanţele acestuia, printr-o serie de funcţii matematice care replică fiecare dintre etapele călătoriei luminii pe traseul optic. Folosind aceste informaţii, sistemul digital de optimizare a obiectivului poate corecta o varietate de aberaţii optice tipice şi pierderi de rezoluţie cauzate de filtrul trece-jos al camerei, aplicând fiecărei imagini o funcţie inversă pentru a aduce imaginea cât mai aproape de modul în care o scenă este văzută cu ochiul liber. Acest lucru creează imagini detaliate, de înaltă calitate, care oferă fotografilor o flexibilitate mai mare pentru lucrul cu deschideri mici sau largi ale diafragmei, eliminând problemele legate de aberaţii sau difracţie.

Deşi corecţiile aberaţiilor obiectivului pot fi aplicate şi fişierelor JPEG pe măsură ce acestea sunt create, sistemul digital de optimizare a obiectivului este aplicat în timpul procesării de către cameră a imaginilor RAW.

Stil de imagine cu detalii fine

menu

menu

Stilul de imagine „Detalii fine”, dezvoltat iniţial pentru modelele EOS 5DS şi EOS 5DS R, a fost inclus în modelul EOS-1D X Mark II pentru a maximiza nivelul de detaliere capturat de senzorul de 20,2 megapixeli al camerei. Această setare acordă prioritate gradaţiei tonurilor şi accentuează detaliile fine. Setarea de detalii fine este destinată imaginilor care vor fi utilizate aşa cum au fost capturate de cameră, fără post-procesare.

Stilul de imagine cu detalii fine include trei parametri reglabili pentru claritatea imaginii, care oferă mai mult control chiar de pe cameră asupra clarităţii imaginilor JPEG. Parametrii sunt cei similari cu cei întâlniţi în cadrul filtrului Unsharp Mask (Mască reducere claritate) din Adobe Photoshop şi software-ul DPP al Canon.

Glisorul „Strength” (Intensitate) reglează nivelul de clarificare aplicat marginilor din imagine. Glisorul „Fineness” (Fineţe) determină dimensiunea detaliilor clarificate; deplasaţi glisorul la stânga pentru a clarifica detalii mai mici. Glisorul „Threshold” (Prag) determină contrastul necesar într-o anumită porţiune a imaginii pentru ca aceasta să fie considerată margine şi să fie clarificată. La setări reduse, chiar şi marginile subtile pot fi clarificate.

AWB: prioritate de ambianţă/prioritate de alb

2.1.6 part 1

2.1.6 part 2

Modelul EOS-1D X Mark II include o selecţie de setări de nivel automat de alb (AWB) care abordează lumina artificială în moduri diferite. Prioritatea de ambianţă are scopul de a menţine o parte dintre tonurile cromatice calde create de sursele de lumină artificială şi a păstra astfel cât mai mult atmosfera unei scene, în mod similar setării AWB convenţionale de pe alte camere EOS, în timp ce prioritatea de alb elimină cea mai mare parte a căldurii create de iluminarea cu tungsten, încercând să creeze imagini cu culori neutre acolo unde este posibil.