Dual Pixel CMOS AF

Dual Pixel CMOS AF este o tehnologie bazată pe senzori, cu focalizare automată (AF) a detectării fazei, creată pentru a oferi o urmărire uşoară, de înaltă performanţă a focalizării la filme şi obţinerea rapidă a focalizării automate în cazul fotografiilor statice în modul Live View.

Este o tehnologie unică dezvoltată de Canon, ideală pentru realizarea de efecte cu aspect profesional de adaptare a distanţei focale pentru subiecţi în mişcare şi pentru menţinerea focalizării clare a unui subiect care se îndreaptă spre utilizator, păstrând în acelaşi timp un fundal cu efect de estompare – o caracteristică definitorie a filmelor EOS.

Datorită caracteristicilor avansate fără precedent, captura unui subiect şi menţinerea unei focalizări clare, chiar şi cu subiectul în mişcare, nu au fost niciodată mai simple.

De ce a fost dezvoltată tehnologia Dual Pixel CMOS AF?

Capacitatea de evidenţiere a subiectului cu o adâncime de câmp limitată atrage după sine necesitatea de a ţine sub control focalizarea, dacă subiectul principal se află în mişcare sau dacă se schimbă punctul de focalizare. Tehnologia Dual Pixel CMOS AF a fost dezvoltată pentru simplificarea şi facilitarea controlului focalizării în timpul realizării filmelor, eliminând percepţia că modul film al aparatelor DSLR este exclusiv destinat profesioniştilor. În plus, tehnologia Dual Pixel CMOS AF a fost dezvoltată pentru a îmbunătăţi aplicabilitatea capturii cu Live View, apropiindu-se de aceleaşi performanţe ca în cazul utilizării vizorului.

Cum funcţionează

Toţi pixelii efectivi de pe suprafaţa senzorului de imagine CMOS sunt compuşi din două fotodiode individuale, ale căror valori sunt citite separat pentru focalizarea automată pentru detectarea fazei şi împreună pentru formarea imaginii. Utilizarea tehnologiei Dual Pixel CMOS AF este posibilă la peste 80% din înălţimea şi lăţimea cadrului de vizualizare în timp real şi este extrem de precisă fără a compromite calitatea imaginii.

Spre deosebire de alte metode de focalizare automată pe bază de senzori, care alocă anumitor pixeli de pe senzor fie focalizare automată, fie funcţii de prelucrare a imaginii, pixelii unui senzor dotat cu tehnologia Dual Pixel CMOS AF pot fi utilizaţi ca pixeli de formare a imaginii şi ca pixeli de focalizare automată pentru detectarea fazei. În consecinţă, nu este necesară nicio procesare suplimentară a imaginii în jurul pixelilor dedicaţi focalizării automate, ceea ce asigură atât obţinerea rapidă a focalizării cât şi cea mai bună calitate a imaginii în timpul realizării de fotografii şi filme.

Pentru a realiza detectarea fazei în planul imaginii, fotodiodele din stânga şi din dreapta sunt citite independent, iar imaginile paralaxe rezultate sunt utilizate la calculul diferenţei între faze.

Utilizând această tehnică de focalizare automată pentru diferenţa dintre faze se poate calcula poziţia de focalizare a obiectivului.


În ceea ce priveşte contrastul, metoda convenţională de focalizare automată a contrastului caută poziţia focală în timp ce deplasează obiectivul înainte şi înapoi, astfel încât viteza focalizării automate ajunge să fie mai mică şi nu la fel de uniformă.

Cu urmărirea feţei şi a obiectelor activată, funcţia Servo AF pentru filme urmăreşte deplasarea unui subiect ales sau recompunerea unei imagini. Sau, pur şi simplu selectaţi zone de focalizare diferite prin simpla atingere a ecranului tactil în timpul înregistrării.

La lansare, tehnologia Dual Pixel CMOS AF este compatibilă cu obiectivul 103 EF, acoperind obiectivele EF şi EF-S, obiectivele cu distanţă focală fixă, superangularele şi teleobiectivele. Sistemul marchează un progres semnificativ în ceea ce priveşte performanţa focalizării automate cu viteze AF mult îmbunătăţite.